Evenimente

Patru spectacole ale Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu, selectate la Festivalul National de Teatru

Credit Foto: TNRS / Dan Susa

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu participa cu patru spectacole la cea de-a 31-a editie a Festivalului National de Teatru, eveniment care se va desfasura in perioada 6 – 14 noiembrie 2021, in format online.
„Autobahn”, de Neil LaBute, regia Andreea si Andrei Grosu, director de imagine si montaj Alexandru Condurache, scenografia Vladimir Turturica, a fost selectat la sectiunea Creatia si va fi difuzat in data de 9 noiembrie, ora 21.00 pe www.fnt.ro.
„Conferinta iraniana”, de Ivan Viripaev, regia Bobi Pricop, scenografia Oana Micu, este inclus tot la sectiunea Creatia si este programat in data de 10 noiembrie, ora 19.00, pe www.fnt.ro.
„Tom si Jerry 2.0”, adaptare dupa „Jerry and Tom” de Rick Cleveland, regia Florin Piersic jr., scenografia Tudor Prodan, face parte din sectiunea Recreatia si va putea fi vizionat in data de 13 noiembrie ora 17.00, pe www.fnt.ro.
„Vazduh”, texte de George Gordon Byron, John M. Hull si Liviu Oros, un spectacol de Victor Olahut, este inclus in programul Festivalului la sectiunea Instalatii performative si este programat in data de 12 noiembrie, ora 21.00, pe www.fnt.ro.
Publicul va avea posibilitatea sa vizioneze spectacolele timp de 48 de ore.
„Sunt bucuros ca Teatrul National Radu Stanca Sibiu va fi prezent la cea de-a 31-a editie a Festivalului National de Teatru cu patru spectacole care au fost produse fizic, dar au fost produse si ca o opera pe care o putem difuza online. Aceasta a 31-a editie este in memoria marelui artist Ion Caramitru, cel care a fondat acest Festival, UNITER-ul, Galele UNITER si a carui lipsa, dar si prezenta sunt atat de puternice. Noi, cei de aici, de la Sibiu, ii dedicam aceste spectacole, iar eu ca actor fac o reverenta in fata profesorului pe care l-am avut timp de 3 ani la IATC, cand am invatat enorm de la acest om daruit. In acelasi timp, speram ca solidaritatea creatorilor din Romania sa se manifeste plenar in ceea ce inseamna a darui frumos, miracol, bucurie tuturor celor care, in aceasta perioada, au trecut prin atat de multe greutati, familiilor celor care au pierdut oameni in aceasta lupta cu boala, cu neputinta. Tuturor din toata inima multa sanatate si putere de a se putea bucura de frumos”, spune Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu.
Cea de-a 31-a editie a Festivalului National de Teatru are loc in perioada 6-14 noiembrie 2021, online, pe www.fnt.ro si cuprinde spectacole din tara si strainatate, instalatii vizuale, conferinte, prezentari de carte, sectiuni speciale. Producatori: Asociatia UNITER – Uniunea Teatrala din Romania, Televiziunea Romana, co-producatori: Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti. FNT este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii. Partener de traditie: Radio Romania

INFORMATII DESPRE SPECTACOLE

„Autobahn”

De: Neil LaBute
REGIA: Andrei si Andreea Grosu
SCENOGRAFIA: Vladimir Turturica
MUZICA: Mihai Dobre
ASISTENT REGIE SI SUFLEOR: Corina Predescu
MANAGER PROIECT: Claudia Maior
IMAGINE SI MONTAJ: Alexandru Condurache
SINCRONIZAREA: Alin Chipaila
DISTRIBUTIA:
ep. 1 – „Funny”: Cendana Trifan si Mariana Mihu-Plier
ep. 2 – „Bench seat”: Gabriela Pirliteanu si Horia Fedorca
ep. 3 – „All apologies”: Adrian Matioc si Raluca Iani
ep. 4 – „Merge”: Ofelia Popii si Ciprian Scurtea
ep. 5 – „Long division”: Marius Turdeanu si Viorel Rata
ep. 6 – „Road trip”: Adrian Neacsu si Cezara Cretu
ep. 7 – „Autobahn”: Diana Vacaru Lazar, Mihai Coman si Iustinian Turcu

„Am cautat textul care sa vorbeasca despre perioada in care traim totul diferit, separati de ce iubim, la mare departare de ceilalti, in care ne simtim mai singuri si mai fata in fata cu viata proprie. „Autobahn” e despre acum. Are tragismul antic si verbul contemporan, amestecate cu intimitatea cinematografica care iti dau voie sa gandesti un spectacol de teatru – film. Cate doi oameni in masina, 7 povesti, 7 masini. Am putea fi noi toti acolo, claustrati intre patru portiere si un parbriz. Intreaga lume intr-o masina. Ne putem indrepta catre orice, putem ajunge oriunde sau ne putem opri. Nu stim unde duce drumul pe care l-am ales. Vireaza aici. De ce nu plecam odata? Parbrizul spart. Ia-o pe Division. Bancheta din spate. E exact ca acolo, pe autostrada. Ai grija la drum” – Andrei si Andreea Grosu, regizori.

„Conferinta iraniana”

De Ivan Viripaev
REGIA: Bobi Pricop
SCENOGRAFIAa: Oana Micu
MUZICA: Mihai Dobre
VIDEO: Dilmana Yordanova
TRADUCEREA: Raluca Radulescu
DISTRIBUTIA: Adrian Matioc, Florin Cosulet, Adrian Neacsu, Ofelia Popii, Diana Vacaru-Lazar, Ciprian Scurtea, Marius Turdeanu, Pali Vecsei, Raluca Iani, Ioana Blaga-Frunzescu, Viorel Rata, Liviu Vlad
Cu participarea extraordinara a actorului Victor Rebengiuc
Manageri proiect: Claudia Maior si Eliza Ceprazaru
PARTENERI: Castel Film Studios; UNATC, prin Departamentul Cercetare, Dezvoltare si Inovare (DCDI), CINETic; Fundatia Löwendal; Polisano Clinici, parte din Sistemul Medical MedLife; ULBS – CAVAS

„Piesa asta este despre cum putem invata sa traim intr-o lume cu valori, culturi si credinte diferite de ale noastre. Despre cum putem deveni mai constienti de ce e in noi si in afara noastra. Viripaev reia una dintre temele esentiale pentru el – comunicarea sau, mai degraba, lipsa ei. Crizele politice sau familiale, razboaiele, conflictele de orice fel, dilemele etice, toate pornesc de la neintelegeri, de la probleme de comunicare. Asa ca, in Conferinta iraniana el propune o conversatie deschisa despre experientele noastre personale specifice, despre calatoriile spirituale ale fiecaruia dintre noi, dar si despre cum se impletesc ele in imaginea de ansamblu. Cred ca e important sa ne educam in privinta diverselor moduri de a trai si de a gandi, de a fi pe aceasta planeta. Si totodata, sa avem mintea deschisa la propunerea lui Viripaev, aceea de a incerca sa stabilim cai de comunicare cu celalalt prin libertate, toleranta si acceptare” – Bobi Pricop, regizor.

„Tom si Jerry 2.0”

Adaptare dupa „Jerry and Tom”, de Rick Cleveland
TRADUCEREA: Florin Piersic Jr.
REGIA: Florin Piersic jr.
SCENOGRAFIA: Tudor Prodan
DIRECTOR DE IMAGINE: Alexandru Condurache
CAMERA SI EDITARE VIDEO: Alexandru Condurache si Florin Piersic Jr.
SUNET: Ovidiu Pacurar
ASISTENT REGIE: Corina Predescu
COORDONATOR MARKETING: Daria Ciobanu
MANAGER PROIECT: Claudia Maior
SUBTITRAREA: Silvana Diana Vulcan
SINCRONIZAREA: Malina Popa
DISTRIBUTIE: Marius Turdeanu, Ali Deac, Ioan Paraschiv

„In anul 2000 am folosit piesa „Tom si Jerry” intr-un volum de piese de teatru intr-un act (piese premiate la diverse festivaluri). M-a uimit genul de abordare a unei teme tabu: moartea. Aveam 30 de ani. Moartea era inca foarte departe. Am apreciat umorul autorului (asemanator celui folosit de Tarantino, dar foarte original in constructie si dezvoltare a povestii). M-am bucurat sa descopar un om care reusea sa faca misto de moarte, totusi fara sa-i minimalizeze grandoarea coasei.
In anul 2020, am ajuns sa traiesc niste vremuri in care moartea pare sa fi devenit omniprezenta: la stiri, in filmuletele funny de pe internet, la tot pasul. Oamenii imi lasa impresia ca s-au obisnuit cu umbra ei, din ce in ce mai mare in peisajul general. Cred ca „Tom si Jerry 2.0” este un bun exercitiu de exorcizare a unor demoni care ne bantuie zilnic. Rasul vindecator este medicamentul (natural, bio) la care apelez mereu cu incredere. Cred ca mai am timp sa iau peste picior cateva dintre amenintarile cu care orice om se confrunta, pana la urma. Prea multe intrebari existentiale, versus prea putin timp.
Iar pentru cei trei actori implicati in acest proiect, sper ca „Tom si Jerry 2.0” sa fie ocazia de a se juca din nou de-a ratele si vanatorii, de data asta la un nivel matur. Poate ca joaca lor preferata va deveni in curand si cea a publicului spectator” – Florin Piersic Jr., regizor.

„Vazduh”

UN SPECTACOL DE: Victor Olahut
CU TEXTE DE: George Gordon Byron, John M. Hull si Liviu Oros
MUZICA ORIGINALA SI DISTRIBUTIA: Marin Grigore, Vlad Robas
TRADUCEREA: Florentina Nastase
ELEMENTE DECOR: Florin Magda
„Vazduh este un performance muzical despre mirarea noastra de a ne afla aici si acum. Concertele din „Patru anotimpuri” au prins sens pentru ceilalti de abia atunci cand autorul lor le-a insotit de sonete descriptive. Noi am facut drumul invers. Pornind de la text am extrapolat in muzica. N-am gasit inca un raspuns, dar drumul este unul extrem de incitant.” Victor Olahut
Spectacolul „Vazduh” este creat in cadrul proiectului „Lumina din spatele privirii”, proiect implementat de Asociatia Cultura’n Sura si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Parteneri: Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, Hangar F, #Reactor de Creatie si Experiment, Centrul de Teatru Educational Replika, Cento Group, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Teatrul de Arta Bucuresti, Spotmedia.ro

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/11/Tom-si-Jerry-2.0-foto-credit-TNRS-Rares-Helici-24-scaled.jpg