Comunicate

„Noaptea alba a filmului romanesc” debuteaza la TVR 3 cu fragmente in exclusivitate din filmul „HAMLET”, care va fi lansat luna viitoare

• Din luna februarie 2022, in ultima sambata a fiecarei luni se va desfasura pe TVR 3 „Noaptea Alba a Filmului Romanesc”, un proiect TVR de anvergura care va fi organizat in jurul unui creator al cinematografiei contemporane;
• Din 26 februarie de la ora 21:10 si pana in 27 februarie ora 6:15, „Noaptea Alba” va fi dedicata regizorului si producatorului Florin Serban. Din program: “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, primele doua parti ale trilogiei „Dragoste, premiera filmului „Neidentificat”, „Box” si „Omul care nu a spus nimic”.

Eveniment unic pe piata media din Romania, „Noaptea Alba a Filmului Romanesc” isi propune sa ofere publicului TVR filme reprezentative din portofoliul unui creator sau al unui producator din cinematografia nationala.
Pe 26 februarie, TVR 3 gazduieste integrala FLORIN SERBAN. Filme de lung si scurt metraj, fragmente in exclusivitate din „HAMLET”, care va fi lansat in luna martie a acestui an, productii in premiera sau cu palmares international vor creiona portretul cineastului FLORIN SERBAN.

„Superior lui Martin Scorsese!” (Der Spiegel) sau „mai bun decat Polanski!” (Screendaily), Florin Serban este primul regizor care a obtinut o recunoastere internationala si si-a facut intrarea in cinematografia nationala si internationala cu un film care nu are legatura cu perioada comunista: „Eu cand vreau sa fluier, fluier” – un love story, o poveste de iubire dintre un puscarias de 18 ani si o studenta de 21 de ani – care a adus cinematografiei de la noi doua premii la Berlin si alte cateva zeci in festivaluri importante din lume.
Evenimentul TVR3 „Noaptea Alba a Filmului Romanesc” debuteaza, de la ora 21:10, cu o prezentare si un interviu al regizorului Florin Serban.

Filmul “Hamlet” va avea premiera pe pe 25 martie, dar la TVR 3, de la ora 21:40 telespectatorii vor urmari 16 minute in premiera absoluta. Cinci actrițe ajung intr-o sală, unde ar trebui să dea probă pentru personajele care mor in „Hamlet”. Deodată, ușa se inchide, castingul s-a incheiat si incepe spectacolul. Fiecare trebuie să iși joace propriul rol… Intotdeauna… Pană la moarte. Un horror romanesc… terapeutic!

De la ora 22:00, in premiera filmului „Neidentificat”, regizat de Bogdan George Apetri si produs de Florin Serban, un thriller care are in centrul povestii un politist care alege, fara discretie, sa actioneze la limita dintre etica profesionala si abuzul de putere.
„Noaptea Alba a Filmului Romanesc”, prima editie, va difuza, alaturi de atat de cunoscuta productie „Eu cand vreau sa fluier, fluier” (ora 0:05), de la ora 1:40 primele doua parti ale trilogiei „Dragoste”: „Dragoste 1. Caine” si „Dragoste 2. America”. Doua povesti despre doua tipuri de iubire – cea dictata de instinct si cea rationala.

„Box”, difuzat de la ora 4:40, este tot o poveste de iubire, dar spusa altfel decat in filmele americane – un tanar boxer si o actrita cu familie care invata lectiile maturizarii si ale compromisului in drumul catre afirmarea profesionala.

„Noaptea alba a filmului romanesc” se incheie la ora 6:15 cu „Omul care nu a spus nimic”, un scurt metraj filmat exclusiv cu amatori, unul dintre exemplele relevante pentru tehnica de actorie pe care Florin Serban o foloseste in lucru cu cei care ii compun distributiile – fie ei profesionisti sau amatori. Apa, tacere si stuf. Emotie si un “te iubesc” rostit prea soptit pentru a putea schimba povestea unei vieti.

Toate filmele care vor fi prezentate in cadrul acestui proiect sunt finantate si de TVR, singura institutie media din Romania ce sustine cinematografia independenta contribuind la fondul cinematografic cu 15% din veniturile obtinute din publicitate pe parcursul unui an calendaristic.

Florin Serban este regizor, scenarist, producator de film. A studiat film la Columbia University, New York, regie film la UNATC, filosofia la Cluj si are un master in filosofia culturii si hermeneutica. Are propria casa de productie Fantascope si a infiintat in 2010 Scoala de Actorie.
Parteneri media: Radio Romania, LiterNet.

Fotografiile regizorului Florin Serban au urmatoarele surse: Foto Cosmin Bumbut, „Box”, „Caine”, „America”, copyright Fantascope; „Fluier”, copyright Strada Film.