Comunicate

„Poetic Invasion of the Cities” – noua companii in cadrul Sezonului italian FITS 2021. A fost desemnat castigatorul PIC Contest!

„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platforma europeana pentru artele spectacolului in spatii neconventionale, care isi propune sa ajunga la un public nou din comunitatile implicate, inclusiv la cel aflat in zone defavorizate, a avut o prezenta notabila la cea de-a XXVIII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Trio Trioche si The Black Blues Brothers s-au numarat printre trupele din Italia care au sustinut spectacole la Sibiu in cadrul acestui proiect finantat prin intermediul programului Europa Creativa. Reprezentantii celor doua companii, artistii Franca Pampaloni (Trio Trioche) si Bilal Musa Huka (The Black Blues Brothers), au participat – alaturi de Dan Bartha-Lazar, coordonatorul proiectului – la o conferinta de presa moderata de criticul de teatru Octavian Saiu.
„Prin intermediul acestui proiect, cunoscut si sub denumirea de PIC Festival, incercam sa ne adresam nu doar celor care au tangenta in mod regulat cu evenimentele culturale, ci ne propunem sa ajungem cu spectacolele selectate si in acele zone in care nu se vorbeste aproape deloc despre ceea ce inseamna teatrul si celelalte forme ale artelor spectacolului. Am inceput prin a descoperi spatii de joc neobisnuite, ca de exemplu Piata Habermann, o zona comerciala nou creata in Sibiu, pe care am reusit sa o transformam intr-unul din spatiile de joc cele mai cautate si apreciate de publicul festivalului. De asemenea, am ajuns si in orasele mai mici din jurul Sibiului. Chiar si anul acesta am avut un proiect interesant la Saliste. Pentru promovarea proiectului si a cresterii interactiunii dintre spectatori si artisti, a fost implementat si un sistem de vot prin QR Code, prin care cei prezenti au avut posibilitatea de a-si vota favoritii folosindu-si telefoanele mobile, deci am mers si spre zona de digitalizare. Pe langa prezentarea de spectacole, proiectul propune si o serie de ateliere pentru tineri, atat pentru cei care s-au integrat deja in sistemul de invatamant universitar specializat, dar si pentru cei interesati sa se familiarizeze cu sectorul artelor stradale”, a declarat Dan Bartha-Lazar.
Companiile participante in cadrul Sezonului italian FITS 2021 si spectacolele prezentate au fost urmatoarele: Trio Trioche – „Troppe Arie/Arii pe note comice!”, Luca &Tino – Lucchetino Classic/Rasul e magic, Dolly Bomba – Fuori Porta/In fata usii, Creme & Brulè – Fire, Dance and Romance/Focul iubirii, The Black Blues Brothers – They are black in black/Acrobatii la superlativ, Cardinali – Dama & Sky Piano/Vise pe portativ & Pianul plutitor, eVenti Verticali – Wanted/Suspendati… in anii ’80!, Kate and Pasi – Rafla/Pizzeria, Torpeza Ritmika – The Sand Rose/Un cerc cu talent.
Compania desemnata castigatoare a PIC Contest de catre spectatori a fost The Black Blues Brothers, aceasta urmand a fi invitata anul viitor la Festivalul International „La Strada” din Bremen (Germania), in baza intelegerii initiale dintre partenerii proiectului.

Despre PIC
„Poetic Invasion of the Cities” numara peste 90 de activitati artistice, de comunicare, diseminare si suport, care au implicat aproape 110.000 de oameni, cu cel putin 100.000 de spectatori din trei tari si 10.000 de artisti si profesionisti din cel putin 15 tari europene, intr-un interval de trei ani.
Proiectul implica profesionisti si artisti din domenii diverse, care pot transforma mijloace culte de expresie artistica intr-o experienta placuta si usor accesibila pentru oricine. Muzica clasica, baletul si anumite forme de teatru sunt reinterpretate si prezentate spectatorilor din toate mediile sociale intr-o maniera noua. Evenimentele se desfasoara in afara salilor de spectacol consacrate, artele spectacolului ajungand astfel in spatii unde nu au fost prezente niciodata.
Liderul de proiect este Comune di Montegranaro (Italia) – organizator al Veregra Street International Festival, iar partenerii sunt: Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu – organizator al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Neue Gruppe Kulturarbeit (Germania) – organizator al festivalului LA STRADA. International Street Performance Festival din Bremen si Open Street aisbl (Belgia) – retea europeana dedicata teatrului de strada.
Proiectul, in cadrul caruia au avut loc deja trei editii ale PIC Festival la Sibiu, a consolidat cooperarile intre cele trei festivaluri partenere, propunandu-si sa creeze noi grupuri de artisti si oportunitati de munca, sa aduca noi posibilitati de colaborare intre organizatiile implicate sau intre artistii cooptati in proiect si organizatiile partenere, in cadrul altor initiative pe care acestea le organizeaza, asigurand astfel un cadru propice pentru cresterea si dezvoltarea continua a teatrului de strada ca forma artistica recunoscuta.
Un alt beneficiu major al proiectului este acela ca artisti sau grupuri de artisti romani au avut ocazia de a-si promova creatiile la festivalurile PIC din Montegranaro (2018) si din Bremen (2019) sau de a-si demonstra abilitatile profesionale in cadrul unor ateliere de lucru interdisciplinare, dedicate creativitatii, improvizatiei sau muzicii rromani. Proiectul a fost demarat in toamna anului 2017 si se va incheia in luna noiembrie 2021, fiind prelungit cu un an din cauza pandemiei de Covid-19.