Teatru si Film

Familia Addams viziteaza Craiova, Outfitul searpelui se vede la Bucuresti

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Razvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din Bucuresti va avea doua reprezentatii in exclusivitate la Craiova.
Evenimentele sunt programate marti, 27 martie si miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 si vor avea loc in Sala “Amza Pellea” a Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova.

Prezenta Familiei Addams la Craiova se datoreaza unui schimb cultural pe care cele doua prestigioase institutii de cultura – Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova si Teatrul EXCELSIOR din Bucuresti – il efectueaza la finalul acestei luni: Excelsior va prezenta la Craiova Familia Addams, iar in aceleasi zile, Nationalul craiovean va prezenta la Bucuresti, pe scena Teatrului EXCELSIOR, spectacolul Outfitul searpelui, un spectacol „poeticoregrafic” de Andrea Gavriliu bazat pe versurile lui Marius Aldea.

Excentrica familie Addams, care la inceputul anilor ‘90 cucerea publicul larg prin versiunea cinematografica omonima, i-a inspirat pe Marshall Brickman, Rick Elice si Andrew Lippa in crearea unei adaptari muzicale originale care reviziteaza universul Addams dintr-o perspectiva surprinzatoare, confruntandu-i pe Gomez si pe Morticia cu ceea ce s-ar putea numi „cosmarul” oricaror parinti: copiii cresc (prea repede).

Ajunsa la varsta adolescentei, Wednesday, unica lor fiica, se indragosteste de Lucas Beineke, un baiat dragut dintr-o familie respectabil de „normala” si decide sa ii incredinteze secretul tatalui ei, care nu doar ca este nevoit sa accepte cruda realitate, ci si sa faca ceva ce nu a mai facut vreodata: sa ii ascunda adevarul iubitei sale sotii. Totul va lua o intorsatura neasteptata in noaptea cand „prea normalii” Beineke ajung sa cineze in casa „ciudatilor” Addams – un festin nocturn care va confrunta cele doua familii cu limitele (a)normalitatii si cu rezistenta in fata schimbarii.

Razvan Mazilu semneaza regia, coregrafia si costumele, productia muzicala a fost asigurata de Alexandra si Alexei Turcan, decorurile au fost realizate de Sabina Spatariu, lighting design-ul este semnat Costi Baciu, iar echipa de creatie a spectacolului este completata de Octavian Mardale (peruci, machiaj), Maria Alexievici (pregatirea muzicala), Cristian Niculescu (video), Monica Petrica (asistent coregrafie), Andrei Sova (asistent scenografie, recuzita), Daniel Mandita (consultant tango argentinian).

Din distributia spectacolului fac parte actorii Lucian Ionescu (Gomez Addams), Oana Predescu (Morticia Addams), Ana Udroiu (Wednesday Addams), Mihai Cheregi (Pugsley Addams), Mihai Mitrea (Unchiul Fester), Oana Puscatu (Bunica), Mircea Alexandru Baluta (Lurch), Maria Alexievici (Alice Beineke), Doru Bem (Mal Beineke), Dan Pughineanu (Lucas Beineke) si Andreea Hristu (Marchiza), Iulia Samson (Mireasa), Cristina Danu (Balerina), Alex Popa (Clownul), Dan Clucinschi (Soldatul), Ovidiu Usvat (Gangsterul).

Fara sa isi propuna, Familia Addams ii invata pe cei din Familia Beineke – de fapt, pe noi toti – cateva lectii de viata.
Familia Addams ne invata lectia tolerantei, a acceptarii.
Cu tot alaiul ei de personaje stranii, cu gustul ei pentru tot ce e funebru, lugubru si dark, atat de diferiti de ceilalti, cei din neamul Addams ne ofera surpriza descoperirii unei familii pline de calitati si de valori. Noi, cei „normali”, suntem cei care stampilam, limitam si respingem ceea ce nu intelegem la o prima vedere. Clanul Addams ne dinamiteaza prejudecatile si ne arata ca a fi excentric, iesit din norme, e o calitate, aceea a unicitatii, a originalitatii.

Familia Addams ne invata lectia rasului.
Humorul si autoironia lui Gomez & Comp., asa negre cum sunt, ne ajuta sa trecem mai usor peste problemele si greutatile vietii, peste dimensiunea de necuprins a mortii. „Vino catre umbra razand”, ne spune Lurch in finalul spectacolului, ca o concluzie de luat aminte.

Familia Addams ne invata lectia iubirii.
Gomez si Morticia se iubesc ca in prima zi si la fel de mult isi iubesc copiii. Unchiul Fester, acest ciudat inrudit cu nebunii lui Shakespeare, ne demonstreaza ca orice devine posibil atunci cand iubesti, inclusiv o casatorie cu Luna. Datorita lui, Familia Beineke se redescopera si peste toata povestea plutesc aburii unui parfum misterios, cu note dark de acrimonium. E parfumul Tango de Amor, cel al iubirii.

Familia Addams, cu gustul ei pentru tot ce e mortuar, ne invata sa ramanem vii.
Razvan Mazilu

TRAILER SPECTACOL:
https://youtu.be/XpHgpZRbmGg?si=SiZsv_kpzULn7RbH

Biletele pentru cele doua reprezentatii ale spectacolului Familia Addams ce vor avea loc in Sala “Amza Pellea” a Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova se pot achizitiona de la Agentia de bilete a Nationalului craiovean dar si online, din platforma www.bilet.ro

Bilete:
27 martie, ora 19:00 – https://www.bilet.ro/eveniment/familia-addams-craiova-13195-41397
28 martie, ora 19:00 – https://www.bilet.ro/eveniment/familia-addams-craiova-13195-41399

FAMILIA ADDAMS

Libretul: Marshall Brickman & Rick Elice
Muzica si versurile: Andrew Lippa
Traducerea si adaptarea textului: Carmen Stanciu
Traducerea si adaptarea songurilor: Alex Stefanescu

Cu: Lucian Ionescu, Oana Predescu, Ana Udroiu, Mihai Cheregi, Mihai Mitrea, Oana Puscatu,
Mircea Alexandru Baluta, Maria Alexievici, Doru Bem, Dan Pughineanu si Andreea Hristu, Iulia Samson, Cristina Danu, Alex Popa, Dan Clucinschi, Ovidiu Usvat

Regia, coregrafia, costumele: Razvan Mazilu

Productia muzicala: Alexandra si Alexei Turcan
Decoruri: Sabina Spatariu
Lighting design: Costi Baciu
Peruci, machiaj: Octavian Mardale
Pregatirea muzicala: Maria Alexievici
Video: Cristian Niculescu
Asistent coregrafie: Monica Petrica
Asistent scenografie, recuzita: Andrei Sova
Efecte speciale si machiaj prostetic: Scoala de Machiaj Prostetic
Corepetitori: Anca Saftulescu, Maria Alexievici
Consultant tango argentinian: Daniel Mandita

Recomandare varsta: 12+
Durata spectacolului: 2h 30’ (cu pauza)

Outfitul searpelui este un spectacol „poeticoregrafic” bazat pe versurile lui Marius Aldea, versuri care iau pulsul vremurilor noastre, a felurilor prin care individul isi cauta utilitatea in lumea constransa de presiunile caracteristice fiecarei varste. Spectacolul prezinta o cronologie a vietii unui barbat capabil sa-si aminteasca de felul in care gandea in copilarie, o (ne)asumare a conditiei sale de adult (i)responsabil, o perpetua cautare a echilibrului inexistent. Toate aceste framantari sunt expuse privitorului intr-o maniera plastica, dinamica, autoironica, in care corpul actorilor reda ceea ce cuvintele pot comunica numai pana la un punct.

“Hai sa-i spunem pe nume: somnul are marele merit ca te duce de pe lume.” consider ca ar fi motto-ul spectacolului. In ciuda tonului fatalist, se va descoperi o mare dragoste de viata prin felul in care corpul se supune ritmului si impulsurilor sale organice. Acest corp nu se poate conecta in mod direct la alte corpuri, dar se poate reconecta la el insusi prin trecutul sau firav, prin prezentul sau angoasant, prin viitorul inevitabil. Sase corpuri cu sase „piei” – aceeasi personana.
Andrea Gavriliu

Conceptul, regia si coregrafia spectacolului Outfitul searpelui poarta semnatura inconfundabilei Andrea Gavriliu, textul ii apartine lui Marius Aldea, muzica este compusa de Mihai Dobre, senografia este realizata de Lia Dogaru, iar din distributia spectacolului fac parte actorii Nationalului craiovean: Alex Calangiu, Stefan Cepoi, George Albert Costea, Catalin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu.

TRAILER SPECTACOL:
https://www.youtube.com/watch?v=KDPn-HkOQnY&t=1s

Biletele pentru cele doua reprezentatii ale spectacolului Outfitul searpelui ce vor avea loc la Teatrul EXCELSIOR din Bucuresti se pot achizitiona de la Casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR dar si online, direct din site-ul institutiei: www.tncms.ro

OUTFITUL SEARPELUI
de Marius Aldea
Conceptul, regia, coregrafia: Andrea Gavriliu
Scenografia: Lia Dogaru
Muzica originala: Mihai Dobre
Cu: Alex Calangiu, Stefan Cepoi, George Albert Costea, Catalin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu