„Iesirea in fata lumii cu muzica pe care o pledezi este, si asta, o forma de iubire!”
„Drumul spre miracol a fost foarte complicat, dar calea e mai importanta decat tinta!” – poate am auzit rostite sub alta forma aceste vorbe de intelepciune. De data aceasta, gandul modelat precum notele perfect asezate intr-o partitura apartin unui om smerit in fata artei: pianistul Dan Grigore. Drumul din culise pana la pian ne va fi descris de muzicianul, pianistul si profesorul de pian Dan Grigore la „Nocturne”. Joi, 11 noiembrie, ora 23:00, la TVR 1, vom petrece o seara regala alaturi de Marina Constantinescu si Dan Grigore, singurul pianist roman cu care a colaborat dirijorul Sergiu Celibidache.
„Cu batranetea, inaintarea in varsta, perspectiva capata un camp de constiinta tot mai larg si incepi sa realizezi, sa iti dai seama cum a fost drumul, cum a fost calea catre pana acolo, ce piedici au fost, de ce ti-au fost puse piedicile, de ce ti s-au ivit in cale piedicile alea…”, spune invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, unde ne vorbeste despre cum s-a format ca pianist, ce inseamna pentru artistul Dan Grigore calea pe care a urmat-o in viata: „Munca nu se simte. Niciodata n-am avut senzatia ca muncesc. Uneori, am studiat si cate 14 ore pe zi”. Dar „am avut privilegiul sa ma dezvolt influentat de muzica lui Enescu”, marturiseste faimosul pianist.
„Fiind lenes, mi-am inventat niste exercitii care sa-mi usureze munca – lenea este un motor creator”, considera pianistul, pentru care singuratatea e un motor al adevarului interior: „Ai nevoie de singuratate pentru a te dezbara de adevarurile lumii si a le descoperi pe ale tale. Ai nevoie sa te detasezi, sa te cureti”.
„Iesirea in fata lumii cu muzica pe care o pledezi este, si asta, o forma de iubire”, mai afirma pianistul Dan Grigore. Alte consideratii despre Regele Mihai si dragostea imensa pe care i-o poarta, dar si despre ce le-ar canta politicienilor de astazi – la „Nocturne”, pe 11 noiembrie, de la ora 23:00, la TVR 1.
Ne lasam cuprinsi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalitati ale teatrului, filmului si muzicii clasice in fiecare joi, de la ora 23:00, la TVR 1. Actorul Marcel Iures a fost primul invitat al Marinei Constantinescu in noul sezon „Nocturne”, iar pe 21 octombrie, la „Noctune”, am avut intalnire cu alergatorul de cursa lunga a existentei si rezistentei, Dan Chisu. In ultima editie din octombrie a Nocturnelor, Nicu Alifantis a parcurs cateva amintiri dragi alaturi de Marina Constantinescu.
Despre pianistul Dan Grigore
Se naste in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, la Bucuresti. Mosteneste talentul muzical al mamei, sub a carei influenta incepe sa cante la pian la varsta de 3 ani. De la 6 ani studiaza pianul si teoria muzicala, sub indrumarea, printre altii, a academicianului Mihail Jora. A studiat la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, dar si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Aici, mentorul si colaboratoarea sa este Cella Delavrancea, cu care va stabili o prietenie artistica de lunga durata. La recomandarea lui Mihail Jora, primeste Bursa Herder si studiaza la Academia de Muzica din Viena. Opozitia si refuzul de a-l sprijini public pe Nicolae Ceausescu i-au blocat, pe langa plecarea in strainatate, si accesul la burse de studii obtinute la Conservatorul American de la Fontainebleau, la Universitatea Madison, Wisconsin sau bursa la cursurile dirijorului Sergiu Celibidache.
Printr-o bursa acordata de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, Dan Grigore capata dreptul de a folosi pianul lui George Enescu. Este laureat al Concursului international George Enescu, la editiile din 1961 si 1967. In 1968 este laureat al Concursului international de pian de la Montreal. Printr-o serie de articole entuziaste, Cella Delavrancea il face cunoscut intr-o perioada in care era ignorat de criticii oficiali. Primeste numeroase invitatii de a concerta in Europa, dar marginalizat de regim, i se interzice sa mai concerteze in strainatate. Dupa caderea regimului Ceausescu, se bucura de o bogata activitate concertistica, sustinand concerte la Tokyo, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, Munchen, Budapesta, Birmingham, Roma, Paris, Ierusalim, Madrid, Copenhaga etc. Este singurul pianist roman cu care a colaborat dirijorul Sergiu Celibidache – in 1996, Dan Grigore a sustinut trei concerte cu Orchestra Filarmonica din din Munchen, sub bagheta marelui dirijor.
Cariera sa artistica a fost dublata si de o sustinuta activitate didactica: a fost profesor la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, la Universitatea de Muzica din Bucuresti, la Universitatea de Muzica din Cluj. Tot ca profesor, a sustinut masterclass-uri si conferentiaza la Birmingham, Tokyo si Sorrento.
In calitate de director al Filarmonicii George Enescu, a actionat pentru revenirea pe scena Ateneului a multor artisti romani din exil: Ileana Cotrubas, Marina Krilovici, Silvia Marcovici, Radu Lupu, Radu Aldulescu. Tot Dan Grigore a fost cel care a inceput procesul de restaurare a Ateneului Roman si redeschis ciclul de concerte de binefacere „Dati un leu pentru Ateneu”, in colaborare cu Televiziunea Romana, pentru colectarea de fonduri necesare renovarii Ateneului.
info bigrafie – sursa: wikipedia.org
Adauga comentariu