Home » „Unde-s pistoalele? Caii si flintele haiducilor?…” La TVR 1 sambata, 19 septembrie, la ora 21:10 – galerie foto –
Teatru si Film

„Unde-s pistoalele? Caii si flintele haiducilor?…” La TVR 1 sambata, 19 septembrie, la ora 21:10 – galerie foto –

„Unde-s pistoalele? Caii şsi flintele haiducilor?…” La TVR 1

… unde sambata, 19 septembrie, la ora 21:10, se vede „Saptamana nebunilor”, ultimul din seria Haiducilor, dar telespectatorii se vor reintalni cu Florin Piersic si cetele de haiduci si saptamana viitoare. Daca e sambata, e blockbuster romanesc la TVR 1!

In saptamana in care se implinesc 20 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Vali Sterian, unul dintre cei mai mari artisti ai folkului romanesc, TVR 1 ne provoaca la o noua „amintire cu haiduci”. In aceasta sambata (19 septembrie, de la ora 21:10), in seria de blockbusters romanesti, TVR 1 difuzeaza „Saptamana nebunilor” (Romania, 1971), ultimul film din seria „Haiducilor”, in regia lui Dinu Cocea, cu Florin Piersic in rolul principal.

Actiunea filmului continua aventurile lui Saptecai din partile anterioare ale seriei. Cu bijuteriile furate de la domnita Ralu, haiducul Anghel Saptecai vrea sa cumpere arme de la Brasov si sa se alature ostii pe care o strange capitanul de panduri Tudor Vladimirescu pentru a salva Tara Romaneasca de domnitorii fanarioti care au instrainat bogatiile tarii si au saracit populatia.

Titlul filmului provine de la Saptamana Alba, numita in popor si Saptamana Nebunilor, ultima saptamana de dinaintea Postului Mare, in care taranii romani se pregatesc sa „intre cu sufletul curat in post”. Aceasta saptamana din calendarul popular al romanilor este o saptamana de trecere spre o perioada de interdictii, asadar o saptamana in care oamenilor li se mai permit activitati sociale si chiar unele excese, ce nu se mai pot regasi in perioada postului. Numele de „Saptamana Ne­bunilor” se justifica prin faptul ca „numai nebunii pornesc a se insura, numai prostii si uratii satelor abia acum dau zor sa se casatoreasca, pe cand toti cei cuminti […] s-au insurat deja cu mult inainte.

Din distributie mai fac parte Toma Caragiu, Marga Barbu, Jean Constantin, Colea Rautu, Aimée Iacobescu, Nucu Paunescu, Constantin Codrescu etc.

Dupa „Haiducii”, „Rapirea fecioarelor” si „Razbunarea haiducilor”, „Haiducii lui Saptecai”, „Zestrea Domnitei Ralu”, pe 19 septembrie telespectatorii pot urmari la TVR 1, de la ora 21:10, al saselea si ultimul film din seria „Haiducilor”, „Saptamana nebunilor”. Haiducii nu vor pleca, insa, de la TVR 1: saptamana viitoare, telespectatorii urmaresc o alta productie care aduce in prim plan o figura emblematica a epocii haiducilor, Pintea. Seara de sambata este dedicata de TVR 1 blockbuster-ului romanesc.