Comunicate

Ziua Nationala a Aromanilor-marcata la TVR 3, sambata si duminica

TVR 3 marcheaza, in acest sfarsit de saptamana, Ziua Nationala a Aromanilor, programand sambata, 22 mai si duminica, 23 mai, doua productii semnate de Toma Enache

Duminica, 23 mai, Romania, dar si in alte tari balcanice sarbatoresc Ziua Nationala a Aromanilor – ocazie marcata la TVR 3 de doua productii reprezentative.
Astfel sambata, 22 mai, de la ora 23:00 este programat filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aroman”, iar duminica, 23 mai, de la ora 14:00 documentarul „Armanii – De la fratii Manakia, la “Nu sunt faimos, dar sunt aroman”.

Ambele productii sunt in regia lui Toma Enache si spun povestea luptei pentru mentinerea identitatii lor spirituale, pentru conservarea culturii si obiceiurilor lor.

Regizorul de teatru si film Toma Enache este licentiat al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti si a semnat numeroase spectacole de teatru de succes, cu sute de reprezentatii in tara si in strainatate. Filmul din 2013 „Nu sunt faimos, dar sunt aroman” reprezinta debutul regizorului in cinematografie, lungmetrajul sau fiind totodata primul film artistic din istorie vorbit in limba aromana (una dintre limbile europene putin vorbite). Pelicula regizata de Toma Enache, care interpreteaza si rolul principal masculin, este o productie independenta, care a avut un buget de 360.000 de euro.

Filmul a castigat premiul „Maestrale Unica”, acordat de Parlamentul Italian si distinctia Parlamentului European pentru cea mai buna reprezentare a unei minoritati lingvistice in Europa, in cadrul Festivalului de Film “Babel”, care a avut loc in Sardinia in decembrie 2013. Mai mult, dupa premiera americana a filmului in Statele Unite, primarul New York-ului, Bill de Blasio, a decretat ziua de 5 iunie ca fiind „Vlach/Aromaniam Cultural Preservation Day”.

Lungmetrajul a fost filmat in peste 45 de locuri din cinci tari, intre altele, in Los Angeles, pe Walk of Fame si la Kodak Theatre, in Macedonia, Grecia, Albania si Romania, in Constanta, Bucuresti si Pestera Ponicova. Coloana sonora este semnata de Ovidiu Lipan Tandarica si Stelu Enache.

Documentarul „Armanii – De la fratii Manakia, la “Nu sunt faimos, dar sunt aroman”– realizat in 2015, este unicul film documentar realizat in limba aromana. Autorul face o incursiune in lumea armaneasca, incepand cu primele imagini filmate in Balcani in anul 1905 de doi armani – pionierii cinematografiei balcanice, fratii Milton si Ianaki Manakia – pana la primul film din istoria cinematografiei vorbit in limba aromana: „Nu sunt faimos, dar sunt aroman”.
Documentarul a fost prezent la Festivalul International de film Manakia Brothers si la Balkan Film&Food Festival din Albania, unde a prezentat concluzia ca indiferent unde traiesc, armanii au acelasi nume, vorbesc aceeasi limba si sunt acelasi popor

Pentru aceasta pelicula, Toma Enache a avut de ales dintre 40 de ore de filmare din timpul prezentarii filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aroman”, in turneu in Balcani, SUA, Europa. Sunt imagini din Romania, Macedonia, Grecia, Albania, Austria, Franta, Germania si SUA, din locuri importante pentru armanii de pretutindeni, pline de istorie, cum ar fi Moskopole, leaganul aromanilor, Krusevo , prima Republica din Balcani, sau Fairfield, SUA, unde s-a infiintat, in 1903, Asociatia Farsarotul, care functioneaza si acum.