Comunicate Psihologie

Ce este abuzul de tip gaslighting si cat de periculos este?

Ati simtit vreodata ca sunteti prea emotionali sau ca lucrurile pe care le credeti adevarate sunt doar inchipuiri in mintea dumneavoastra? Cunoasteti pe cineva care va face sa va simtiti nelinistiti in permanenta, va face sa va puneti la indoiala propria sanatate mintala sau care va face sa simtiti ca aveti nevoie permanent de scuze? Este posibil sa fiti victima unui abuz de tip gaslighting.
Potrivit psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), abuzul de tip gaslighting reprezinta o forma de abuz emotional ascuns si este actul de a manipula pe cineva folosind eforturi psihologice pentru a-i face sa-si puna la indoiala propria sanatate, propriile forte si puterea de judecata. „Abuzul de tip gaslighting este o forma severa de abuz emotional care adesea ii determina pe cei abuzati sa-si puna la indoiala propriile amintiri, ganduri sau evenimente care s-au intamplat. In cazul in care comportamentul nu este oprit, poate avea ca rezultat o ”victima ”care sa se indoiasca de propria persoana si sa-si piarda propriul sentiment de identitate si de sine. Poate avea loc in orice tip de relatie, fie ea personala sau profesionala. Este o tehnica obisnuita folosita de sotii abuzivi sau de partenerii intimi, narcisisti si de cei care incearca sa controleze grupuri mari de oameni, cum ar fi liderii de cult. Efectele acestei forme de abuz pot fi adesea devastatoare”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Mai mult, specialistul afirma ca abuzul apare sub mai multe forme: poate fi fizic, mental, emotional, sexual sau financiar. Rastirea, lovirea, amenintarea sau criticarea in mod constant sunt cateva exemple de abuz. Sexul fortat sau retinerea banilor sunt, de asemenea, moduri in care oamenii pot fi abuzati. Acestea sunt formele mai evidente de abuz. Abuzul de tip gaslighting, pe de alta parte, nu este la fel de usor de detectat, victimele fiind adesea atat de coplesite de comportamentul agresorului si de indoiala de sine, incat poate dura mult timp pentru a realiza ce se intampla si pentru a cere ajutor.

Semnele abuzului de tip gaslighting
Abuzul de tip Gaslighting poate lua diferite forme si se intampla adesea in etape:
1. Negarea. “Persoana abuziva neaga ca a spus ceva, chiar daca exista dovezi ale minciunii lor. Chiar daca stiti ce ati auzit sau ati vazut si daca persoana abuziva stie ca ati auzit-o sau ati vazut-o, acest tip de individ va nega realitatea unei situatii si va incerca sa faca o persoana sa se simta ca si cum ar fi imaginat totul”, explica specialistul”, explica psihologul.
2. Minciuni. “Abuzatorul spune minciuni si se comporta socat daca il confruntati cu adevarul. Acest tip de individ nu este neaparat abil in legatura cu minciunile, ci spune mai degraba minciunile cu atata inversunare incat va poate lasa sa va intrebati de ce v-ati indoit vreodata de ele. Insa, faptele vorbesc mai tare decat vorbele! Daca sunteti implicati intr-o situatie/relatie cu cineva care da semne de abuz gaslighting, fiti atenti la ceea ce face, nu la ceea ce spune. De obicei, persoana foloseste cuvinte pentru a distorsiona adevarul si pentru a va face sa va puneti la indoiala propria sanatate. Observati actiunile lor si aveti incredere in instinctul vostru”, considera expertul.
3. Laude false. “Abuzatorii de tip Gaslighting vor folosi adesea laude false sau acte de apreciere, lasandu-va sa va intrebati daca sunt cu adevarat abuzivi sau daca nu cumva ati inteles gresit. Cel mai adesea, aceasta este pur si simplu o incercare de a va dezechilibra emotional. Un semn ca lauda sau aprecierea este falsa este motivul pentru care esti laudat. Acesti indivizi ofera de obicei semne de apreciere daca actiunile tale au realizat ceva care le-a servit cu ceva scopului lor”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.
4. Proiectia. “Reprezinta actul de a acuza pe altcineva pentru propriile deficiente sau defecte. De exemplu, daca acest tip de persoana triseaza intr-o relatie, s-ar putea sa te acuze ca esti infidel/a. Acesta este o stratagema pe care aceste persoane o folosesc adesea pentru a indeparta atentia de la ei insisi si de la comportamentele lor slabe”, explica specialistul.
5. Manipularea “Abuzatorii de tip Gaslighting sunt de obicei maestri manipulatori. O modalitate prin care incearca sa manipuleze victimele este folosirea de prieteni sau persoane dragi impotriva lor. In multe cazuri, prietenul sau persoana iubita nici macar nu este constient de ceea ce spune sau face abuzatorul. De exemplu, ei iti pot spune lucruri care sa te faca sa crezi ca altora nu le pasa cu adevarat de tine, „Nu le pasa de tine. Daca ar face-o, nu crezi ca ar veni mai des? ” sau „Stii ca nu vei gasi niciodata pe nimeni ca mine”. Aceste tipuri de declaratii sunt adesea suficiente pentru a face victimele sa se izoleze de cei care le-ar putea fi de ajutor sau sa-i sustina. Acest lucru ofera agresorului si mai mult control asupra vietii persoanei de langa el”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum putem identifica un abuzator gaslighting?
Acesti indivizi prezinta adesea un aspect la care multi specialisti se refera ca personalitate autoritara. Indivizii cu acest tip de personalitate nu vad de obicei niciun minus la propria persoana, insa le este foarte usor sa evidentieze defectele sau neajunsurile altora. Nu este neobisnuit ca acest tip de persoane sa aiba o tulburare clinica de personalitate. Tulburarea antisociala a personalitatii, adesea denumita sociopatie sau psihopatie, este o tulburare de personalitate care este caracteristica lipsei de empatie sau a preocuparii pentru ceilalti, a manipularii si a controlului mintii. Desi nu toti cei cu tulburare de personalitate antisociala sunt violenti fizic, unii pot manifesta si acest aspect.
“Daca voi considerati ca sunteti intr-o relatie cu o persoana care manifesta sociopatie sau psihopatie, este important sa cautati ajutor si sa stabiliti un plan de siguranta pentru a va proteja. Tulburarea de personalitate narcisista este o alta tulburare de personalitate frecventa in randul acestor tipuri de indivizi. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisista au un sentiment exagerat al stimei de sine. Au tendinta de a face ca totul sa fie despre ei si in jurul lor si de a fi usor jigniti daca altii nu le acorda o atentie speciala, chiar adorare. Un narcisist va manipula in mod firesc orice situatie pentru a-i aduce beneficii intr-un fel sau altul. S-ar putea preface ca isi ajuta victimele, dar, de fapt, comportamentul lor are de obicei o ”agenda” care ii aduce numai lui beneficii”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Care este ”agenda” din spatele acestui tip de comportament?
Abuzul prin metoda gaslighting este adesea alimentat de dorinta unei persoane de a detine controlul sau de a castiga lucrurile pe care le doreste, fara a fi nevoie sa lucreze pentru aceste beneficii sau sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile sale. Acest tip de indivizi s-ar putea convinge ca ceea ce iti fac este pentru binele tau si ca ar trebui sa-i apreciezi.
“Desi comportamentul lor poate sugera altfel, adesea simt anxietate intensa la gandul de a te pierde. Din pacate, oricat de mult ar dori tintele acestui abuz sa se simta iubite sau dorite, acest tip de indivizi nu vor raspunde in general acelor sentimente. Conexiunea lor emotionala este mai degraba inradacinata in control si manipulare decat orice lucru ce tine de iubire sau grija. Indiferent daca abuzatorul intelege sau nu ceea ce face, abuzarea prin metoda gaslighting va poate dauna daca nu primiti ajutor. Acesti indivizi nu doresc ca victimele lor sa gandeasca singure, sa ia decizii sau sa aiba proprii prieteni sau o viata personala. Acesti indivizi doresc un control total si sunt de obicei foarte priceputi in a-l obtine. Daca simtiti ca aveti o relatie cu o persoana care prezinta semne ale acestui tip de abuz, cautati ajutor si indrumare pentru a va proteja starea de bine, sanatatea si libertatea emotionala si decizionala”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum sa faceti fata situatiei?
“La inceput, poate fi dificil sa intelegeti cum poate dauna abuzul emotional in relatia voastra si, mai ales, sa recunoasteti si acceptati ca sunteti victima unui abuz. Cand o relatie abia incepe, este posibil sa nu va dati seama ca sunteti manipulati sau abuzati. In primul rand, trebuie sa stiti ca o relatie sau o situatie de munca care implica aceasta forma de abuz este toxica. Schimbarile in comportamentul agresorului presupun un efort dedicat axat pe o relatie sanatoasa si pot imbunatati relatia, dar, fara ajutorul adecvat, schimbarea este putin probabila. Este necesar sa fiti dispusi sa puneti pe primul loc propria bunastare fizica si mentala si sa va concentrati asupra depasirii abuzurilor pe care le-ati suportat. Este important sa stabiliti relatii cu prietenii sau membrii familiei care va pot incuraja pe masura ce invatati sa faceti fata si sa depasiti aceasta forma de abuz. In plus, contactarea unui consilier sau terapeut poate fi, de asemenea, foarte utila. Daca vorbiti cu un teraput despre experienta dvs. si despre cum ati fost facuti sa va simti, veti avea ocazia de a va exprima gandurile si sentimentele catre cineva care are o viziune obiectiva si va poate indruma corect. O persoana specializata va poate ajuta sa invatati modalitati de a face fata emotiilor voastre si de a incepe sa va reconstruiti increderea ti respectul de sine”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga. De peste 12 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.