Home » „P.C.R. – Seceratorul ciocan al minciunii”, un documentar eveniment la TVR 1
Comunicate

„P.C.R. – Seceratorul ciocan al minciunii”, un documentar eveniment la TVR 1

La 100 de ani de la infiintarea partidului comunist in Romania, telespectatorii TVR 1 – nostalgici sau nu, dar mai ales cei tineri – vad un film de exceptie, realizat de Razvan Butaru si Cornel Mihalache. Documentarul poate fi vazut pe 8 mai, de la ora 21:00.

„In acest timp ‘care nu mai are rabdare’ si in care cad statui, se rastoarna valori, ard catedrale de o mie de ani, un serial documentar despre cei 100 de ani ai Partidului Comunist Roman devine o necesitate absoluta. Cei 70 de ani si trei decenii in care el a existat, dintre care 45 a condus efectiv si singur statul roman, nu-l pot face uitat, asa cum Gheorghe Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu nu pot fi stersi din istorie, orice am face. Ultimul a condus Romania, vorba domnului istoric Adrian Cioroianu, vreme de 24 de ani – adica, aproape cat au domnit Mihai Viteazul, Cuza si Regele Ferdinand la un loc! Daca marxismul a fost cea mai importanta fantasma filosofica a modernitatii, comunismul, descendentul acestuia, a fost cea mai insemnata ratacire a secolului trecut”, prezinta producatorul Razvan Butaru documentarul pe care telespectatorii TVR 1 il pot vedea sambata seara, de la ora 21:00. „P.C.R. – Seceratorul ciocan al minciunii” este o productie in doua parti, un material jurnalistic de exceptie, ce poarta semnatura producatorului Razvan Butaru si a realizatorului Cornel Mihalache.

Infiintat pe 8 mai 1921, Partidul Comunist Roman si-a inceput ascensiunea dupa 23 august 1944, cunoscand perioada de glorie intre anii 1947-1989, cand a fost, practic, singurul partid politic oficial care a activat pe scena politica din tara noastra. Ca aproape toate partidele din Romania, si acest partid, devenit, iata, istoric (la 100 de ani!), a avut mai multe denumiri de-a lungul anilor: Partidul Comunist (Socialist) din Romania, Partidul Comunist din Romania – Sectie a Internationalei a III-a, Partidul Comunist (SRIC – Sectia Romana a Internationalei Comuniste), Partidul Comunist din Romania, Partidul Muncitoresc Roman, Partidul Comunist Roman. „Trebuie sa oferim telespectatorului posibilitatea de a intelege cu adevarat cum a fost posibil ca o secta politica minuscula (1000 de membri de partid) sa se transforme intr-o organizatie de masa si, in timpul perioadei Ceausescu, intr-un instrument docil al experimentului grotesc al comunismului dinastic”, mai explica Razvan Butaru.

„Trebuie sa intelegem ce a fost, pentru ca ramasitele comunismului sunt ca materialul acela din care e facut eroul negativ din filmele `Terminator` sau ca picaturile de ploaie: se strang una in alta, se contopesc si devin la loc ce au fost – `sau mai mult decat atat`”, avertizeaza si realizatorul Cornel Mihalache.

„Tata, si cand o sa moara ala de-acuma, ce faceti? Il scoateti pe asta de aici si-l puneti in locul lui?”

Cu siguranta, cei care au trait perioada „de trista amintire” au propriile experiente de povestit. Cornel Mihalache ne impartaseste prima sa amintire despre comunism: „Aveam 4 ani. Undeva in 1967. Am vizitat cu tata Mausoleul eroilor din parcul Carol (de azi). Tacere deplina. Pasii vizitatorilor tarsiti pe granitul negru-verde. Pe la mijlocul turului se aude tare vocea mea, reverberata in ecoul spatiului sacru, marmoreean si aurit: `Tata, si cand o sa moara ala de-acuma, ce faceti? Il scoateti pe asta de aici si-l puneti in locul lui? Sau o sa-l agatati de sus de coloanele alea?` (imi povestise fratele meu din romanul `Winnetou` ca indienii morti erau agatati in copaci sa nu-i sfasie fiarele padurii). Tata a disparut strategic prin multime…”

Cat despre „magistralele realizari” ale comunismului in Romania, realizatorul TVR le demonteaza punctual: „Daca ar fi sa ne uitam impreuna inapoi la cei 100 de ani ai Partidului Comunist Roman, o sa spuneti: ia uita-te la miile de blocuri pentru oamenii muncii! Si eu o sa va spun: cateva mai acatarii, pe bulevardul Victoria socialismului din Bucuresti… Era si o zicala: Victoria socialismului asupra poporului. In rest, blocuri ca niste columbare ceva mai mari, cu 10 metri patrati pe membru de familie. O sa spuneti: dar miile de fabrici si uzine? Si eu o sa va spun: a mai ramas atata fier de taiat, cat aveam fiecare cateva tone pe cap de locuitor… Eu locuiesc langa IMGB (I-ME-GHE-BE face ordine! – ce amintiri urate… am inteles ca a fost cumparat de un fond imobiliar olandez…). Vorba aia: de ce nu se face comunism in Sahara? Pentru ca peste trei luni ar trebui sa importe nisip”, zambeste amar jurnalistul TVR.

Implinirea a 100 de ani de partid comunist roman impune un proiect major de televiziune, astfel ca productia de sambata seara este recomandata spre vizionare atat celor care au trait perioada comunista, cat si generatiei de tineri, care nu au cunoscut restrictiile si teroarea de care au avut parte parintii lor. Difuzat simultan si la TVRi si TVR Moldova, documentarul „PCR – seceratorul ciocan al minciunii” se vede pe 8 mai, de la ora 21:00, la TVR 1.

Realizator: Cornel Mihalache
Producator: Razvan Butaru