Home » Programe speciale la TVR duminica 24 ianuarie, de Ziua Unirii
Comunicate

Programe speciale la TVR duminica 24 ianuarie, de Ziua Unirii

Televiziunea Romana marcheaza implinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane pe toate posturile sale cu programe si editii speciale, evenimente si documentare, precum si cu o transmisiune directa pe TVR 3 de la Iasi, loc simbolic al Micii Uniri.

Transmisiunea directa de la Iasi  Uniti in cuget si-n simtiri.
162 de ani de la Unirea Principatelor  va aduce de la ora 11:30, la TVR 3 si TVR Moldova, pe Gabriela Baiardi de la TVR Iasi, in dialog cu Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iacob, profesor de Istorie contemporana la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cea mai veche institutie academica din Romania.

Tot la TVR 3 sunt pregatite alte programe speciale precum si o surpriza – prezenta  Paulei Seling  pe intreg parcursul zilei. Artista a dorit sa fie aproape de Televiziunea Romana in demersul sau de a celebra Ziua Unirii si a inregistrat, in exclusivitate pentru TVR, la Ateneul Roman, propria versiune a Horei Unirii, cu multa sensibilitate, dar si cu mult respect pentru acest adevarat simbol national.

Documentarul  Unionistii   ne reaminteste, la ora 13:30, de cele trei mari personalitati politice si culturale care au sustinut Unirea alaturi de Alexandru Ioan Cuza: Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si Costache Negri.

De la 17:00, la TVR 3 puteti urmari in premiera evenimentul „Identitate nationala prin muzica si arta”, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, in parteneriat cu TVR. Amfitrioana va fi actrita Alexandra Velniciuc, cea care ne va purta intr-o calatorie muzicala prin Palatul Regal de la Bucuresti, sediul Muzeului National de Arta al Romaniei, printre capodoperele pictate de unii dintre cei mai reprezentativi artisti romani ai secolului al XIX-lea. Sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, Orchestra Metropolitana Bucuresti ne va purta pasii imaginari de-a lungul Scarii Voievozilor,
apoi prin Sala Tronului, pentru a redescoperi identitatea nationala prin muzica si arta.
Seara, de la 22:05, Radu Gaina, producatorul seriei-eveniment „Unirile Romanilor” va propune sa revedeti episodul dedicat datei de 24 ianuarie 1859 din aceasta serie (documentarul este programat la TVRi in 24 ianuarie de la ora 15:00, iar la TVR Moldova in 23 ianuarie, de la ora 19:00).

O editie speciala a pregatit si TVR 1, de la ora 17:00, in cadrul emisiunii Omul si timpul. Dezbaterea moderata de Rafael Udriste ii are invitati pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti si pe George Damian, jurnalist si istoric. In zi de sarbatoare, vor discuta despre contextul diplomatic
european care a favorizat Unirea Principatelor, precum si rolul Frantei si al lui Napoleon al III-lea in realizarea Unirii din 1859.
Aceasta editie speciala va fi urmata, de la 17:50, de un documentar-dezbatere despre Ecaterina Teodoroiu cu titlul: Cine esti tu, Catalina?

La TVR 2 aniversam Ziua Unirii urmarind de la 10:00 premiera documentarului semnat de Elena Dinu:  „Cetati pe colinele Iasiului”, iar de la 10:30 la „Iasii marilor iubiri”, documentarul despre Elena Cuza, sotia marelui domnitor Al.I.Cuza. De la
15:00, Paul Surugiu-Fuego ne invita sa revedem o editie dedicata Unirii, cu sentimente puternice si lectii de patriotism la „Drag de Romania mea!”. Seara, de la ora 20:10, TVR 2 a programat la Duminica filmului romanesc productia Rug si flacara: in regia lui Adrian Petringenaru, cu: Ion Caramitru, Florin Piersic, Teofil Valcu, Ilarion Ciobanu si Dorel Visan in rolurile principale.

TVR International aduce in 24 ianuarie de la ora 15:50, spectacolul de teatru Povestea Unirii urmat la ora 17:15, de editia speciala TVR 1 Omul si timpul (preluata de TVR Moldova de la 17:30).