Comunicate

„Parintii nu inteleg ca o prostie este un lucru bun nereusit”. „Copiii spun”, la TVR 1

Ce spun copiii? Spun… de toate. Cu seriozitate si inocenta, cu siguranta ca detin adevarul asupra lumii, cei mici fac deliciul show-ului „Copiii spun”, pe care Virgil Iantu ne invita sa-l vedem din 1 aprilie, la ora 16.30, in fiecare sambata, la TVR 1.

Cu o mina sobra, cu aerul ca discuta de la egal cu interlocutorii sai, Virgil Iantu stie sa exploateze gingasia si naturaletea prescolarilor care se asaza pe scaunul invitatului emisiunii „Copiii spun”. Ce rezulta este un dialog spumos, uneori prea serios, deseori foarte amuzant, insa intotdeauna autentic. Cunoscut internautilor de mai bine de doi ani, programul se difuzeaza, din 1 aprilie, nu doar pe YouTube, ci si pe micul ecran. Cu editii in premiera „Copiii spun”, Virgil Iantu ne astepta, alaturi de micii sai invitati, in fiecare sambata, de la 16.30, la TVR 1.

Din culisele emisiunii in care copiii sunt personajul principal, iar sinceritatea lor face sarea si piperul fiecarei intalniri, ne da cateva informatii chiar Virgil Iantu, gazda si autorul proiectului.

„Castingul este unul dintre cele mai importante elemente la aceasta productie. Selectia o face o echipa cu care colaborez de peste 20 de ani. Sunt oameni care iubesc copiii, ii inteleg, stiu sa asculte si sa ii aleaga pe cei care se sunt potriviti pentru aceasta emisiune. Stiu ca multi vor sa isi vada copilul pe acel scaun, dar, daca cel mic nu isi doreste si el sau nu se simte confortabil, insistenta de a-l expune nu ii face copilului niciun serviciu, ba, dimpotriva”, explica vedeta.

Pentru cei care isi doresc ca micutii lor sa participe la „Copiii spun”, dar nu stiu daca li s-ar potrivi ipostaza de intervievati in emisiune, Virgil Iantu ofera cateva lamuriri despre profilul candidatilor: „Un copil trebuie sa aiba deschiderea si relaxarea de a fi el insusi si in conditii de filmare sau in prezenta altora, dornic sa isi impartaseasca povestile, dar sinceritatea este elementul cheie. Din acest motiv, varsta potrivita este intre 3-7 ani, cand copilul este sincer, fara masti ce apar usor, usor, atunci cand copilul isi constientizeaza rolul in societate”.

Ca in orice dialog cu un prescolar, subiectele pot devia foarte rapid, astfel ca de la mancarea preferata se poate ajunge in cateva secunde la discutii profunde. De altfel, Virgil Iantu recunoaste ca rareori reuseste sa mentina directia stabilita la preselectii, pe care o pastreaza ca pe un ghidaj doar, tocmai pentru ca cei mici sunt diferiti de la un minut la altul, ca sa nu mai vorbim de perioade de cateva saptamani care pot trece de la momentul castingului pana la inregistrarea emisiunii.

Cu siguranta, insa, telespectatorii vor petrece alaturi de ei o jumatate de ora reconfortanta si cu folos sambata, la „Copiii spun”. „Isi pot reaminti sa spuna adevarul, pe care noi, adultii, il folosim tot mai rar – sau deloc”, este sugestia moderatorului. La randul sau, Virgil Iantu admite ca a avut de invatat de la invitatii lui: „Sa ascult. Asta m-a ajutat si in calitatea de parinte. Le multumesc pentru acest lucru”, spune el.

Acelasi sfat il poate oferi si parintilor si educatorilor, in urma experientei castigate: „Rabdare si ascultare. Ca sa putem sa ii intelegem pe cei mici, care traiesc in cu totul alte timpuri decat cele in care am crescut noi, trebuie sa le invatam limbajul. Ca sa il invatam si sa nu fim anacronici, trebuie sa ii ascultam, sa ne adaptam si sa avem rabdare si intelegere. Doar asa vom avea si noi parte de ele”, subliniaza Virgil Iantu.

Neascultandu-ne copiii, nu vom reusi niciodata sa-i intelegem. E… la mintea copiilor! Una dintre replicile primite de gazda emisiunii o exprima mai clar decat ar putea-o face orice adult: „Parintii nu inteleg ca o prostie este un lucru bun nereusit”.

In primul episod, il cunoastem pe Octavian, viitor vatman de locomotiva. Sau metrou. Sau tramvai. Pasionat de transportul in comun din capitala, micutul recita fara greseala toate statiile de pe directia Pipera-Berceni si asculta, pe repeat, piesa „Trenul galben fara cai”, a Angelei Similea! La rubrica „Regula de bun simt”, Anastasia ne reaminteste ca orice decizie importanta in viata trebuie luata dupa o noapte de somn. Iar „Intrebarea zilei” este Cum au aflat parintii tai ca vor deveni parinti? Cea mai delicioasa analiza la „Fashion Police” vine de la David si Horatiu, pusi fata in fata cu un mare… hamburger – rochia aleasa de Katy Perry.

„Copiii spun”, la TVR 1, tot ce vor sa spuna. Din 1 aprilie, in fiecare sambata, de la 16.30. Si nu e pacaleala!