Senzationalul adevar istoric, dezvaluit la „Omul si timpul”, la TVR 1
Povestea zbuciumata a ultimilor ani din viata muzicianului George Enescu face subiectul primului dintre cele cinci episoade ale seriei documentare ce scoate la lumina momente uluitoare din istoria recenta a Romaniei. Emisiunea se vede din 21 februarie, duminica, de la 16:30, la TVR 1.
Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite intr-o noua emisiune-document a Televiziunii Romane. Structurata sub forma unei serii de cinci episoade ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste, „Omul si timpul” ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului. Din 21 februarie, urmarim „Omul si timpul” la TVR 1, in fiecare duminica, de la ora 16:30.
Cele cinci editii ale emisiunii pun in dezbatere subiecte precum tesatura de uneltiri din jurul lui George Enescu, asa cum iese la iveala din dosarele Securitatii statului comunist, incercarile succesive si rivale ale Germaniei naziste si ale Aliatilor de a influenta politic si economic Romania la finalul anilor ’30, legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu, povestea tezaurului polonez care, in 1939, dupa invazia nazista a Poloniei, a reusit sa fie salvat cu ajutorul regatului Romaniei, inca neutru la acel moment.
„Istoria si timpul sunt doua concepte interdependente, care au suferit impreuna modificari continue. Istoria nu este o poveste, cred eu, ci reflexia propriei noastre constiinte”, spune Rafael Udriste, cel care ne va si prezenta situatiile puse in discutie de-a lungul emisiunii.
La randul sau, realizatoarea Ruxandra Tuchel are propriul argument si definire a istoriei: „Istoria este expresia timpului, un depozit al actiunilor, martor al trecutului, exemplu si instiintare a prezentului, avertisment al viitorului. Asa scria Cervantes in ‘Don Quijote’. Ei bine, in vremurile acestea, TVR isi asuma, ca si celebrul personaj, sa se lupte cu morile de vant si sa faca din evenimente de mult apuse vedetele timpului nostru”.
George Enescu – o afacere de stat, in prima editie a emisiunii
Primul episod „Omul si timpul” il pune in centrul atentiei pe cel mai important muzician roman. Regimul comunist proaspat instaurat la Bucuresti dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a incercat, cu orice pret, sa isi consolideze puterea. Santajul, coruptia, minciuna si amenintarile erau armele principale ale unui razboi pe timp de pace. George Enescu este, alaturi de alti intelectuali romani, tinta acestui nou tip de razboi subversiv si de uzura. Imediat dupa 1946, afacerea Enescu devine una dintre principalele mize propagandistice ale statului comunist. In tara, el era prezentat, in mod eronat, drept „fiul simplu al neamului, apostol al saraciei si al luptei de clasa”. Iar ca destinul acestui ratacitor prin lume sa se implineasca, el trebuia sa se reintoarca in tara lui, Republica Populara Romana. Prins intre vointa familiei si propria sa slabiciune, George Enescu a facut trei mari compromisuri in raport cu noul regim de la Bucuresti: a acceptat sa participe la alegerile trucate din 1946, pe listele Blocului National Democrat, a facut un turneu in URSS si a devenit subseful sectiei de muzica al ARLUS (Asociatia Romana pentru Strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica).
Astfel incepea povestea zbuciumata a ultimilor 9 ani din viata muzicianului George Enescu, devenit, fara voia lui, o afacere de stat. Continuarea ei o vom afla in prima editie a seriei „Omul si timpul”, difuzata la TVR 1 duminica, 21 februarie, de la ora 16:30.
Adauga comentariu