Home » Tara fricii – episodul ce incheie seria Omul si timpul la TVR 1
Comunicate

Tara fricii – episodul ce incheie seria Omul si timpul la TVR 1

Cum am devenit, ca stat, un pion vasal si obedient al URSS si cum s-a infiintat Securitatea, institutia care ne-a tinut in camasa de forta 40 de ani – vedem in episodul cinci si ultimul al seriei, pe 21 martie de la 16:30, la TVR 1.

Imediat dupa terminarea celui de al Doilea Razboi Mondial, Romania era deja inclusa in sfera de influenta a Uniunii Sovietice. Timp de aproape doi ani, intre 1945 si 1947, in Romania au functionat in paralel structurile vechi democratice si noile forme de organizare impuse de URSS. Ultimul act al acestei coabitari nefiresti a fost abdicarea silita a Regelui Mihai, pe 30 decembrie 1947, si proclamarea in aceeasi zi a Republicii Populare Romane. Odata cu infiintarea Republicii, drumul spre crearea unui stat totalitar era deschis. Ce a urmat si cum a fost infiintata institutia care a tinut in teroare un intreg popor, timp de patru decenii, vedem duminica, pe 21 martie, in ultima editie „Omul si timpul” din aceasta serie, difuzata in premiera de la 16:30, la TVR 1.

Pentru a consolida noua ordine politica, sociala si economica, era nevoie de cateva schimbari profunde. Schimbarea Constitutiei din 1923, desfiintarea pluripartitismului, anihilarea proprietatii private, colectivizarea terenurilor agricole si impunerea unui nou concept social: lupta de clasa. In numele acestei lupte de clasa s-a declansat o vanatoare a celor care nu se supuneau noii ideologii. Cei care nu acceptau noile directive ajungeau ori in fata plutonului de executie, ori in inchisori si lagare de munca fortata.

Ca aceasta noua societate obedienta Moscovei sa fie un model de succes, a trebuit ca relatiile internationale ale Romaniei sa se afle sub directa influenta a marelui vecin de la rasarit, ca Armata Rosie de ocupatie sa subordoneze armata romana si, nu in ultimul rand, ca elita romaneasca traditionala sa fie inlocuita cu o alta, formata la Moscova, cu un scop lesne de inteles: acela de a fixa Romania, fara drept de apel, in zona de interes a URSS-ului. Pentru ca toate aceste obiective diplomatice, politice, economice, militare si sociale sa se poata realiza, era nevoie de un aparat represiv coerent si loial regimului proaspat instalat la Bucuresti.

In august 1948, aparea Directia Generala a Securitatii Poporului – pe intelesul tuturor, Securitatea. Rolul acestei noi structuri era, conform decretului de infiintare, acela de „a apara cuceririle democratice si de a asigura securitatea Republicii Populare Romane impotriva dusmanilor interni si externi”. Practic, aceasta structura represiva, condusa la inceput doar de agenti sovietici, era piatra de temelie a unui stat politienesc, care nu era dispus sa accepte nicio forma de rezistenta.

Duminica, in ultima editie „Omul si timpul”, realizatorul TVR Rafael Udriste si invitatii sai, istoricul Marius Oprea si Zoe Radulescu, profesor si fost detinut politic, vorbesc despre „Tara fricii” si aparitia institutiei care a terorizat timp de 40 de ani societatea romaneasca: Securitatea.

***
Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite in noua emisiune-document a Televiziunii Romane. Structurata sub forma unei serii de cinci episoade ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste, „Omul si timpul” ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului. Din 21 februarie, in fiecare duminica, de la ora 16:30, TVR 1 difuzeaza seria „Omul si timpul”.

Cele cinci editii ale emisiunii pun in dezbatere subiecte precum tesatura de uneltiri din jurul lui George Enescu, asa cum iese la iveala din dosarele Securitatii statului comunist, incercarile succesive si rivale ale Germaniei naziste si ale Aliatilor de a influenta politic si economic Romania la finalul anilor ‘30, legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu, povestea tezaurului polonez care, in 1939, dupa invazia nazista a Poloniei, a reusit sa fie salvat cu ajutorul regatului Romaniei, inca neutru la acel moment. Inregistrarile editiilor difuzate deja sunt disponibile pe canalul oficial de Youtube al TVR.