Teatru si Film

O noua recunoastere a contributiei in domeniul cultural, artistic, educational si al cercetarii pentru directorul TNRS si presedintele FITS. Constantin Chiriac, doctor honoris causa al Academiei de Stiinte Economice din Moldova

Contributia valoroasa pe care prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, o aduce in mod constant la dezvoltarea si promovarea culturii, a artelor, a educatiei si a cercetarii romanesti la nivel national si international a fost apreciata marti prin conferirea titlului de doctor honoris causa al Academiei de Stiinte Economice din Moldova (ASEM).
Titlul de doctor honoris causa a fost acordat pentru merite deosebite in promovarea culturii si a artei. Ceremonia festiva din 21 septembrie 2021 a fost prezidata de rectorul ASEM, prof. univ. dr. habil. academician, Grigore Belostecinic, in prezenta reprezentantilor Senatului ASEM si ai facultatilor, a unor distinsi invitati din mediul academic si cultural si, in calitate de oaspete de onoare, Petru Hadarca, directorul Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau.
Senatul Academiei de Studii Economice din Moldova a decis acordarea titlului onorific doctor honoris causa domnului Constantin Chiriac, prof. univ. dr. habil. al Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, in semn de recunoastere publica a parcursului managerial, artistic si academic de excelenta, dar si a meritelor deosebite in mentinerea si dezvoltarea unor relatii de colaborare cu Academia de Studii Economice din Moldova.
Potrivit reprezentatilor Academiei, acordarea titlului de doctor honoris causa profesorului Constantin Chiriac nu este deloc intamplatoare pentru o universitate economica, caci prin toata activitatea desfasurata, domnul Constantin Chiriac a contribuit direct la dezvoltarea publicului prin arta, dar si indirect la promovarea afacerilor si atractiilor turistice romanesti.
„Actor si artist vizionar, o personalitate marcanta a culturii romanesti, avand la activ mai bine de 70 de roluri. Fiind presedintele Fundatiei Democratie prin Cultura, domnul Constantin Chiriac este un ambasador fidel al culturii romanesti. Pe parcursul anilor, a sustinut zeci de recitaluri de poezie in toata lumea, inclusiv la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 1998, urmeaza si cariera de cadru didactic la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. In anul 2007 obtine titlul stiintific de Doctor in Teatru la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures. Profesorul Constantin Chiriac este initiatorul Catedrei de Arta Teatrala, din cadrul Facultatii de Litere si Arte, si fondatorul Platformei Doctorale Internationale in artele spectacolului si al managementului cultural din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. Un aspect important al carierei profesorului Constantin Chiriac reprezinta activitatea manageriala. Din ianuarie 2000 pana in prezent, Domnia Sa detine functia de Director General al Teatrului National ”Radu Stanca”. Un rol major il are domnul Constantin Chiriac in dezvoltarea artei teatrale si familiarizarea publicului larg cu cele mai exceptionale reprezentatii ale artistilor din Romania si lume. Din 1993, cu implicarea si sub conducerea directorului general Constantin Chiriac, a fost lansat Festivalul International de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate artelor spectacolului din Romania si Europa Centrala si de Est. Datorita competentei sale manageriale, artistice si academice, meritele Domnului Constantin Chiriac au fost recunoscute si apreciate la nivel national si international prin acordarea a numeroase distinctii, titluri onorifice si diplome”, este parte din Laudatio rostit de conf. univ. dr. Angela Solcan, Sef Departament „Management si Antreprenoriat”, Facultatea Business si Administrarea Afacerilor.
„Sunt onorat sa ma alatur, prin titlul de doctor honoris causa oferit de Academia de Studii Economice a Moldovei, marilor personalitati care contribuie, prin activitatea lor neobosita, la promovarea culturii si bunei colaborari intre natiuni, sub semnul excelentei. Intalnirea cu fratii artisti de aici, cu ganditorii, cu cei care sunt implicati in tot ceea ce inseamna cercetarea si educatia din Basarabia m-a onorat si sunt convins ca proiectele pe care le gandim impreuna vor prinde nu numai roade, dar vor da viata viitorului Chisinaului si al Romaniei, al relatiilor culturale si economice intre cele doua maluri de Prut, in dialog cu Europa”, a declarat Constantin Chiriac.
La finalul evenimentului de la Chisinau, publicul a avut bucuria de a urmari un recital al Corului „Cantabile” al ASEM.
Constantin Chiriac a mai fost distins in anul 2008 cu titlul de doctor honoris causa – Visiting professor in perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; in 2018 – doctor honoris causa al Universitatii de Vest, Timisoara, si in 2020, cu titlurile de doctor honoris causa de catre Universitatea Nationala de Arte George Enescu, Iasi, si Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, Chisinau.