Home » Psihiatrul si scriitorul Irvin Yalom, interviu in exclusivitate la „Garantat 100%” (TVR 1, duminica, 9 mai, ora 23:00)
Comunicate

Psihiatrul si scriitorul Irvin Yalom, interviu in exclusivitate la „Garantat 100%” (TVR 1, duminica, 9 mai, ora 23:00)

O lectie despre sensul vietii, cu psihiatrul si scriitorul Irvin Yalom, la „Garantat 100%”

Este profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford. Din Palo Alto, California, intr-un dialog plin de intelepciune, intelegere, cu Catalin Stefanescu, la „Garantat 100%”, Irvin Yalom ne vorbeste despre „O chestiune de viata si de moarte”. Pe 9 mai, ora 23:00, la TVR 1.

La „Garantat 100%”, Catalin Stefanescu ne rasfata cu o intalnire eveniment pe 9 mai, cand una dintre cele mai influente personalitati ale psihiatriei si psihoterapiei moderne ofera un interviu in exclusivitate Televiziunii Romane. Nu ratati o editie emotionanta „Garantat 100%” – duminica, 9 mai, ora 23:00, la TVR 1!

„De peste jumatate de secol, eminentul psihiatru Irvin Yalom uimeste lumea cu povestile sale despre psihicul uman, impletite cu intelepciune, intelegere si umor. Acum, cu o sinceritate si un curaj uluitoare, ne impartaseste cea mai dificila experienta din viata sa: pierderea sotiei, statornica sa tovarasa de viata inca din adolescenta. Parteneri pana la sfarsit, pana si in scrierea impreuna a acestei carti, cei doi ne comunica un portret trainic al doliului – teroarea, durerea, negarea si acceptarea reticenta. Dar ceea ce ne ramane este mult mai mult decat o poveste profunda despre pierderea durabila – este o poveste de neuitat, dureroasa si frumoasa despre iubirea care dainuie”, noteaza New
York Times.

Nascut in 1931, Irvin Yalom este unul dintre marii psihiatri si psihoterapeuti contemporani, lucrarile sale, atat cele stiintifice, cat si cele literare, devenind puncte de referinta in stiinta si cultura ultimilor 50 de ani.

Dupa o boala chinuitoare, Marilyn Yalom, sotia psihiatrului invitat la „Garantat 100%”, a murit. In ultimele luni de viata, a hotarat, impreuna cu sotul sau, sa scrie o carte despre plecarea din aceasta lume ca experienta pur personala, nu ca o relatare a ceea ce li se intampla altora. A rezultat un volum sfasietor, o carte despre care se va vorbi mult.

Doi mari savanti si profesori universitari de anvergura mondiala, sotul si sotia, aflata in ultimele luni de viata, scriu
impreuna o carte despre ei, despre iubirea lor fabuloasa, despre carierele lor, despre cercetarile lor si despre despartire, prin moartea unuia dintre ei.

Fiecare citeste capitolul scris de celalalt, si apoi il scrie pe al sau. Volumul poarta titlul „O chestiune de viata si de moarte”, iar in Romania e publicat la Editura Vellant, in traducerea Petronelei Rotar si a lui Vifor Rotar.

Aceasta carte, „O chestiune de viata si de moarte”, este tema princiala a discutiei dintre Catalin Stefanescu si invitatul sau, psihiatrul si scriitorul Irvin Yalom. Intreaga editie „Garantat 100%” de duminica se constituie intr-un dialog extrem de emotionant, in cadrul caruia Irvin Yalom vorbeste despre vieti netraite si anxietate, despre nevoia de a-ti trai viata din plin, despre frica de moarte, despre iubirea care se poate dovedi mai puternica decat moartea, despre puterea de a „naviga prin sfarsitul vietii”.

„De la inaltimea unei experiente profesionale colosale, la varsta de 90 de ani, doctorul Irvin Yalom ne preda o lectie despre sensul vietii fiecaruia dintre noi, despre puterea de a privi in interiorul nostru si despre sansa la inseninare si intelepciune care se gaseste, in fond, la dispozitia oricui”, spune Catalin Stefanescu, moderatorul si realizatorul „Garantat 100%”.

Despre Irvin Yalom, invitat la „Garantat 100%”

Irvin Yalom este profesor emerit de psihiatrie la Stanford University, California, doctor in medicina, autorul a numeroase lucrari de specialitate, devenite ulterior carti de referinta in domeniu, dar si al catorva romane, in care experienta in psihoterapie se impleteste cu pasiunea pentru filosofie si cu continua cautare a sensului ultim al existentei umane.

Intr-o epoca dominata de „Nu te atasa de pacienti” si „Nu le povesti clientilor despre viata ta”, sfaturile lui Irvin Yalom („Lasa pacientul sa conteze pentru tine”, „Fa vizite la domiciliu”), ne fac sa ne amintim de umanitatea pe care o impartasim cu restul lumii.

Irvin Yalom, M.D. este autorul prestigioaselor lucrari de psihoterapie The Theory and Practice of Group Psychotherapy– vanduta in peste 700.000 de exemplare, Existential Psychotherapy si Inpatient Group
Psychotherapy, al cartilor aflate la granita dintre fictiune si documentar: _Calatoria spre sine, Privind soarele in fata, Darul psihoterapiei, Mama si sensul vietii, precum si al romanelor Plansul lui Nietzsche, Minciuni pe canapea_ si Solutia Schopenhauer.

Cea mai recenta carte a sa, „O chestiune de viata si de moarte”, subiectul principal al dialogului cu Catalin Stefanescu – este scrisa de Irvin Yalom impreuna cu sotia sa, Marilyn Yalom, o desavarsita si erudita scriitoare. Facand dovada unui imens curaj, sotii Yalom scriu impreuna povestea grijii emotionale si morale pe care si-o poarta unul altuia. A Matter of Death and Life este punctul culminant al cautarii intelepciunii de-o viata a cuplului Yalom in arta de a trai si de a muri.