Comunicate

Povestea iubirii si sperantei se scrie, zilnic, la TVR 3

Despre cultura unei natii, Mahatma Gandhi spunea ca ea se afla in „inimile si sufletul oamenilor sai”, in timp ce Octavian Paler considera ca ea „este – sau ar trebui sa fie – o anumita forma de a iubi lumea si de a spera”.

Este motivul pentru care la TVR 3, din aceasta primavara, aveti noi motive de speranta si iubire precum si numeroase ocazii unice de a va deschide inimile si sufletele catre frumusetea artelor si a oamenilor care o creaza. Pentru ca departe de a fi ceva abstract, cultura este la TVR 3 accesibila tuturor, indiferent de varsta, interese sau preferinte.

Sambata, 3 aprilie, trei noi programe vin sa imbogateasca oferta emisiunilor pentru minte, inima si suflet: Cult@press (de la 19:50) ne aduce o revista a presei culturale, Seara de dans contemporan (de la 21:00) ne prezinta spectacole emblematice recente din istoria dansului contemporan romanesc, dupa care dam o Tura prin cultura (de la 21:50) pentru a trece in revista evenimentele si noutatile saptamanii din domeniul cultural.

Acestea se adauga celui mai placut tratament pentru suflet: Pastila de arta, administrata in fiecare seara a saptamanii la TVR 3, de la ora 22:50. Este reteta prin care Ileana Ploscaru Panait va incita sa descoperiti artele plastice si operele de o exceptionala valoare si sa analizati intelesurile lor, apropiindu-va de lumea misterioasa a creatorilor de frumos.
Asadar din 3 aprilie, noua emisiune Cult@press va propune sambata, de la ora 19:50, sa ramaneti conectati la realitatea culturala, proiectata in paginile presei de profil. Carmen Tarnoveanu aduce saptamanal o revista a presei culturale, cu informatii percutante ce ridica probleme si indeamna la reflexie. Toti cei care vor sa ramana conectati la realitatea culturala vor putea afla, in doar cinci minute, principalele informatii ale saptamanii.

Ora 21.00 marcheaza, in 3 aprilie, un adevarat eveniment: reluarea dupa o intrerupere de 12 ani a emisiunii Seara de dans contemporan. Realizata in parteneriat cu CNDB (Centrul National al Dansului Bucuresti), Seara de dans contemporan aduce in atentia telespectatorilor lucrari coregrafice valoroase create la inceputul mileniului trei, spectacole emblematice care ocupa un loc in istoria dansului contemporan romanesc.
Prima editie, in 3 aprilie, cuprinde reportajul making of al spectacolului „Outcome” de Manuel Pelmus.

Seara de dans contemporan a debutat initial in 2009 la TVR Cultural iar acum revine, dupa 12 ani, cu noi editii. Noua serie pune accentul pe generatiile diferite de artisti ce se intersecteaza in crearea a noua productii coregrafice realizate de: Vava Stefanescu, Mihai Mihalcea, Manuel Pelmus, Madalina Dan, Simona Deaconescu, Eduard Gabia si alti coregrafi apreciati. Fiecare episod al actualului sezon va prezenta un making-of al unei productii noi de dans, in care se vor regasi imagini cu productiile noi, dar si secvente de arhiva cu cele originale, plus marturii – de ieri si de azi – ale coregrafilor si protagonistilor.

Fiecare reportaj va avea o introducere in care Vava Stefanescu, managerului CNDB, Mihai Mihalcea, directorul de programe CNDB si Mihaela Michailov, critic de dans, alaturi de Bogdana Pascal, vor analiza contextul si realizarea fiecarei productii in parte.

Filmarile au fost realizate in perioada iunie 2020 – martie 2021, in momentele mai relaxate de pe parcursul anului pandemic, dar si pe durata restrictiilor – cand au fost luate toate masurile de siguranta. Multe dintre prezentari au fost organizate special pentru camera de filmare, astfel incat publicul poate asista acum, la TVR 3, la un program unic.

De la 21:50, Irninis Miricioiu si Marius Constantinescu va propun sa dati o Tura prin cultura la TVR3, facand o succinta trecere in revista a celor mai importante evenimente, a noutatilor saptamanii din artele spectacolului, literatura, pictura, sculptura, muzica – si veti afla care sunt principalele evenimente culturale din timpul unei saptamani bucurestene. Aceasta Tura prin cultura la TVR3 va va spune care sunt titlurile noi , ce pregatesc actorii pentru reluarea activitatii – chiar si online, ce expozitii s-au mai vernisat sau – de ce nu – ce emisiuni noi le-au mai fost pregatite la TVR3, acolo unde cultura se afla la ea acasa.

Pe langa aceste noutati, TVR 3 va invita sa urmariti, zilnic, cele mai interesante si atractive productii ale studiourilor teritoriale: TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Targu Mures, precum si programul Matinalii de la TVR MOLDOVA. Astfel, TVR 3 imbina armonios atat informatiile din toate zonele tarii, cat si munca a zeci de jurnalisti din afara Bucurestiului, dedicati sa reflecte cat mai fidel realitatea care ii inconjoara.