Home » Mircea Cartarescu: „Sa fii poet nu inseamna sa scrii carti de versuri”
Comunicate

Mircea Cartarescu: „Sa fii poet nu inseamna sa scrii carti de versuri”

„Reteaua de idoli” ii invita pe iubitorii de literatura la o intalnire de suflet. Luni, 10 octombrie, de la ora 20:00, la TVR 2, invitatul Irinei Pacurariu este scriitorul si profesorul universitar Mircea Cartarescu, autor contemporan de succes, apreciat atat in tara cat si in strainatate, desemnat castigatorul premiului FIL de Literatura in Limbi Romanice, editia 2022, un important premiu acordat in Mexic.

Pentru aceasta recunoastere, numele lui Mircea Cartarescu a fost ales dintre 80 de candidaturi in sapte limbi „pentru proza sa imaginativa si orbitoare”, dupa cum explica Saez Delgado la o conferinta de presa in orasul mexican Guadalajara.

„Scrisul literar, care pentru mine este mai mult decat producerea de carti, este un pariu al vietii mele, l-am folosit pentru o actiune de vindecare de sine. Scrisul pentru mine nu este doar o meserie, este in primul rand o vocatie si chiar as spune o credinta intima. Initial, am fost un poet si, intr-un fel, sunt si mai departe. Cred ca asta este vocatia vietii mele. Sa fii poet nu inseamna sa scrii carti de versuri. Poti sa fii poet fara sa fi scris nimic, niciodata. Sa fii poet inseamna sa ai o anumita privire asupra lumii. Sa poti sa detectezi frumosul acolo unde nimeni nu il vede. Acolo unde nimeni nu-l gaseste. Sa intelegi si sa percepi gratia universala, asa cum o face un copil, in mod instinctiv, inainte de a i se prabusi bibliotecile lumii pe umeri”, a marturisit Mircea Cartarescu in interviul acordat pentru „Reteaua de idoli”.

Poet, prozator, eseist, critic literar si jurnalist, Mircea Cartarescu se numara printre cei mai premiati si tradusi scriitori romani ai perioadei post-comuniste, publicand peste 30 de volume, traduse in 23 de limbi. Numele sau a fost frecvent mentionat pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatura, fiind propus oficial, de doua ori, de catre Uniunea Scriitorilor din Romania. Despre opera sa, scriitorul Mircea Cartarescu mai spune:
„… De ce a scris omul acesta 900 de pagini? Probabil ca are ceva de spus in ele, altfel nu ar fi facut un asemenea efort. S-ar fi distrat, s-ar fi dus in cluburi, sa faca un sport, sa faca altceva, cum face atata lume. De ce ar sta omul acesta mii de dimineti ca sa scrie aceasta carte? Imi place cu adevarat sa scriu. Este cea mai mare bucurie a mea. Si, fireste, de fiecare data ma gandesc si la cel care va citi. Incerc sa recitesc ultima pagina pe care am scris-o si cu ochiul celui care poate va descoperi undeva cartea…”.