Land art vizibil pe Google Earth si Maps examineaza stratigrafia istoriei recente a deltei de la marginea Bucurestiului. Scrisul criptic se regaseste in mai multe forme, presarate prin intregul parc, pe care urmeaza sa le descoperim impreuna.
Evocand seria structurilor ancestrale cu origini necunoscute, de la geoglifele de la Nazca, la Stonehenge, Avebury sau gigantii din Insula Pastelui, o interventie artistica vizibila din aer exploreaza dualitatea Parcului Natural Vacaresti, pentru a pune in dialog identitatile sale versatile, nascute din concepte si realitati antagonice. Pozitionata la baza digului de ciment care inconjoara parcul, instalatia devine structura altor lumi create in cadrul initiativei Becoming Landscape, o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.
Un mesaj cifrat, aparut peste noapte in campul de iarba si papura din spatiul verde Vacaresti, deschide o noua perspectiva asupra unei lumi nascute din dualitati si contraste. Conturat de fundatiile “antice” ale unor constructii neterminate, intr-un loc uitat intre trecut si prezent, textul este mesaj si semn deopotriva, o declaratie anonima scrisa intr-un alfabet codat, cu sensuri glisante, care permit interpretari in egala masura accesibile si inaccesibile.
Ar putea fi si un nou limbaj al locurilor, in prezent indisolubil legate de imaginea lor cartografiata din satelit. Reinventate printr-o relatie simbiotica cu tehnologia, spatiile capata sens doar cand sunt privite de deasupra si traiesc intr-un timp doar partial real. Urmand normele contemporane, mesajul aparut in spatiul verde din parcul Vacaresti are sens in intregime doar de sus. In plan fizic parcurgem un simplu drum, care serpuieste – cu un rost aproape insesizabil -, printre potecile obisnuite taiate de oameni. Spatiul devine recognoscibil si usor de gestionat doar privit printr-un sistem de navigare. Legatura cu realitatea fizica a unui teritoriu nu mai este completa in absenta unui sistem de navigare care sa-i pozitioneze si sa-i directioneze vizitatorii. Tehnologia impune alte forme de orientare si, implicit, de luare in posesie. Lucrarea colaborativa propusa de Marina Oprea, Andreea Medar si Malina Ionescu exploreaza straturile care definesc Parcul Natural Vacaresti si ambivalenta sa structurala. Tema alfabetul si unui mesaj care este si nu accesibil este explorata de Andreea Medar si Malina Ionescu in mai multe lucrari anterioare. Fiecare proiect isi scrie propriul cod, adaptat la locul (concret sau virtual) in care se desfasoara. Scrisul criptic dezvaluit de artiste in Parcul Natural Vacaresti se regaseste in mai multe forme, presarate prin intregul parc, pe care urmeaza sa le descoperim impreuna.
OUTLANDS
24 octombrie
Vernisajul instalatiei Outlands va avea loc duminica, 24 octombrie, de la ora 12.00. Accesul se face dinspre Asmita Gardens, unde Marina Oprea si Malina Ionescu va asteapta pentru un tur ghidat.
Interventiile artistilor sunt neinvazive si nu vor avea impact negativ asupra peisajului, asupra speciilor sau a habitatelor.
Ansamblul Lac de Acumulare Vacaresti, un spatiu alterat candva de interventii externe, si-a abandonat de-a lungul ultimelor trei decade insemnele de proiect industrial disfunctional pentru a deveni peisaj, un adapost verde pentru vidre si cormorani si, totodata, un teren in care natura isi proclama victoria, reiterand esecul unei actiuni umane. Delta Vacaresti este in egala masura un spatiu alterat de interventia umana, un spatiu transformat prin distrugere, si un spatiu recucerit de natura. Segmentul de oras – la randul sau o interventie asupra mediului natural – care a fost inundat, fundatiile si constructiile partiale ale viitoarei hidrocentrale, acumularile de apa, zona mlastinoasa si noul strat de vegetatie crescut in ultimele trei decenii, alaturi de recentele poteci si amenajari pentru vizitatori sunt elemente care definesc, aproape in egala masura, acest loc ambiguu, care apartine tuturor acestor medii. De la primul pas dincolo de frontiera de beton care apara parcul, actiunea ingheata in contururi stranii, iar drumul se pierde definitiv intr-o fantezie vegetala, catre un loc dominat de natura.
Osaturi de beton remodelate de plante sustin un spatiu obiectiv, care anuleaza orice atribut socio-cultural, primindu-si vizitatoriii ca pe niste simple forme de viata, alaturi de copaci, iarba, melci sau pasari. Ruinele fostei platforme industriale s-au lasat macinate de radacini si frunze, disimulandu-si trecutul sub straturi noi, vegetale. Sparte si sculptate de iarba si lastaris, dale de beton patate de rugina isi revendica din cand in cand amintirile, reconvertind inca o data spatiul, care devine, in relatie cu ele, un perimetru arheologic. In cautarea fragmentelor unei realitati ramase in latenta, instalatia Outlands este o decopertare simbolica, urmarind alternanta de natural si urban din stratigrafia istoriei recente a locului. Cel mai nou strat de definitii si functii, adaugat zi de zi de trecatorii care schiteaza carari prin stufaris, devine reper in cadrul unei reinterpretari culturale care duce lucrurile mai departe, aducand acest spatiu intr-o relatie disonanta, cu sisteme contemporane, cum ar fi Google Earth sau Maps. Realizata de artistele Marina Oprea, Andreea Medar si Malina Ionescu, Interventia Outlands urmareste teme multiple, de la constructiile ritualice, la principii de urbanism si teme sociale, invocate pentru a pune in dialog realitatile antagonice care definesc Parcul Natural Vacaresti – mediul natural si constructia artificiala.
BECOMING LANDSCAPE
Instanta Outlands este integrata, alaturi de alte trei tipuri de performance, in initiativa Becoming Landscape, o instalatie multidisciplinara de arta contemporana care chestioneaza potentialul simbiotic dintre uman, natura si tehnologie, in cadrul mai larg al teoriilor recente post si trans umaniste. Artistii, alaturi de invitati, exploreaza atat spatiul de intalnire dintre cultura si natura sau relatia intre proiecte esuate si ecosisteme benefice, cat si propriile viziuni aparute in incercare de a-si abandona identitatile socio-culturale, pentru a deveni mai putin individ si mai mult peisaj. Delta, un spatiu natural protejat, in prezent suspendat in incertitudinea dintre “no man’s land” si periferie, este scena, topos cultural ocupat de un grup de performeri, muzicieni, artisti vizuali, teoreticieni si specialisti din zona de mediu. Acestia transforma in peisaj multiple limbaje de expresie, de la dans contemporan si land art, la muzica experimentala, culta sau electronica.
ECHIPA
Coordonator: Raluca Oancea (Nestor) | Curator si coregraf: Andreea David | Vocal Coach: Diana Miron | Arte vizuale: Marina Oprea | Comunicare: Evantia Barca | Performance: Maria Baroncea, Eliza Trefas, Maria Mora, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins si Sinziana Pintean| Artiste vizuale: Andreea Medar si Malina Ionescu | Sound design: Laurentiu Cotac si Sillyconductor | Vioara: Francisco Miguel Ramonda, David Ursei | Viola: Mihai Todoran | Violoncel: Victor Sandu | Lumini: Sergiu Doroftei
BECOMING LANDSCAPE
Un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, produs de Asociatia Blend-in Studio, in parteneriat cu Asociatia “Parcul Natural Vacaresti”, platforma TechnoFields, Asociatia SCAI
SUSTINUT DE
Propagarta,The Institute, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, IQAds, DigitizArte, Teletext, Revista Arta, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Feeder, Spotmedia, IQool, Smark, Ziarul Metropolis, Telekom Electronic Beats, Centrul National al Dansului din Bucuresti, Revista Zeppelin si Munteanu
Privacy Overview
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Adauga comentariu