Home » „De ce-uri” explicate pentru a salva vieti, in „Anchetele comisarului Antonescu”
Comunicate

„De ce-uri” explicate pentru a salva vieti, in „Anchetele comisarului Antonescu”

Sezonul 10 al emisiunii prezentate de colonelul in retragere Dan Antonescu aduce telespectatorilor noi cazuri rezolvate de infractiuni grave, pentru a-i ajuta sa nu devina victime. Programul se vede din 25 noiembrie, joia, de la ora 22:00, la TVR 1.

Hoti, criminali, talhari, infractori au existat de cand lumea. Cine sunt ei – este o informatie ce nu se regaseste in mod special in sfera de interes a publicului larg. Intelegerea motivelor pentru care recurg la asemenea fapte poate fi, insa, cea care face diferenta intre viata si moarte. Prezentarea acestor „de ce-uri” este si principalul argument pentru care colonelul (r.) Dan Antonescu, fost sef al Serviciului Omoruri, continua emisiunea pe care o aduce in atentia telespectatorilor TVR 1 de mai bine de sase ani. Sezonul 10 al „Anchetelor comisarului Antonescu” incepe joi, 25 noiembrie, de la ora 22:00.

Manat mai putin de scoaterea in fata a senzationalului cazurilor si mai mult de dorinta de a avertiza asupra unor situatii, Dan Antonescu explica motivatia realizarii acestei emisiuni: „Am un crez al meu: daca prin ceea ce facem noi acum reusim sa prevenim o crima, inseamna ca am salvat cel putin o viata, iar alte vieti nu se vor irosi in penitenciar”, spune el.

Despre cazurile pe care programul le propune, Dan Antonescu spune ca „nu reprezinta ceva spectaculos din perspectiva criminalistica, dar speram ca ajuta la preventie. Mai important decat cine este de ce. Daca reusesti sa afli de ce s-a intamplat ceva, poti preveni alte nenorociri. Fac aceasta cu convingerea ca oamenii vor invata”. Cunoscator al psihologiei omului de rand, el subliniaza ca „oamenii obisnuiti nu se gandesc ca pot deveni oricand victime”, astfel ca anchetele prezentate le pot deschide ochii.

Prima editie a noului sezon pune in lumina cazul unei femei in varsta de 70 de ani care locuia singura, ucisa de doi tineri a caror minte era incetosata de consumul de alcool si etnobotanice. Vecinii, alertati de fumul gros care iesea dimineata din casa, au chemat politia. Batrana era fosta invatatoare in sat, cunoscuta si respectata. Nu avea o pensie mare sau economii care sa fie atat de tentante si nimeni nu intelegea cine i-ar fi vrut raul. Ancheta a scos la iveala cum s-au transformat doi tineri aparent normali in criminali fara scrupule. Mai multe despre ceea ce a dus la aceasta tragedie aflam urmarind „Anchetele comisarului Antonescu” joi seara, de la ora 22:00, la TVR 1.

Ca de fiecare data, reportajul va reuni mai multe perspective: a victimei, a anchetatorilor, a autorilor si a societatii si va contine imagini de la cercetarea locului faptei, imagini de la instanta, reconstituiri, declaratii filmate. La randul sau, Dan Antonescu va face analiza situatiei concrete si a impactului social al acesteia, formuland recomandari pentru telespectatori.

„Anchetele comisarului Antonescu” abordeaza teme de larg interes, cu accent pe cazuri de omor, teme reflectate prin reconstituiri ale unor astfel de cazuri de infractiuni grave, rezolvate. Cat de importanta este implicarea martorilor atunci cand este vorba de un criminal care incearca sa-si acopere urmele, la ce trebuie sa fii atent atunci cand iei in gazda pe cineva, cum trebuie sa te porti atunci cand afli ca un criminal periculos este pus in libertate si locuieste in blocul tau sunt doar cateva dintre subiectele abordate de comisarul Antonescu. Acesta sta de vorba si cu politistii si specialistii implicati in caz, sugerand ce trebuie sa faca un om obisnuit pentru a nu cadea victima unor astfel de infractiuni.

Colonelul Dan Antonescu este acum in rezerva, dupa ce, timp de 17 ani, a rezolvat cazurile a numerosi infractori. A participat la ancheta in cazuri celebre, precum cel al lui Ioan Luchian Mihalea sau al lui Konstantinos Passaris. Pentru rezolvarea lor a fost avansat la „exceptional”. Desi nu mai este ofiter activ, a ramas cu ochii in patru si este in continuare pe urmele infractorilor.