Opt tineri din Romania, reprezentanti ai Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu in cadrul proiectului european People Power Partnership (PPP), au participat in perioada 9-17 septembrie, alaturi de alti opt tineri din Lisabona, la atelierele sustinute de echipa artistica din Freiburg si gazduite de institutia partenera a proiectului, Camara Municipal de Lisboa. In urma acestei rezidente artistice, a fost creat un nou spectacol de dans care a fost prezentat, in 18 septembrie, in premiera, la festivalul Felizmente Ha Lugar. Camara Municipal de Lisboa a fost sustinuta in acest demers si de Biblioteca Municipala din Lisabona, care a avut un rol important in organizarea evenimentului, prin efortul depus in misiunea de a aduce arta aproape de public, in toate cartierele orasului.
Proiectul People Power Partnership (PPP), finantat prin Programul Europa Creativa, a inceput in octombrie 2020, iar in Sibiu au avut loc pana acum primele doua etape nationale, respectiv auditiile pentru selectarea celor opt dansatori reprezentanti ai Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si productia realizata in colaborare cu alti opt dansatori ai unor institutii partenere. Spectacolul „Reflexii” a fost prezentat, in premiera, in cadrul celei de-a XXVIII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), marcand cu succes colaborarea dintre dansatorii din Romania, cei din Alytus (Lituania) si cei din Freiburg (Germania).
Dansatorii selectati la Sibiu, in fata publicului din Lisabona
Cei opt tineri dansatori din Romania, care fac parte din proiectul PPP, au avut sansa de a participa la festivalul Felizmente Ha Lugar, organizat in cadrul proiectului social Sê Bairrista. Este vorba despre un festival de artele spectacolului care simbolizeaza o victorie colectiva a unei comunitati: constructia unui parc urban, ca rezultat al unei initiative a locuitorilor din Marvila, cartierul Alfinetes, care au reusit sa primeasca aprobarea pentru a transforma un teren viran intr-un spatiu urban dedicat evenimentelor culturale. „Festivalul s-a desfasurat intre 3 si 25 septembrie, iar accesul la spectacole a fost gratuit, insa organizarea unor astfel de evenimente va continua si pe viitor”, a declarat coordonatoarea programului, Claudia Matos. Exemplul de mai sus reprezinta dovada clara a modului in care locuitorii unui oras se pot implica in viata sociala si culturala, prin participare activa la dezvoltarea durabila a unei comunitati.
Spectacolul a putut fi urmarit online, pe pagina evenimentului, dar si pe Youtube, si poate fi vizionat in continuare pe platforma Vimeo: https://vimeo.com/608163615.
Etapa urmatoare la care TNRS participa in cadrul proiectului PPP este experienta de co-working, in perioada 23-27 septembrie, gazduita de institutia partenera Fondazione via Maestra din Venaria, Italia. Artistii italieni vor prezenta, in 25 septembrie, al zecelea spectacol de dans creat in cadrul proiectului, alaturi de dansatorii din Helsingor (Danemarca), cu o zi inainte de deschiderea festivalului Natura in Movimento.
„People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa, reuneste, alaturi de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, alte 13 institutii culturale din 11 tari europene, si se deruleaza pe o perioada de patru ani, intre octombrie 2020 – octombrie 2024.
Partenerii proiectului sunt Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingør Kommune // PASSAGE Festival (DNK); “Radu Stanca” National Theatre in Sibiu // FITS (ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bitò Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loulé (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development, Prague (CZE); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); University of Education Freiburg (DEU).
Adauga comentariu