Comunicate Psihologie

De ce mereu amanam treburile?

Explicatiile psihologului Alexandru Plesea-De ce mereu amanam treburile?

Agitatia actuala este un enorm stres pentru functiile mentale ca sa produca idei, creatie, rezolvare sau solutii. Suntem acum rezultatul tehnologiei rapide care nu lasa mintea sa se odihneasca.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, exista totusi solutii pentru a o corecta in ciuda stimulilor care ne iau atentia. Omul amana pentru ca isi imagineaza ca peste 1 ora, maine, va avea alta dispozitie, stimuli sau chef. Isi imagineaza ca se va intampla ceva miraculos si il va teleporta in starea de a face. Suntem intr-o era a letargiei functiilor omului.

“Atentia la ce este in fata lui este trasatura uitata de omenire acum. Ea si-a pierdut insemnatatea pentru ca sunt prea multe in jur si nu se pot observa si digera, prin simturi, intr-un timp atat de scurt. Suntem intr-o era a letargiei functiilor omului. Prin atentia la ce este in fata, exista solutia de a transforma trecutul si viitorul intr-un moment, acum, care este lipsit de timp, din fata ta. Dar pentru ca acest lucru este ori uitat, ori amanat, atentia omului pleaca odata cu prezentul din fata sa. Astfel ajunge omul sa viseze ca alta data va fi mai bine, va fi altfel. Reprezentarea procrastinarii actuale sta in iluzia mentala ca voi avea timp mai tarziu. Aceasta anomalie a ratiunii este invatata, fara vointa tinerilor, de la parinti, educatori, tutori. Iluzia aceasta, prin repetitie, duce la obisnuinta de comportament. Astfel apare procrastinarea cronica”, explica psihologul Alexandru Plesea.

7 tehnici prin care ne putem elibera de amanarea cronica

Totodata, specialistul este de parere ca amanarea unui lucru care poate fi acum facut, ar zice ca este un lucru legat de prioritati si aferent contextului unde esti.

“Totusi, ce nu se face acum, se uita. Atat de putin poate fi materializat din ce gandeste mintea, incat te-ai minuna sa afli ca sunt masurate de minte sute si mii de idei intr-o zi liberă, din care se indeplinesc una sau doua. Restul sunt amanate sau neprioritizate. Astfel, mare parte din dorintele, nevointele si ideile noastre, raman in urma, spre un alt timp, prin care, naivi fiind, credem ca-l vom avea. Ceea ce simtim sa facem, este amanat pentru ca alte obisnuinte familiale si profesionale s-au repetat atat de mult incat nu mai tinem cont de interiorul nostru. Iar asta numim noi viata”, declara psihologul Alexandru Plesea.

Amanarea totusi poate fi stearsa din comportament, pentru a lasa prezentul sa produca ce dorim. Exista cel putin 8 tehnici prin care ne putem elibera de amanarea cronica:

  1. Propune-ti o recompensa mai mare daca faci acum si una mai mica daca faci mai taziu.
  2. Scrie pe hartie toate ideile care tin de dezvoltarea ta sau a vietii tale.
  3. Taxeaza cu o palma peste propria falca orice iti propui si ai uitat sa faci.
  4. Inconjoara-te de cei care fac acum, nu maine.
  5. Observa insatisfactia cand amani si bucuria cand faci la timp (adica atunci cand e in fata ta).
  6. Opreste orice auto-judecata cand amani cu dorinta de a fi mai bine acum, decat daca faceai altceva acum.
  7. Nu te apuca sa inveti pe cineva aceste lucruri. Le vei pierde astfel. Si altora va veni timpul sa le caute, cum tu acum o faci.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer în programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.