Teatru si Film

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, triumf rasunator in turneul din Basarabia. Ofelia Popii: „Spectatorii din Chisinau sunt prietenii nostri, familia noastra, traiesc fiecare clipa din spectacol cu o savoare care te face sa ii iubesti!”

Spectacolele „Felii” si „Cui i-e frica de Virginia Woolf?”, prezentate de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) zilele acestea, la Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti din Chisinau, s-au bucurat de o primire deosebita din partea publicului din Basarabia si a criticilor de specialitate. Salile de spectacole au fost pline in ambele seri in care au fost puse in scena reprezentatiile artistilor din Sibiu, la finalul reprezentatiilor publicul a rasplatit actorii cu minute intregi de aplauze, cu ovatii, cu flori si cu chemari repetate la rampa, semn al emotiei pe care arta artistilor din Romania o ofera romanilor de peste Prut.
Caldura si prietenia cu care spectatorii din Basarabia i-au primit pe artistii Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu, cronicile generoase publicate de media din Chisinau au fost un prilej de mare bucurie pentru actorii Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Cretu, Horia Fedorca si Alexandru Malaicu si pentru intreaga echipa a TNRS aflata in turneu.
„Sunt foarte mandru ca la 100 de ani de activitate a Teatrului National Mihai Eminescu din Chisinau si la prestigioasa Reuniune a Teatrelor Nationale Romanesti la Chisinau, care obisnuieste publicul cu cele mai bune spectacole duse in turneu in Basarabia, Teatrul National Radu Stanca Sibiu a triumfat cu spectacolele Felii si Cui i-e frica de Virginia Woolf?, fiind zeci de minute de ovatii si de aplauze. Faptul ca toate televiziunile si radiourile, toti jurnalistii si-au dorit sa ia interviuri actorilor, Ofeliei Popii si lui Marius Turdeanu, personalitati importante ale Chisinaului au dorit sa gaseasca un loc la spectacole – pe care l-au gasit foarte greu, de altminteri – arata pretuirea si calitatea spectacolelor sibiene, care se bucura de o audienta deosebita”, a declarant Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Primul spectacol prezentat de TNRS la Chisinau a fost „Felii”, de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii si figuratia asigurata de Alexandru Malaicu, in 21 septembrie 2021, pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu”.
„Ce bucurie sa jucam pentru un public atat de dornic de teatru, atat de sensibil si cald! Spectatorii din Chisinau sunt prietenii nostri, familia noastra, traiesc fiecare clipa din spectacol cu o savoare care te face sa ii iubesti! E o mare bucurie pentru noi ca am jucat, ca am fost real impreuna intr-un moment de sarbatoare: La multi ani, Teatrul National Mihai Eminescu!”, a declarat actrita TNRS, Ofelia Popii.
Ofelia Popii a avut si o intalnire cu profesorii si studentii Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau cu care a discutat despre activitatea sa de cadru didactic al Departamentului de Arta Teatrala, din cadrul Facultatii de Litere si Arte a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Prilej de dubla bucurie

Spectacolul „Cui i-e frica de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, in regia lui Andrei si Andreea Grosu, cu Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Cretu si Horia Fedorca a fost jucat in 22 septembrie si s-a bucurat de aceeasi primire calduroasa din partea publicului din Chisinau.
Turneul din Moldova a reprezentat, pentru echipa TNRS, un dublu prilej de bucurie, cel al reintalnirii cu un public sensibil si generos si deopotriva bucuria reintalnirii cu spectatorii intr-un turneu, dupa o lunga perioada in care aceste manifestari artistice au lipsit.
„Sincer, am asteptat cu mare nerabdare sa ajung la Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti din mai multe motive. In primul rand pentru ca este vorba de Chisinau. Orasul acesta ne-a primit mereu cu cea mai mare caldura, atat gazdele festivalului, cat si publicul. Apoi e vorba de un spectacol de care ne bucuram mult si caruia ii place si s-a obisnuit sa fie scos in lume. Mai ales acum, dupa o perioada in care am dus dorul turneelor, al festivalurilor. Multumim!”, spune actorul TNRS Marius Turdeanu.
Tot cu prilejul deplasarii la Chisinau, Constantin Chiriac a primit titlul de doctor honoris causa al Academiei de Studii Economice Moldova.
Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti la Chisinau se desfasoara in perioada 15-29 septembrie 2021, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu si al Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, marcand totodata si implinirea unui secol de activitate a Teatrului National „Mihai Eminescu” Chisinau.