Toti copiii au nevoie de indrumare de la parinti pentru a invata cum sa se comporte si adapteze mai bine la viata. Chiar si copiii cu temperamente linistite au uneori zile in care sunt agresivi, se simt furiosi, frustrati sau emotionati. Dar exista unii copii si adolescenti care experimenteaza un model persistent de furie si rebeliune impotriva figurii autoritatii.
In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), atunci cand copiii se lupta cu dificultati de comportament sau emotionale, interventia in familie se dovedeste a fi cele mai de succes forme de terapie. Toate comportamentele si emotiile exista intr-un context. Pentru copii, familia si mediul scolar au un impact atat direct, cat si indirect asupra modului in care gandesc, simt si se comporta.
„Terapia pentru parintii care se lupta cu comportamentul copilului este o resursa eficienta care ii ajuta sa inteleaga ce anume contribuie la problemele de comportament ale copilului lor. De asemenea, invata strategii care vor ajuta sa scoata tot ce este mai bun in potentialul copilului lor. Terapia de familie este o forma de ghidaj care priveste problemele psihologice si tratamentul acestora in termeni de interactiuni intre membrii familiei. Familiile sunt vazute ca o unitate integrata, interconectata, in care functionarea psihologica este influentata de fiecare membru al familiei in mod individual si colectiv, ca un sistem intreg. In terapia de familie, nu exista o persoana unic identificata ca avand nevoie de ghidaj; accentul se pune pe modelele de relatie si comunicarea intre membrii familiei. De exemplu, atunci cand un copil are o problema de comportament, este probabil ca un terapeut de familie sa perceapa dificultatile copilului in contextul mai larg al sistemului familial, mai degraba decat deficitele sale individuale. In timpul terapiei de familie, terapeutii evita sa dea vina pe orice membru al familiei pentru problema si, in schimb, ajuta familia sa interactioneze in moduri noi, diferite, care pot imbunatati functionarea”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Totodata, specialistul considera ca terapia de familie poate fi benefica in tratarea unui numar de tulburari prezentate de copil/adolescent, precum: anorexie nervoasa, stari depresive, stima de sine redusa, probleme de socializare si afirmare in public, abuz de droguri si alcool, obezitate, bulimie, anorexie, tulburari somatice de orice tip, diverse traume survenite in urma unor abuzuri – agresivitate (fizica, verbala, emotionala), nedreptate, viol, bullying, divort parinti, moartea unei fiinte dragi s.a., sustinere in perioada unor examene solicitante.
Care sunt cele mai benefice forme de terapie de familie?
Terapia comportamentala bazata pe intreaga familie. “In tratamentul comportamental bazat pe familie, parintii dau un exemplu pozitiv schimbandu-si propriul comportament pentru a-si ajuta copiii sa-si schimbe comportamentul pe termen lung. O componenta importanta a acestui tip de terapie este formarea parintilor in gestionarea copilului si abilitatile de rezolvare a problemelor”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.
Terapia comportamentala bazata pe familie – doar pentru parinti. “Parintii sunt adesea o parte importanta a terapiei pentru copii, iar in terapia de familie, cercetarile au aratat ca in tratarea copiilor cu probleme de obezitate, cu anumite tipuri de traume sau atunci cand copilul este foarte mic (sub 5 ani), poate fi adesea benefic sa includem doar parintii in procesul de terapie. Adoptarea acestei abordari implica adesea ca parintii sa practice modelarea, identificarea recompenselor, implementarea consecintelor si sa fie mai atenti la modul in care comportamentele copiilor sunt intarite. Tratamentul bazat numai pentru parinti s-a dovedit deosebit de eficient atunci cand este adaugat la un stil de viata corect si sanatos pentru toti membrii familiei. In prezent, tratamentul comportamental bazat doar pe prezenta parintilor s-a dovedit a fi bine stabilit numai in cazul copiilor, dar nu si pentru adolescenti”, explica psihologul.
Terapia functionala de familie. “Terapia functionala de familie (TFF) este o terapie bazata pe familie care a fost dezvoltata pentru a ajuta tinerii cu probleme de comportament si s-a dovedit eficienta in tratarea tulburarilor legate de consumul de substante la adolescenti. Scopul terapiei functionale de familie este de a motiva adolescentii si familiile lor sa reduca negativitatea in familie si sa dezvolte abilitati in cadrul fiecarui membru al familiei pentru a reduce comportamentele problematice prin utilizarea comunicarii, a educatiei eficiente parentale si a gestionarii conflictelor”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Terapia familiala multidimensionala. “Terapia familiala multidimensionala (TFMD) este un tratament centrat pe familie care se adreseaza persoanelor, familiei si factorilor de mediu care influenteaza o varietate de probleme de comportament la tineri. Acest tratament se bazeaza pe ideea ca problemele de comportament la adolescenti sunt cauzate de multi factori si tratamentul ar trebui sa vina dintr-un loc de respect si compasiune. In TFMD, tinerii invata abilitati de adaptare, de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor, iar familia invata modalitati de a imbunatati functionarea familiei. Prin cercetari s-a dovedit ca TFMD este eficient in mod special in tratarea tulburarilor legate de consumul de substante la adolescenti”, explica specialistul.
Terapie multisistemica (TMS). “Terapia multisistemica (TMS) este o interventie bazata pe dovezi, centrata pe familie, pentru tinerii cu comportamente antisociale semnificative, delincventa si probleme de consum de substante. TMS evalueaza aceste comportamente in contextul mai larg al sistemelor multiple de influenta, incluzand factori socio-ecologici multipli, cum ar fi influentele individuale, familiale, de la egal la egal, scolii si comunitatii. Intr-un cadru rentabil, interventiile TMS reduc aceste comportamente problematice si imbunatatesc functionarea tinerilor si a familiei”, declara psihologul.
Ce este important sa stim/sa retinem ca parinti?
Psihologul Laura Maria Cojocaru este de parere ca, in cursul tratamentului familial cu copiii, ne-am putea intalni cu orice individ singur, cu un parinte si un copil, un parinte si mai multi copii, ambii parinti singuri, ambii parinti cu un singur copil sau cu formulari diferite de grupuri de frati (perechi, trei, etc.). Acest lucru ofera terapeutului o serie de optiuni legate de modalitatea in care pot fi ghidate familiile in mod specific.
“Familia noastra este contextul nostru principal. Mediul de acasa pregateste scena pentru dezvoltarea emotionala, comportamentala, cognitiva si sociala a copilului. Desi poate parea ca participarea la terapie pentru probleme de comportament sau tulburari emotionale ale copiilor se refera la copii, este important sa intelegem ca si parintele are nevoie de sprijin si de conexiune externa. Lucrul cu un terapeut care intelege provocarile cresterii copiilor in lumea de astazi poate fi extrem de benefic pentru sanatatea si bunastarea parintelui. La randul sau, bunastarea parintelui creeaza un mediu sanatos pentru intreaga familie. Daca intelegem ca toata lumea contribuie, nu inseamna ca evocam vina. Terapia de familie este conceputa in mod explicit pentru a evita vina, ceea ce este deosebit de important pentru copiii mici care isi pot asuma vina, chiar si atunci cand nu este intentionat. In schimb, intelegem provocarile cu care se confrunta familiile ca parte a unei dinamici relationale. Scopul urmarit este sa observam daca doresc sa repare raceala si sa se apropie, sa ofere spatiu pentru a identifica modul in care s-au separat si sa analizeze cum trebuie sa se schimbe lucrurile, astfel incat sa poata inlatura barierele din calea unei relatii mai apropiate. Un alt beneficiu al terapiei de familie este acela ca, interventia terapeutica poate fi redusa ca timp si poate lua multe forme benefice deoarece, acest lucru ofera posibilitatea de a lucra in afara unui cadru restrans”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 13 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu