Home » TVR 3 aduce Sarbatori Pascale autentice, pentru sufletul si inima romanilor
Comunicate

TVR 3 aduce Sarbatori Pascale autentice, pentru sufletul si inima romanilor

Dupa cum fiecare zi din Saptamana Mare are o semnificatie speciala, la fel si oferta TVR3 cuprinde programe diferite, menite sa sublinieze importanta sarbatorilor Pascale, asa cum romanii le pastreaza din vechime.

In ultimele zile care preced Invierea Domnului, la TVR 3 cunoastem oameni si fapte de credinta, de jertfire, de pastrare a bogatiei spirituale romanesti. Si pentru ca nimic nu este intamplator, in acest an Sarbatorile Pascale se desfasoara la TVR3 sub semnul a doua mari repere ale neamului romanesc: Manastirea Voronet, la aniversarea a 533 de ani de la infiintare si 30 de ani de la redeschiderea „Capelei Sixtine a Orientului”, si Manastirea Putna, in anul cand se implineste un secol si jumatate de cand Eminescu o numea „Ierusalimul Neamului Romanesc”.

Suita zilnica de emisiuni ne prilejuieste, la TVR 3, din Joia Mare pana in primele zile de Pasti, un periplu la manastiri, mari intalniri si nestemate muzicale cu cele mai vechi si frumoase cantari izvorate direct din sufletul romanilor: pricesnele.

Joi, 29 aprilie, de la ora 10:00, va propunem un documentar de la TVR Iasi, „Ouale de Pasti, o datina milenara”. Se spune ca atata timp cat vor fi oua rosii pe lume, va fi si credinta pe acest pamant. Seara va prilejuim doua intalniri de suflet, sub semnul iubirii oamenilor si a lui Dumnezeu. De la ora 21:30, la „Nocturne”, o revedeti pe Intaia stareta a Manastirii Voronet, stavrofora Irina Pantescu, iar de la ora 23:15, la „Credinta si celebritate”, pe actrita Manuela Harabor.

In Vinerea Mare, de la ora 10.00, emisiunea „Spirit si Credinta” de la TVR Cluj ne propune un popas la Centrul de Ingrijiri Paliative „Sfantul Nectarie”, iar TVR Targu Mures ne invita, de la ora 14:00, la Concert de Opera sacra la Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul”. TVR Timisoara ne prezinta, de la ora 17:00, documentarul „Timisoara credintei ortodoxe” despre Istoria Catedralei Mitropolitane. De la ora 21:00, pe „Drumul lui Lese” vine P.S. Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, cu o precuvantare la Invierea Domnului, despre suflet si spirit. Tot in Vinerea Mare, zi de doliu a crestinatatii, cele mai frumoase „lacrimi ale sufletului”- pricesnele – ne sunt aduse de la ora 15:00 de Paula Seling, iar de la 18.30 in editie speciala „O ruga spre cer”. De la ora 22:00, editie speciala „Cantec si poveste”, TVR Cluj, despre pricesne si cuvinte de invatatura crestin-ortodoxa cu I.P.S. Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, Salajului si Maramuresului.

Sambata, 1 mai, ora 12:00, TVR Timisoara aduce cantece bisericesti la „Cantecul de acasa” si il are invitat pe IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. Urmeaza, la ora 13:00, soprana Alexandra Coman cu un recital de exceptie in Biserica Sfantul Elefterie din Bucuresti cu „Pieta, Signore!” – A. Stradella.

De la 13:15 frumusetea eterna a Voronetului este reflectata la emisiunea „Academia Romana – prezentul continuu” despre expozitia dedicata Voronetului la Biblioteca Academiei Romane.

De la ora 17:00, TVR Iasi ne propune la „Reporter special” o tema mai putin cunoscuta, cea a activitatii preotului misionar de caritate – aflat la datorie acolo unde este cea mai mare nevoie de speranta si mangaiere: in spitale si camine de batrani. Tot despre speranta si credinta vorbim si de la ora 19:50, la Cult@Press, unde vom cauta legatura dintre cult si cultura pornind in cautarea lui Dumnezeu impreuna cu Razvan Bucuroiu, director editorial al publicatiei „Lumea Credintei”.

In asteptarea Invierii Domnului, la TVR 3 inaltam “rugi spre cer” cu pricesne aduse la ora 22:15 si 23:00 de Ana Ilca Muresan si Maria Tanase Marin.

De la ora 23:10, la Universul Credintei, ne bucuram de Slujba Invierii Domnului savarsita la Patriarhia Romana, precum si in mai multe manastiri din tara: la Manastirea Comana (jud.Giurgiu), la Manastirea Pasarea (jud.Ilfov), la Manastirea Golia (jud.Iasi), la Manastirea Nicula (jud.Cluj) si la Manastirea Sfantul Iosif de
la Partos (jud Timis).

In Duminica Pastelui, de la ora 10:00, in cadrul emisiunii „Spirit si credinta” realizata de TVR Craiova, il vom putea asculta pe I.P.S. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, iar de la ora 12:00, participam la A doua inviere in transmisiune directa de la Catedrala Patriarhala.

De la ora 14:00 revenim la Craiova pentru o „Sarbatoare la zi mare”, iar de la ora 16:00, ne bucuram de Invierea Domnului la „Cantec si poveste”, editie special TVR 3, cu mari interpreti si ansambluri de renume, in decorul Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucuresti, Muzeului Satului Valcean din Bujoreni, precum si la Conacul Callimachi din Prahova.

De la 18:30, profesorul, filosoful si carturarul Andrei Marga de la Cluj ne invita la un veritabil tur de forta ideatic, o emisiune despre bazele religioase ale traditiei sarbatoririi Invierii; despre evolutia credintei in Iisus Inviat.

Pentru ca Invierea Domnului este sarbatorita, simultan, de catre Biserica Ortodoxa, Greco-Catolica si de cultele neoprotestante, la TVR3, sub genericul „Lumina din lumina”, credinciosii greco-catolici vor putea participa la celebrarile acestei saptamani speciale in Joia si Vinerea Mare de la ora 19:00, in Sambata Mare de la ora 20:00 si in prima, a doua si a treia zi de Pasti, de la 8:45, prin transmisiuni directe de la Catedrala Arhiepiscopala Majora
„Sf. Treime” din Blaj, in timp ce Alianta Evanghelica din Romania are dedicat programul „Christianica”, difuzat in 27, 28 si 29 aprilie de la ora 13:30, iar in prima si a doua Zi de Pasti de la ora 8:00.

In seara de Pasti, la ora 20:00, la Teatrul National de Televiziune, un spectacol semnat Alexander Hausvater, „Mazurka”. La 21:30 deschidem maratonul muzical al TVR 3 cu un concert inedit, „Clopotele Bucovinei”, initiativa a Consiliului Judetean Suceava, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Urmeaza un dialog muzical intre Radu Zaplitnii si Andrei Oloieri, doi virtuozi ai acordeonului, in productia TVR Iasi, „Emotii la baza”. Un ansamblu aparte in lumea muzicala, „La Grande Chapelle Madrid”, incheie programul cu un nou concert de exceptie de la Festivalul George Enescu 2019.