Insomnia este o afectiune medicala care poate fi cauzata de factori fiziologici si psihologici, de care sufera aproximativ 8 din 10 persoane de pe planeta. Daca nu este tratata corespunzator, aceasta poate duce la o serie de consecinte negative, cum ar fi oboseala cronica, anxietate, depresie si probleme de sanatate fizica.
In opinia profesorului international de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance din Statele Unite ale Americii, insomnia este considerata grava deoarece poate avea un impact negativ semnificativ asupra sanatatii fizice si mentale a unei persoane.
“Pe termen scurt, insomnia poate duce la oboseala, somnolenta, iritabilitate, dificultati de concentrare si scaderea performantei la munca sau in activitatile de zi cu zi. De asemenea, poate afecta sistemul imunitar, cresterea si recuperarea musculara si poate creste riscul de accidente, in special in cazul in care persoana care sufera de insomnia conduce sau lucreaza cu utilaje periculoase. Pe termen lung, insomnia poate creste riscul de a dezvolta afectiuni grave de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima, hipertensiunea arteriala, obezitatea si depresia. De asemenea, poate agrava simptomele altor afectiuni existente, cum ar fi durerea cronica sau anxietatea. In plus, insomnia poate afecta negativ relatiile interpersonale ale unei persoane si poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii generale. Prin urmare, este important sa se ia in serios insomnia si sa se caute ajutor de specialitate daca, aceasta devine o problema frecventa sau persistenta”, explica profesorul de yoga.
Cu toate acestea, potrivit specialistului exista cateva metode simple, dar eficiente, pentru a combate insomnia, iar una dintre acestea este yoga. Profesorul international de yoga Dana Tupa ofera 4 beneficii reale ale meditatiei pentru combaterea insomniilor.
- Reducerea stresului si a anxietatii: Multe persoane care sufera de insomnie se confrunta cu niveluri ridicate de stres si anxietate, care pot afecta somnul. Meditatia de yoga poate ajuta la reducerea nivelurilor de stres si anxietate prin tehnici de respiratie si meditatie care ajuta la relaxarea corpului si mintii.
- Stimularea relaxarii corpului: Practicile de yoga implica, de obicei, miscari lente si intinderi care pot ajuta la relaxarea corpului si a muschilor. Acestea pot fi benefice pentru persoanele care se confrunta cu tensiune musculara si dureri, care pot afecta calitatea somnului.
- Imbunatatirea calitatii somnului: Meditatia de relaxare ghidata yoga poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului prin inducerea unui starea de relaxare profunda si calmare a sistemului nervos. Acestea pot ajuta la reducerea trezirilor in timpul noptii si a somnului agitat.
- Cresterea nivelurilor de melatonina: Practicile de yoga pot ajuta la cresterea nivelurilor de melatonina, un hormon care regleaza ciclurile de somn si trezire. Acest lucru poate ajuta la cresterea somnului si la mentinerea unui ciclu de somn sanatos.
Profesor de yoga: „Relaxare profunda, eliberare de tensiune si o rutina de somn sanatoasa – avantajele practicii yoga pentru un somn odihnitor”
Yoga este o practica holistica care poate fi deosebit de benefica pentru cei care sufera de insomnie. In primul rand, yoga ne ajuta sa ne reducem nivelul de stres si sa eliberam tensiunea acumulata in corp si minte. Acest lucru este foarte important pentru a ne pregati pentru un somn odihnitor.
”Prin practicarea yoga, ne imbunatatim respiratia si circulatia, ceea ce poate ajuta la reducerea anxietatii si la calmarea sistemului nervos. De asemenea, yoga poate ajuta la imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii musculare, ceea ce poate reduce disconfortul fizic si tensiunea musculara care pot interfera cu somnul. Exista si anumite pozitii de yoga care sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stimula somnul. Pozitiile de relaxare, cum ar fi Savasana si Balasana, pot ajuta la eliberarea tensiunii acumulate in corp si minte si la inducerea unui sentiment de calm si liniste. Alte pozitii, cum ar fi Viparita Karani (pozitia picioarelor ridicate), pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la reducerea inflamatiei, ceea ce poate ajuta la promovarea unui somn odihnitor. In cele din urma, practicarea yoga poate ajuta la dezvoltarea unei rutine de somn sanatoase si la reducerea dependentei de somnifere sau alte medicamente pentru somn”, declara profesorul international de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance din Statele Unite.
Implementarea unei noi rutine de somn: 4-7 saptamani
In timp ce yoga nu este o solutie magica pentru insomnie, aceasta poate fi o parte importanta a unui plan holistic de ingrijire a sanatatii care poate ajuta la promovarea unui somn odihnitor si de durata. De regula, tulburarile de somn se pot rezolva cu ajutorul unui program nou, de resetare a vechilor obiceiuri nesuportive si o rutina noua a carei implementare poate dura intre 4 si 7 saptamani. Exista programe experientiale cu practici bine tintite de yoga posturala, meditatie, respiratie care nu presupun un efort considerabil, dar efectul este unul impresionant.
Iata cativa pasi pe care ii propune profesorul international de yoga Dana Tupa pentru un program de relansare a obiceiurilor sanatoase de somn care implica practici experientiale de yoga posturala, meditatie si respiratie:
- Stabileste o rutina de somn regulata: Incearca sa te duci la culcare si sa te trezesti in fiecare zi la aceeasi ora. Acest lucru ajuta la reglarea ritmului circadian si la imbunatatirea calitatii somnului.
- Exercitii de yoga posturala: Practica pozitiilor de yoga poate ajuta la eliberarea tensiunii si a stresului din corp, ceea ce poate face mai usor sa adormi. Poti incepe cu pozitii simple, precum Child’s Pose (pozitia copilului) sau Corpse Pose (pozitia cadavrului).
- Meditatie: Meditatia poate ajuta la linistirea mintii si la reducerea stresului, ceea ce poate ajuta la adormirea mai usoara. Poti incepe cu meditatii simple de respiratie sau de concentrare pe un obiect sau pe o idee.
- Respiratie: Exercitiile de respiratie pot ajuta la relaxarea corpului si la imbunatatirea fluxului de oxigen in corp. Poti incerca exercitii simple, precum respiratia diafragmatica sau respiratia alternativa.
- Evita expunerea la ecrane inainte de culcare: Lumina albastra emisa de ecranele telefoanelor mobile sau a televizoarelor poate perturba ritmul circadian si poate face mai dificila adormirea. Incearca sa eviti utilizarea dispozitivelor cu ecran cu cel putin o ora inainte de culcare.
- Creati un mediu de somn confortabil: Asigura-te ca dormitorul tau este intunecat, racoros si linistit. Foloseste perne si paturi confortabile si asigura-te ca patul tau este confortabil.
Dana Tupa este Expert Yoga Teacher si Educatie Continua, acreditat la Yoga Alliance USA, cu cea mai inalta calificare, de expert E-RYT500, YACEP. Este si Fondatorul PURNA Yoga, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (India, Tailanda, Elvetia, Italia, UK, Turcia, Statele Unite ale Americii). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Tailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thilanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.
Adauga comentariu