Sport

Romania – Tarile de Jos, primul meci al tricolorilor mici in grupele UEFA EURO U21

Intr-o atmosfera nespecifica fotbalului, fara spectatori in tribune, faza grupelor turneului final UEFA EURO U21 incepe pe 24 martie. In aceeasi zi, jucatorii lui Adrian Mutu intalnesc echipa Tarilor de Jos, de la ora 22:00. Meciul se vede in direct la TVR 1.

„Fotbalul nostru a castigat ceva important la Europeanul de tineret din 2019, peste calificarea olimpica si semifinala unui turneu major. E vorba de atitudine, de incredere si de ambitia de a intra pe teren cu privirea sus, pieptul inainte si pumnii stransi. Copiii din torida vara italiana au spus, raspicat, ca sunt in stare sa se bata pentru trofeu si au jucat in concordanta cu declaratiile. Asta ar trebui sa fie starea de spirit si la Budapesta, chiar daca e cu totul alt ambient. E pandemie, orasul e in carantina, nu exista suporteri, conferintele de presa sunt online, ne-au distantat si pe noi, comentatorii, lasand un singur om la microfon. Dati-ne doar motivele, ca stim sa ne bucuram si in martie 2021!”, este mesajul pe care jurnalistul TVR Emil Hossu-Longin il transmite inainte de primul meci al Nationalei de tineret in Grupa A din cadrul Campionatului European de fotbal EURO U21.
Doua echipe ale caror trasee la ultimele editii ale Europenelor de tineret la care au participat s-au incheiat in semifinale – Romania si Tarile de Jos, se intalnesc miercuri, in ziua deschiderii fazei grupelor UEFA EURO U21, pe stadionul Bozsik Aréna din Budapesta. Partida se vede in direct la TVR 1, pe 24 martie, de la ora 22:00. Comentariul pentru meciurile Romaniei si cele din Grupa C va fi asigurat, de la fata locului, de Emil Hossu-Longin si Marian Olaianos.

Daca cea mai recenta calificare a „tricolorilor mici” la un turneu final a fost chiar la ultima editie a Europeanului U21 – Italia / San Marino, 2019 – fiind invinsi de germani in semifinale, olandezii nu au mai participat la un turneu final din 2013, cand fost eliminati de echipa Italiei in acelasi stadiu al competitiei. Cele doua reprezentative de tineret se intalnesc pentru a patra oara intr-un turneu oficial – si prima dupa aproape 16 ani. Ultima partida dintre Romania si Olanda (Tarile de Jos) a avut loc in calificarile din 2006, cand ambele echipe au reusit cate un 2:0 acasa.
Romania a pierdut in fata reprezentativei Tarilor de Jos in sferturile de finala ale EURO U21 din 1998, gazduit de tara noastra, echipa condusa atunci de Cosmin Contra, aflata la prima participare intr-un turneu final, terminand pe pozitia a opta, iar adversarii ei ajungand pana pe locul patru.

La cea de-a doua participare a Romaniei la un turneu final EURO U21, in 2019, tinerii jucatori antrenati de Mirel Radoi au evoluat fara nicio infrangere in calificari, incheind primii in Grupa C, inaintea reprezentativelor Frantei, Angliei si Croatiei.
Calificarile din prezentul turneu au adus echipei lui Adrian Mutu locul al doilea in grupa, cu un total de 20 de puncte, situandu-se dupa Danemarca, dar la 4 puncte in fata Ucrainei, urmatoarea clasata.
La randul lor, olandezii au ratat ultimele trei editii ale turneelor finale U21. Aflati la a sasea prezenta intr-un turneu final (pana acum – de 8 sau 12 echipe), reprezentantii Tarilor de Jos au fost campioni in 2006 si 2007.
Ca jucator de fotbal, Adrian Mutu a intalnit, cu Nationala, reprezentativa Tarilor de Jos in 7 partide, dintre care 5 incheiate cu victoria olandezilor, una cu scor nul (in preliminariile UEFA EURO 2008, cand Adi Mutu a purtat banderola de capitan), respectiv o victorie a tricolorilor (1:0, pe 13 octombrie 2007, la EURO 2008).
Romania are si un „agent sub acoperire” in intalnirea cu Tarile de Jos din 24 martie. Dintre jucatorii Nationalei de tineret convocati la acest turneu final, Andrei Ratiu a fost imprumutat, anul trecut, de clubul olandez ADO Den Haag.
Romania va disputa toate cele 3 partide din faza grupelor Campionatului European de Fotbal U21 pe Stadionul Új Bozsik din capitala Ungariei. Este o arena noua, care va fi inaugurata cu ocazia Campionatului European. Tinand cont de restrictiile impuse de autoritatile din Ungaria si Slovenia din cauza contextului pandemic, spectatorii nu vor fi prezenti in tribune la partidele din faza grupelor. O decizie in ceea ce priveste fazele superioare, programate sa se dispute in perioada 31 mai – 6 iunie, va fi luata ulterior. Tot pe 24 martie, microbistii romani pot vedea, la TVR 1, intalnirea dintre reprezentativele Sloveniei si Spaniei, din Grupa B, la ora 19:00, iar la TVR 2 – meciurile Cehia – Italia (Grupa B), la ora 19:00, respectiv Ungaria – Germania (Grupa A), de la ora 22:00. Urmatoarea partida sustinuta de elevii lui Mutu va avea loc pe 27 martie, in fata reprezentativei tarii gazda, Ungaria, de la ora 19:00.
Toate meciurile Romaniei la Campionatul European de Fotbal vor fi transmise in direct de TVR 1, iar toate partidele competitiei destinate jucatorilor de fotbal sub 21 de ani si desfasurate in perioada 24-31 martie in Ungaria si Slovenia pot fi urmarite in exclusivitate la TVR 1 si TVR 2.