Home » Oua de crocodil, cobra, strut sau emu, intr-un muzeu „Exclusiv in Romania”
Comunicate

Oua de crocodil, cobra, strut sau emu, intr-un muzeu „Exclusiv in Romania”

Muzeul Oului din Vama gazduieste peste 11.000 de exponate din intreaga lume. Le admiram alaturi de Cristi Tabara si echipa sa, pe 12 decembrie, de la ora 17:00, la TVR 1, cand il cunoastem si pe badita Traian, Tezaur Uman Viu.

Frumoasa Bucovina ne gazduieste si in aceasta duminica de mijloc de decembrie, pentru a ne descoperi un nou unicat: Muzeul Oului de la Vama. Intemeiat in urma cu 27 de ani de profesoara Letitia Orsivschi, muzeul este cu adevarat impresionant. Cu o suprafata de 800 metri patrati, muzeul reuneste peste 11.000 de exponate, provenind atat din Bucovina, cat si de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de oua de diverse dimensiuni, lucrate in tehnici si stiluri diferite, provin din 82 de tari de pe toate cele 5 continente. Le putem admira intr-o editie „Exclusiv in Romania” plina de culoare, duminica, 12 decembrie, de la ora 17:00, la TVR 1.

Nu mai putin de 45 de vitrine, distribuite in trei incaperi, sunt amenajate pentru expunerea pretioaselor obiecte. Pentru ghidarea vizitatorilor, muzeul este structurat pe mai multe sectiuni.

Oua perforate din Cehia, oua pictate si oua „potcovite” din Ungaria, oua realizate in tehnici textile, din Luxemburg si Malta, oua „zgariate” din Germania, oua de lemn din Rusia, oua din lava vulcanica din Turcia, oua realizate in tehnica emailului din Casmirul indian si pakistanez – sunt doar cateva dintre exponatele ce pot fi admirate la Muzeul Oului. Tot acolo, gasim un ou de emu din Australia, cu o vechime de peste 120 de ani, realizat de un aborigen in tehnica zgarierii, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian, cu motive zoomorfe, un ou de strut transformat intr-o capela, care are pardoseala, tavanul si vitraliile pictate manual.

Ne continuam calatoria prin Bucovina, alaturi de Cristi Tabara si echipa sa, astfel ca de la Vama ajungem in Fratautii Noi, pentru a-l cunoaste pe Traian Davidean, maestru cojocar. Ajuns la venerabila varsta de 97 de ani, badita Traian a primit in anul 2015 titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO pentru pastrarea traditiilor. Recunoscut in tara si strainatate pentru faimoasele bundite brodate, Traian Davidean ne primeste in casa lui, pentru a ne arata cateva dintre creatiile sale, dar si pentru a ne impartasi filosofia sa de viata. Ne bucuram cu totii de invataturile sale pe 12 decembrie, de la ora 17:00, la „Exclusiv in Romania”.