Comunicate

Filmul „METRONOM”, premiat la Festivalul de la Cannes

TVR Cultural difuzeaza in premiera joi, 19 ianuarie, de la ora 22.00, filmul „Metronom”, in regia lui Alexandru Belc, care a obtinut premiul pentru regie „Un Certain Regard”, in 2022.

Regizorul Alexandru Belc imagineaza povestea unui cuplu de liceeni, de 17 ani, implicat, in anii 1970 in scrierea de scrisori catre emisiunea „Metronom” de la Europa Libera.
Considerat unul dintre cele mai importante simboluri al rezistentei anti-comuniste prin muzica, „Metronom” ramane in memoria colectiva a celor care au trait perioada „Epocii de Aur”, ca fiind un mod de a evada din cosmarul dictaturii comuniste, insotiti de vocea realizatorului Cornel Chiriac, care a prezentat emisiunea din iunie 1969 pana in martie 1975, cand a fost asasinat, la München,

Punctul culminant al filmului este momentul in care personajul principal masculin primeste sansa de a pleca definitiv din tara impreuna cu intreaga familie si, astfel, cei doi indragostiti trebuie sa se desparta. Adolescentii decid sa-si petreaca ultimele zile impreuna.

Intrebat de organizatori ce isi doreste ca oamenii sa retina despre film, regizorul Alexandru Belc explica: „Sper ca acest film va ajunge si la tineri. Vreau sa invete ca a fost un timp in care conceptul de „niciodata”, „niciodata nu ne vom mai vedea”, a fost extrem de real. Acum uitam adesea cum era sa cresti intr-un regim autoritar, cum era viata unui adolescent in acele timpuri”.

Filmul „Metronom” (2022) a castigat premiul pentru regie Un Certain Regard la cea de-a 75-a editie a Festivalului de Film de la Cannes. Din distributie fac parte actorii Serban Lazarovici, Mara Bugarin, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Calin, Andreea Bibiri si Alexandru Conovaru.

Foto: Scena din „Metronom”. Sursa: Facebook