Comunicate

Sarbatoarea Pastelui in programe speciale La TVR 3

Din toate colturile tarii, transmisiunile studiourilor teritoriale insotesc bucuria Invierii Domnului si mesele in familie. Slujbele din catedrale, concertele, retetele si emotia pascala ne bucura sufletul in programele TVR 3 din aceste zile.

In Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor Mantuitorului, TVR 3 propune telespectatorilor sai o editie speciala a emisiunii „Cantec si poveste”, de la ora 15.00, realizata de studioul teritorial Cluj. Invitata este Paula Hriscu, o voce minunata a cantecului popular transilvan, dar si a pricesnelor, a cantecelor de strana cu mesaj profund religios. Dialogul purtat cu Alexandru Pugna, realizatorul emisiunii, este unul incarcat de emotie sincera si trairi spirituale, datorate incercarilor vietii ce au fost trecute de tanara interpreta prin credinta, nadejde si iubire.

Tot vineri, de la ora 17.00, urmarim „Cer si Pamant”, un concert de muzica sacra oferit de studioul teritorial din vestul tarii. Concertul din cadrul Festivalului de muzica veche Timisoara este sustinut de Ensemble Masques: Sophie Gent, vioara baroca, Louis Creac’h, vioara baroca, Kathleen Kajioka, viola baroca, Octavie Lalonde, violoncel baroc, François Leyrit, contrabas baroc, Olivier Fortin, clavecin, orga, conducerea muzicala. Din program, lucrari de J.S. Bach si G.P. Telemann.

La TVR 3, in transmisiune directa de la Blaj, celebram Pastele si alaturi de credinciosii greco-catolici: vineri, 14 aprilie, in Sfanta si Marea Vineri, de la ora 19.00, Prohodul Domnului; sambata, 15 aprilie, de la ora 23.00, canonul Invierii Domnului; Slujba din Duminica Sfintelor Pasti, 16 aprilie, ora 8.50.

Duminica, 16 aprilie, de la ora 10.00, in transmisiune directa de la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Cluj, traim impreuna Liturghia de Pasti, la “Spirit si credinta”. Tema Pastoralei de Pasti din acest an a Mitropolitului Andrei este „Pacea vine de la Hristos Dumnezeu” („Pace va las voua, pacea Mea o dau voua, nu precum da lumea va dau Eu.” – Ioan 14, 27).

Emisiunea „Vine Cluju’ pe la noi” ne invita la doua editii speciale de Pasti si ne aduce bucuria sarbatorilor, cu oua rosii si cozonac, dar mai ales cu muzica si voie buna: pe 16 si pe 17 aprilie, in prima si a doua zi de Pasti, de la ora 13.30.

„Sarea in bucate” de la TVR Timisoara ne arata cum se petrece Sarbatoarea Pastelui in Tinutul Padurenilor. Echipa emisiunii a pregatit pentru duminica, 16 aprilie, de la ora 17.30, o editie speciala, cu bucate facute cu pricepere de gazda Rodica Vinca. Friptura de miel in patura de aluat si placintele padurenesti cu scrob fac deliciul mesei de Pasti. Alin Ienciu si ansamblul Lelesana intretin atmosfera.

Petrica Miulescu Irimica si Felicia Stoian ne invita alaturi de ei „Acasa de Paste”, luni, de la ora 18.00, tot la TVR 3. Programul cuprinde obiceiuri din Saptamana Mare, poezii si cantece cu Georgiana Necsa, Dana Ivan, Doriana Talpes, Florin Boita, Dorinel Gavrilut Pirvoni, Cristian Tomoni si Petrica Miulescu Irimica, alaturi de ansamblul folcloric din Jebel,  Timis.

Pentru toti cei care iubesc folclorul romanilor, pentru cei care stiu sa petreaca si sa se bucure, luni seara, de la ora 20.00, TVR 3 are o invitatie la o petrecere de pomina la Hanul lui Manuc, acolo unde hangiul Ovidiu Homorodean si hangita Irninis Miricioiu isi asteapta musteriii. ​Vor poposi la hanul de poveste „Din Arhiva TVR” invitati din toate colturile tarii: Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Constantin Enceanu, Aneta Stan, Viorica Flintasu, Valeria Arnautu, Marioara Man Gheorghe, Saveta Bogdan, Stefan Gherman, Nicoale Datcu, Brandusa Covalciuc, Marian Mexicanu, Mirel Bria si Taraful Domnesc, Elisabeta Turcu, Daniela Cernea, Polina Gheorghe, Ansamblul Artistic „Ciocarlia” sub bagheta lui Cornel Turcitu si multi altii.