Actrita Cerasela Iosifescu va putea fi urmarita intr-un nou one-woman show, la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova. Spectacolul Barbatii mint mai mult, femeile mai bine de Mihai Ispirescu, in regia lui Mircea Cornisteanu si scenografia lui Puiu Antemir va avea premiera in 19 si 20 februarie 2022, la ora 19:00, in Sala I.D. Sirbu a teatrului.
Statisticile spun ca barbatii mint de doua, de trei sau chiar de opt ori mai mult decat femeile, dar protagonista spectacolului ajunge concluzia ca oricat de multe minciuni ar spune ei, femeile sunt cele care mint mai bine.
„O poveste de viata in care ne putem recunoaste propriile trairi. O existenta plina de bucurii si neimpliniri, de experiente dorite mai mult sau mai putin, de momente de fericire sau deznadejde din care eroina trage concluzia pe care o exprima in titlul piesei lui Mihai Ispirescu si o pune in aplicare. Nu stiu daca asa e bine sau rau, dar foarte adesea, asa este!”
Mircea Cornisteanu, regizorul spectacolului
In cei aproape 50 de ani de cariera, regizorul Mircea Cornisteanu a realizat peste 160 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din tara (Nottara, Bulandra, National, Comedie, Ion Creanga din Bucuresti, Teatrele Nationale din Craiova, Cluj, Targu Mures, Iasi, sau cele municipale din Brasov, Galati, Piatra Neamt, Oradea, Ploiesti etc.) si strainatate (Polonia, Armenia, Cipru).
In 1990 a primit ex-aequo primul Premiu UNITER pentru spectacolul Unchiul Vania, produs la Teatrul National din Craiova, in 2011 spectacolul Unde-i revolverul?, realizat la TVR, a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV iar in 2010 a primit Premiul UNITER pentru intreaga activitate. In 2004 a fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de cavaler si este societar de onoare al Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova, al carui director general a fost in perioada 2000 – 2016.
Realizator al primei Integrale Caragiale la Teatrul National Craiova, Mircea Cornisteanu este primul regizor roman care a realizat un spectacol dupa corespondenta lui I. L. Caragiale – Al matale, Caragiale – jucat in mai multe teatre din tara si difuzat la TVR.
Pentru spectacolele realizate pe parcursul carierei a obtinut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite festivaluri nationale si internationale. In spectacolele sale au stralucit multi dintre marii actori ai teatrului romanesc, intre care George Constantin, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Ion Lucian, Ileana Stana-Ionescu, Ilie Gheorghe, Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Mariana Mihut, Horatiu Malaele, multi dintre dumnealor obtinand numeroase premii pentru rolurile jucate in spectacolele montate de Mircea Cornisteanu.
Cerasela Iosifescu este una dintre actritele fanion ale generatiei sale. Absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti, clasa profesor Sanda Manu (1991), Cerasela Iosifescu a devenit la scurt timp dupa absolvire actrita a Teatrului Nottara din Bucuresti. In anul 2002 s-a alaturat trupei Nationalului craiovean, unde a debutat cu rolul Catarina din spectacolul Imblanzirea scorpiei de W. Shakespeare, regia Mircea Cornisteanu.
De-a lungul carierei, Cerasela Iosifescu si-a construit cu minutiozitate si inteligenta toate personajele. Rolurile construite de ea – atat in comedii cat si in registru dramatic – au fost interpretate magistral de fiecare data, lucru admirat de catre public si apreciat de critica de specialitate.
Ceea ce ma propulseaza si nu ma lasa sa ma pierd e insatisfactia este motto-ul Ceraselei Iosifescu, actrita care a stralucit in roluri de mare calibru pe scena Teatrului National „Marin Sorescu”, dintre care amintim Olivia din Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului si Mariana din Masura pentru masura de W. Shakespeare in regia lui Silviu Purcarete, Medeea din Medeea de Euripide, Arkadina din Pescarusul de A.P. Cehov, Lora din Obsesii de Claudiu Sfirschi-Laudat si Lady Capulet din Romeo si Julieta de W. Shakespeare in regia lui Yiannis Paraskevopoulos, Lady Macbeth din Apocalipsa dupa Shakespeare, regia Janusz Wisniewski, Jessie din Noapte buna, mama! de Marsha Norman, Zoe din O scrisoare pierduta si Veta din O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale in regia lui Mircea Cornisteanu, Natalia Ivanovna din Trei surori de A. P. Cehov, regia Andreas Pantzis, Doamna Givings din Elefantul din camera sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, regia Dragos Alexandru Musoiu etc.
Performantele sale au fost premiate de-a lungul timpului: Premiul TVR International / 2005, Premiul I.D.Sarbu pentru arta teatrala al revistei Mozaicul pentru rolul Medeea din tragedia omonima a lui Euripide / 2006, Premiul pentru cea mai buna actrita (Veta in O noapte furtunoasa) la Festivalul FestCo / 2012, Premiul pentru cea mai buna actrita pentru rolul din spectacolul Doua povesti de amor de A.P. Cehov, Festivalul Teatrului de Proiecte, Campina / 2012, Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Teatru scurt, Oradea /2012 etc.
Cateodata simt nevoia sa multumesc proniei pentru intalnirile cu Shakespeare, cu Caragiale, cu Molière, cu Euripide, cu Gogol sau Cehov care-au nascocit multiplele mele fete, chinul, bucuria, fricile, intr-un cuvant toate starile care-ti dau expresivitate si te fac sa fii remarcabil.
BARBATII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE
de Mihai Ispirescu
Regie si ilustratie muzicala: Mircea Cornisteanu
Scenografie: Puiu Antemir
Cu: Cerasela Iosifescu
Aparitii video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu
Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru
Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul www.tncms.ro cat si in format fizic, de la agentia teatrala.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Avand in vedere reglementarile legale in vigoare, participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cat si pentru persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisa si persoanelor care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Contact Agentia teatrala:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, in cladirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sambata – Duminica: 12:00 – 19:00
TEATRUL NATIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova
Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova este unul dintre cele mai importante teatre din tara, cu o traditie de peste 170 de ani si cu o activitate internationala de prestigiu a carei lunga si bogata istorie a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcarete, prezentate in cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din intreaga lume dar si cu imensul succes international al Festivalului Shakespeare, care aduce in Romania spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.
Acum, cu o viziune contemporana, teatrul abordeaza perspectivele prezente si viitoare, adresandu-se unui spectru din ce in ce mai larg de public, in conformitate cu provocarile actuale.
Programul Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova
in perioada 17 februarie – 12 martie 2022
joi, 17 februarie 2022, ora 19:00, Sala „Amza Pellea”, foaier
#acedesiguranta
un spectacol – instalatie despre adolescenta si (supra)vietuire, #acedesiguranta e gandit sa functioneze pe doua planuri: pe de o parte, ca un eveniment performativ intr-un spatiu teatral, pe de alta parte, ca o naratiune ancorata in mediul virtual, mai exact in cadrul retelei TikTok.
Regie: Bobi Pricop
Dramaturgie: Ionut Sociu
Scenografie: Oana Micu
Muzica si coregrafie: Eduard Gabia
Imagine si montaj: Iustin Surpanelu
Cu: Alexandra Francu, Jacqueline-Alessia Craciun, Raluca Tender, Adrian Sapaceanu, Andrei Sava, Cristian Corbu, Matei Stancuta
Spectacol-instalatie coprodus de Teatrul National “Marin Sorescu” Craiova, Teatrul “Andrei Muresanu” Sfantu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanta si Teatrul de Nord Satu Mare
Sambata, 19 februarie 2022, ora 19:00, Sala I.D. Sirbu
Duminica, 20 februarie 2022, ora 19:00, Sala I.D. Sirbu
BARBATII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE
de Mihai Ispirescu
Regie si ilustratie muzicala: Mircea Cornisteanu
Scenografie: Puiu Antemir
Cu: Cerasela Iosifescu
Aparitii video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu
Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru
O poveste de viata in care ne putem recunoaste propriile trairi. O existenta plina de bucurii si neimpliniri, de experiente dorite mai mult sau mai putin, de momente de fericire sau deznadejde din care eroina trage concluzia pe care o exprima in titlul piesei lui Mihai Ispirescu si o pune in aplicare.
Marti, 22 februarie 2022, ora 19:00, Sala „Amza Pellea”
FACE TO FACE
de Peter Quilter
Regia: Adrian Andone
Scenografia: Lia Dogaru
Scenariul, traducerea si adapatarea: Monica Ardeleanu
Cu: Monica Ardeleanu si Adrian Andone
Face to face de Peter Quilter este o comedie spumoasa, plina de culoare, fermecatoare, cu schimbari rapide de stari si situatii. Actorii Monica Ardeleanu si Adrian Andone va propun trei cupluri, trei povesti de dragoste, trei situatii de viata total diferite.
Miercuri, 23 februarie 2022, ora 19:00, Sala I.D. Sirbu
SALVATORII MELCILOR
de Bogdan-Cristian Dragan
versuri: Nicolae Coande
Regie: Bogdan-Cristian Dragan
Decor: Marian Mandache
Cu: Anca Dinu, Petronela Zurba, Geni Macsim, Haricleea Nicolau, Liviu Topuzu
*spectacol recomandat persoanelor cu varsta peste 16 ani
Cat din fiinta lui lasa un actor pe scena, dupa fiecare reprezentatie? Cat anume din rolul unui actor dainuie in fiinta sa, de indata ce fardurile dispar?
Joi, 24 februarie 2022, ora 17:00, Sala I.D. Sirbu
Joi, 24 februarie 2022, ora 19:00, Sala I.D. Sirbu
PROFU’ DE RELIGIE
de Mihaela Michailov
Regie, scenografie & muzica: Bobi Pricop
Cu: Marian Politic, Romanita Ionescu, Raluca Paun, Catalin Vieru, Dragos Macesanu
Spectacolul „Profu’ de religie” abordeaza maniera in care adevarul poate fi interpretat si manipulat in diverse feluri astfel incat sensul sau devine relativ. Credinta intr-un adevar unic se sparge in zeci de bucati. La ora de religie, profesorul le cere elevilor sa spuna care este definitia adevarului; de aici porneste o adevarata disputa si controversa.
Vineri, 25 februarie 2022, ora 19:00, Sala I.D. Sirbu
OBSESII
de Claudiu Sfirschi-Laudat
dupa texte de Margarita Karapanou
Regia: Yiannis Paraskevopoulos
Scenografia: Lia Dogaru
One-woman show cu Cerasela Iosifescu
*spectacol recomandat publicului cu varsta peste 16 ani
Lora sufera. Lora asteapta. Traieste fiecare sentiment la intensitatea maxima. Lupta cu depresia si nu se lasa invinsa. Vorbeste despre boala ei ca despre un iubit, care o tine in brate prea strans, care o sufoca din prea multa pasiune. Este senzuala, inteligenta, spirituala. Iese la agatat, la shopping, in parc. Merge deseori la clinica. Si scrie. Scrie cu pasiune. Scrie cu perfuzia in mana si cauta tandretea, dar alege, intr-o maniera distrugatoare si riscanta, apropierea umana sub formele sale cele mai bizare.
Sambata, 26 februarie 2022, ora 19:00, Sala Atelier
MIROASE A PRADA
de Michele Lowe
Regie: Alexandru Boureanu
Traducere: Ramona Dragulescu
Decor: Vlad Dragulescu
Costume: Lia Dogaru
Cu: Raluca Paun, Ramona Dragulescu, Romanita Ionescu, Claudiu Mihail, Marian Politic, Alex Calangiu
Daca ai putea sa-ti omori sotul, ai face-o? Da, cu conditia sa poti pastra secretul. Doar esti femeie… Miroase a prada este o comedie neagra cu evidente accente feministe, unde trei neveste, Nicky, Molly si Debra, sunt tentate de ideea sa isi ucida barbatii plictisitori, inselatori si machisti si chiar au sansa de a face asta. Cand iubirea a devenit rutina, realitatea impune instrumente adevarate de reactie. Replicile sunt taioase si atent construite, conducand scenariul dramatic catre o reprezentare viguroasa, energica si cu mare succes la public.
Marti, 1 martie 2022, ora 19:00, Sala „Amza Pellea”
FACE TO FACE
de Peter Quilter
Regia: Adrian Andone
Scenografia: Lia Dogaru
Scenariul, traducerea si adapatarea: Monica Ardeleanu
Cu: Monica Ardeleanu si Adrian Andone
Face to face de Peter Quilter este o comedie spumoasa, plina de culoare, fermecatoare, cu schimbari rapide de stari si situatii. Actorii Monica Ardeleanu si Adrian Andone va propun trei cupluri, trei povesti de dragoste, trei situatii de viata total diferite.
Miercuri, 2 martie 2022, ora 19:00, Sala I.D. Sirbu
BARBATII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE
de Mihai Ispirescu
Regie si ilustratie muzicala: Mircea Cornisteanu
Scenografie: Puiu Antemir
Cu: Cerasela Iosifescu
Aparitii video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu
Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru
O poveste de viata in care ne putem recunoaste propriile trairi. O existenta plina de bucurii si neimpliniri, de experiente dorite mai mult sau mai putin, de momente de fericire sau deznadejde din care eroina trage concluzia pe care o exprima in titlul piesei lui Mihai Ispirescu si o pune in aplicare.
Vineri, 4 martie 2022, ora 17:00
Sambata, 5 martie 2022, ora 17:00
caine cu om. caine fara om
un spectacol pe texte de Simona Gosu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran si Radu Afrim
Regie, video si univers sonor: Radu Afrim
Scenografie: Irina Moscu
Coregrafie: Flavia Giurgiu
Efecte video & animatie: Cristian Niculescu
Asistenta de regie: Claudia Gorun
Asistenta de scenografie: Gloria Bucataru
Make-up: Minela Popa, Mihaela Guran
Design lumini: Dodu Ispas
Video “oameni si caini”: Orlando Edward
Cu: Alex Calangiu, George Albert Costea, Ramona Dragulescu, Romanita Ionescu, Iulia Lazar, Geni Macsim, Alina Mangra, Claudiu Mihail, Catalin Mihai Miculeasa, Raluca Paun, Tamara Popescu, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Adrian Tudor, Mihai Vita.
Spectacolul caine cu om. caine fara om montat de Radu Afrim la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova nu e doar un prilej de a pune laolalta povesti emotionante cu si despre caini. E o incercare reusita de a trimite Omul in pielea celui mai bun prieten al lui, Cainele, spre a intelege mai bine adevarata valoare a celor mai importante teme care ne traverseaza tuturor scurta intrupare pe acest pamant, caruia nu ar trebui sa-i facem umbra degeaba.
Luciana Antofi, jurnalist cultural
Durata spectacolului: Partea I – 1h 50min; Pauza – 1h; Partea a II-a – 2h
Miercuri, 8 martie 2022, ora 19:00, Sala I.D. Sirbu
BARBATII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE
de Mihai Ispirescu
Regie si ilustratie muzicala: Mircea Cornisteanu
Scenografie: Puiu Antemir
Cu: Cerasela Iosifescu
Aparitii video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu
Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru
O poveste de viata in care ne putem recunoaste propriile trairi. O existenta plina de bucurii si neimpliniri, de experiente dorite mai mult sau mai putin, de momente de fericire sau deznadejde din care eroina trage concluzia pe care o exprima in titlul piesei lui Mihai Ispirescu si o pune in aplicare.
Miercuri, 9 martie 2022, ora 19:00, Sala Atelier
NAPASTA
de I.L. Caragiale
Regie: Kincses Elemér
Scenografie: Lia Dogaru
Cu: Monica Ardeleanu, Costinela Ungureanu, Adrian Andone, Dragos Macesanu, Catalin-Mihai Miculeasa
Triunghiul mortii, cu obsesia justitiei implacabile si a pedepsei imanente – iata ceea ce face ca suflul dens al acestui spectacol longeviv al TNC sa fie resimtit si azi, la 19 ani de la premiera, de un public sensibil la tragedia personajelor caragialiene.
Vineri, 11 martie 2022, ora 19:00, Sala „Amza Pellea”, foaier
Sambata, 12 martie 2022, ora 19:00, Sala „Amza Pellea”, foaier
#acedesiguranta
un spectacol – instalatie despre adolescenta si (supra)vietuire, #acedesiguranta e gandit sa functioneze pe doua planuri: pe de o parte, ca un eveniment performativ intr-un spatiu teatral, pe de alta parte, ca o naratiune ancorata in mediul virtual, mai exact in cadrul retelei TikTok.
Regie: Bobi Pricop
Dramaturgie: Ionut Sociu
Scenografie: Oana Micu
Muzica si coregrafie: Eduard Gabia
Imagine si montaj: Iustin Surpanelu
Cu: Alexandra Francu, Jacqueline-Alessia Craciun, Raluca Tender, Adrian Sapaceanu, Andrei Sava, Cristian Corbu, Matei Stancuta
Spectacol-instalatie coprodus de Teatrul National “Marin Sorescu” Craiova, Teatrul “Andrei Muresanu” Sfantu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanta si Teatrul de Nord Satu Mare
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Avand in vedere reglementarile legale in vigoare, participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cat si pentru persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisa si persoanelor care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Contact Agentia teatrala:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, in cladirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sambata – Duminica: 12:00 – 19:00
TEATRUL NATIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova
Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova este unul dintre cele mai importante teatre din tara, cu o traditie de peste 170 de ani si cu o activitate internationala de prestigiu a carei lunga si bogata istorie a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcarete, prezentate in cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din intreaga lume dar si cu imensul succes international al Festivalului Shakespeare, care aduce in Romania spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.
Acum, cu o viziune contemporana, teatrul abordeaza perspectivele prezente si viitoare, adresandu-se unui spectru din ce in ce mai larg de public, in conformitate cu provocarile actuale.
Adauga comentariu