Home » SOPRANA EUGENIA MOLDOVEANU: “IN SPATELE ROCHIILOR STRALUCITOARE S-AU AFLAT INTOTDEUNA DECENTA, SERIOZITATEA SI FOARTE, FOARTE MULTA MUNCA”
Comunicate

SOPRANA EUGENIA MOLDOVEANU: “IN SPATELE ROCHIILOR STRALUCITOARE S-AU AFLAT INTOTDEUNA DECENTA, SERIOZITATEA SI FOARTE, FOARTE MULTA MUNCA”

Sambata, 13 aprilie, de la ora 10:00, editie de colectie “Mic Dejun cu un Campion”. Invitata Danielei Zeca Buzura este soprana si profesoara Eugenia Moldoveanu, una dintre cele mai stralucite voci ale Romaniei si ale scenei mondiale. Avem de facut o reverenta nu doar in fata performantei artistice unice ci si a unei vieti exemplare intr-un moment aniversar pentru ca, invitata “Mic Dejun cu un Campion” a serbat de curand o varsta respectabila.

Expresiva, cu un aer melancolic care o invaluie in aparitiile publice, Eugenia Moldoveanu a raspuns cu amabilitate invitatiei noastre, un prilej de rememorare a unei cariere de succes pe scena nationala si internationala. Este prima soprana din Romania care a castigat Marele premiu la Concursul International “Madama Butterfly” de la Nagasaki in 1973, ceea ce a propulsat-o in cariera intenationala la un nivel neasteptat. Un moment cu atat mai pretios cu cat, premiul i-a fost inmanat de “La Diva”, Maria Callas, presedinta juriului.

“Pentru mine, intalnirea cu Maria Callas in Japonia a fost o experienta fara egal care m-a marcat in fiecare zi a carierei mele. Imi aduc aminte si acum mai ales de privirea ei abisala, stinsa si totusi arzatoare. Era spre sfarsitul vietii. Cand ne-am vazut – caci ea mi-a inmanat trofeul – am simtit in ochii ei admiratie si… compatimire. Stia pretul succesului. Eu eram foarte tanara. Abia dupa multi ani am inteles acea sclipire din privirea ei”, spune Eugenia Moldoveanu.

Destinul Eugenia Moldoveanu a fost dintotdeauna muzica. Din copilarie, a visat sa fie pe scena. Un scop inalt pentru care au trebuit facute eforturi mari. De la sapte ani a inceput studiul pianului. A urmat intre 1963 si 1968, Conservatorul de Muzica din Bucuresti, sectia de canto cu o profesoara de exceptie, Arta Florescu – Artist al poporului si clasa de opera cu profesorul Hero Lupescu.

Anul terminarii facultatii a coincis, fericit, cu castigarea Premiului I la concursul de la Sofia pentru prestatia din opera “Traviata” de Giuseppe Verdi, ceea ce i-a deschis calea care scena Operei Romane din Bucuresti unde a interpretat un repertoriu vast in anii ce au urmat. Apoi, participarile la concursurile din tara si din strainatate de unde s-a intors cu cu cele mai stralucitoare distinctii.

Viata sa s-a impartit intre scena Operei din Bucuresti si a celor mai prestigioase opere de pe toate meridianele lumii – Scala din Milano, Covent Garden din Londra, Metropolitan Opera din New York, Opera din Hamburg, Teatro Colon din Buenos Aires, Opera de Stat din Viena sau Arenele din Verona. Intotdeauna a stiut si a simtit ca dincolo de scena, viata de familie, cu implinirile dar si cu conditionarile ei ii vor fi mereu un sprijin de nadejde. Ca o vor intregi ca om si ca artist, ca mama si sotie.

Numele sau a stralucit pe afise in reprezentatii ce au sustinut stagiuni intregi alaturi de confrati aflati in plina glorie, precum Placido Domingo, Jose Carreras, Renato Bruson, Giuseppe Taddei, Nicolai Ghiaurov si multi altii, sub baghetele unor dirijori celebri. “N-am dorit niciodata sa seman cu nimeni. Sigur, am avut profesori remarcabili, am intalnit colegi de breasla pe care ii admir si acum, dar eu consideram ca trebuie sa-mi pastrez puterea si imaginea mea”, adauga Eugenia Moldoveanu.

Am putut-o admira in reprezentatiile unor opere faimoase: “Traviata” de Giuseppe Verdi, “Flautul fermecat”, “Don Giovani” si “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozat, “Carmen” de Georges Bizet, “Madama Buttefly” si “Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, “Oedip” de George Enescu, ca sa enumeram doar cateva dintre ele. Din repertoriul vocal-simfonic sunt de amintit: Simfonia a IX-a si “Missa Solemnis” de Ludwig van Beethoven, “Recviem” de Giuseppe Verdi, “Stabat Mater” de Antonin Dvořak, piese de Johannes Brahms sau W. A. Mozart. In egala masura neuitate raman si inregistrarile din arhiva radioului sau din cea a Electrecord-ului si din emisiunile televiziunii publice.

“Pentru mine a canta este tot ceea ce ma putea bucura si implini. Exersam in fiecare zi si tot timpul incercam sa gasesc noi nuante ale fiecarui rol. Asta a fost singura mea bucurie. Restul – concerte, turnee, iesirea in public sau in cercurile restranse ale celebritatilor –, a venit de la sine”, spune Eugenia Moldoveanu.

Dupa mai bine de doua decenii de cariera, s-a retras din lumina reflectoarelor. Pentru scurt timp (1993 – 1995) a fost director general al Operei Romane dar s-a dedicat si carierei didactice.
Dupa modelul celebrei sale profesoare, Arta Florescu, a predat canto la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Pentru “realizari artistice remarcabile si pentru promovarea culturii”, in anul 2000, la 1 decembrie, de Ziua Nationala, prin decretul presedintelui Romaniei, i s-a conferit Ordinul national ”Steaua Romaniei” in grad de Ofiter, cea mai inalta distinctie oferita de statul roman.

La ceas aniversar, Eugenia Moldoveanu si Daniela Zeca Buzura va invita nu doar la o marturisire de suflet, ci si la cateva pretioase momente muzicale pe care le-am inserat la “Mic Dejun cu un Campion”. Unul dintre ele este cel din 1973, de la concursul de la Nagasaki, pastrat in Arhiva de Aur a Televiziunii Romane (emisiunea ”Luminile rampei: Eugenia Moldoveanu”, realizator Arta Florescu) in care putem vedea un scurt fragment din opera ”Madama Butterfly” de Giacomo Puccini in interpretarea Eugeniei Moldoveanu care a fost distinsa cu Marele premiu. Cel de-al doilea, cateva imagini din opera ”Manon Lescaut ” de Giacomo Puccini dintr-un concert ce a avut loc la Sala Radio in 1984, inregistrat pentru emisiunea ”Va place opera?” (partea a II-a), realizator Luminita Constantinescu.

*** Emisiunea poate fi urmarita la TVR 2, sambata, 13 aprilie 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 15 aprilie 2024, ora 14:00); la TVR International 13 aprilie 2024, ora 10:00; la TVR Moldova duminica, 14 aprilie 2024, ora 9:00; la TVR Cultural, duminica, 14 aprilie 2024, ora 10:00 si la TVR+.