Comunicate

Compensatii: prestatii suplimentare pentru evreii persecutati din Bucuresti

Republica Federala Germania este constienta de responsabilitatea sa deosebita in urma nedreptatilor comise de regimul nazist. Prin urmare, toate guvernele federale au tratat cu prioritate speciala acordarea de compensatii morale si financiare. Reglementari in acest sens au fost stabilite imediat dupa incheierea razboiului.
Pe viitor, evreii persecutati care au locuit la Bucuresti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pot beneficia de prestatii suplimentare:
– in baza reglementarilor privind compensatiile pentru persoanele persecutate de regimul nazist, precum si
– in baza Legii privind pensiile care deriva dintr-o activitate desfasurata intr-un „ghetou”.
Acest lucru a devenit posibil datorita recunoasterii orasului Bucuresti ca fost „ghetou deschis”. Decizia a fost luata de guvernul federal in data de 5 noiembrie 2021.
Bucurestiul va fi inclus imediat intr-o lista in care sunt consemnate toate locurile recunoscute drept „ghetou” in reglementarile privind compensatiile si pensiile.
Aceasta decizie a fost posibila datorita celor mai noi constatari ale unui raport recent elaborat de Centrul israelian de cercetare si comemorare a Holocaustului Yad Vashem.
Mai multe detalii, precum si informatii despre conditii si cereri, pot fi gasite pe site-ul ambasadei in limba germana  https://rumaenien.diplo.de/ro-de/service/-/2012856  sau in limba romana https://rumaenien.diplo.de/ro-ro/service/-/2013208#content_1.