Home » Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2021
Comunicate

Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2021

Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2021. Teatru, spectacole stradale, circ, opera, muzica, lansari de carte, expozitii, conferinte cu peste 2.000 de artisti din 38 de tari, in peste 70 de locatii, cu 20 de interpreti si traducatori din noua limbi si peste 200 de ore de transmisii online

Cea de-a XXVIII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, desfasurata in perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranta impreuna”, a insemnat cea mai complexa editie derulata pana in prezent si a oferit publicului peste 600 de evenimente din aproximativ 20 de categorii de manifestari din domeniul artelor spectacolului, in peste 70 de locatii, cu peste 2.000 de artisti.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, principalul finantator fiind Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu.
Teatru, spectacole stradale, circ, musical, muzica, opera, ateliere, lansari de carte, concerte in biserici, conferinte, dans, documentare, expozitii, film, instalatii, lecturi, proiectii, instalatii, dar si Bursa de Spectacole de la Sibiu, Therme Forum, Platforma Doctorala, Platforma de arte vizuale, Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural si Gala Celebritatilor, alaturi de peste 200 de ore de transmisii online, insemnand evenimente in direct sau inregistrate, au insumat programul acestei editii complexe.
„Editia de anul acesta a reprezentat un triumf si ne bucuram nespus ca am reusit sa readucem lumina, speranta, emotia, bucuria in inimile spectatorilor nostri. A fost o perioada plina de provocari. Transmitem multumirile noastre Excelentei Sale, domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, care si in acest an ne-a acordat Inaltul sau Patronaj. Multumiri Primariei Sibiu, Doamnei Primar Astrid Fodor, si Consiliului Local Sibiu, pentru deschiderea si dialogul pe care le-au manifestat in organizarea acestui Festival. Ne-am bucurat de sprijinul Guvernului Romaniei, al Ministerului Culturii, al Ministerului Educatiei, al Ministerului Afacerilor Externe, al Universitatii „Lucian Blaga” Sibiu, carora le multumim. Le multumim tuturor partenerilor si sponsorilor care ne-au fost alaturi si ne-au ajutat sa construim impreuna speranta. As vrea sa multumesc echipei eroice pe care am condus-o in aceasta batalie si care a reusit sa organizeze intr-un mod exceptional editia de anul acesta a Festivalului”, spune Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu si directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu.

Personalitati internationale si 12 sezoane bogate

Artisti consacrati ai scenei mondiale, precum Denis O’Hare, Jan Lauwers si Helmut Stürmer, Charlotte Rampling, Israel Galvan, Akram Khan si Yoshi Oida au primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Sibiu.
Charlotte Rampling si Sonia Wieder-Atherton, mari nume ale dansului si ale coregrafiei mondiale – Israel Galvan, Akram Khan Company, Sol Dance Company, Amir Kolben, Josef Nadj, sau Barcelona Flamenco Ballet au fost prezenti la Sibiu. Nu au lipsit nici marile institutii de cultura romanesti: Opera Nationala Romana din Timisoara, Teatrul Mic, Teatrul National din Iasi, Teatrul Excelsior si Teatrul Dramatic din Galati, precum si reputatul regizor Silviu Purcarete, cu un adevarat regal de spectacole ce ii poarta semnatura regizorala.
Nu mai putin de 12 sezoane a insemnat editia 2021 a FITS, care a avut sezoane american, austriac, belgian, britanic, elvetian, francez, german, israelian, italian, japonez, rusesc, spaniol, toate reprezentate de personalitati ale artelor spectacolului din aceste tari, marcand totodata si centenarul sau jubileul unor relatii diplomatice dintre Romania si statele respective. Invitatii FITS 2021 si publicul s-au bucurat de traducerea evenimentelor din limbile romana, engleza, franceza, italiana, spaniola, germana, daneza, japoneza si chineza, asigurata de o echipa de 20 de traducatori si interpreti si de trei operatori supratitrare.
Au fost organizate sute de reprezentatii in aer liber, pe cele patru scene amplasate in centrul istoric al orasului sau pe strazile cetatii.
Publicul FITS a avut parte de peste 20 de conferinte speciale, in format fizic sau online, care au prilejuit intalniri esentiale intre personalitati de marca ale culturii romanesti si universale intre care Octavian Saiu in dialog cu Israel Galvan, Eugenio Barba, George Banu, Constantin Necula si Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, si multi altii. Aproximativ 30 de volume au fost lansate in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu si au fost vernisate zece expozitii in spatii indoor si outdoor.
13 universitati si academii din sase tari, 22 de spectacole, cu 170 de participanti si 1.600 de spectatori sunt cifrele finale ale Sectiunii Spectacole a Festivalului Universitatilor de Teatru si Management Cultural Sibiu din FITS
Platforma Doctorala a reunit 32 de mari universitati din lume, majoritatea in primele 150 la nivel mondial.
Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura institutie de acest gen din tara, a reunit peste 100 de participanti fizic si online, din 26 de tari, de pe cinci continente. Au avut loc 17 conferinte, seminarii si intalniri, in cele patru zile de desfasurare a evenimentului, la care se adauga peste 100 de intalniri individuale facilitate in cadrul Speed networking.

PARTENERII FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU

INSTITUTII:

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI ROMANIEI, de:
TEATRUL NATIONAL RADU STANCA SIBIU
PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:
GUVERNULUI ROMANIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCATIEI
MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE
UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN

Actiune cofinantata de Consiliul Judetean Sibiu:
CONSILIUL JUDETEAN SIBIU

Co- Producatori:
SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:
AMBASADA FRANTEI
INSTITUTUL FRANCEZ
AMBASADA JAPONIEI
EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE
AMBASADA SUA
AMBASADA MARII BRITANII
BRITISH COUNCIL
AMBASADA ISRAELULUI
AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA
INSTITUTUL GOETHE
CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU
AMBASADA ELVETIEI
SWISS SPONSORS’ FUND
PRO HELVETIA
AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE
MINISTERUL CULTURII CHINA
AMBASADA BELGIEI
WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL
AMBASADA SPANIEI
INSTITUTUL CERVANTES
ACTION CULTURAL ESPANOLA
AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL POLONEZ
AMBASADA AUSTRIEI BUCURESTI
FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

FILARMONICA DE STAT SIBIU
COMPLEXUL NATIONAL MUZEAL ASTRA
UNITER

COMPANII

Parteneri Oficiali:
UNICREDIT BANK
DEDEMAN
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Special:
JTI

Parteneri Principali:
LIDL

Partener de Traditie:
RAIFFEISEN BANK

Partener al Therme Forum:
THERME BUCURESTI

Partener al Sezonului de Strada:
BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:
AUTOKLASS

Partener pentru sanatate:
MEDLIFE
DENT ESTET
CLINICA POLISANO

Parteneri:
GOOGLE ARTS&CULTURE
LENOVO
GLS
VACCIN.LIVE

Partener al Bursei de Spectacole
si al Programului de Voluntariat:
ALPHA BANK

Berea Oficiala a Festivalului:
URSUS

Vinurile Oficiale ale Festivalului:
CRAMA OPRISOR

SPONSORI:
AQUA CARPATICA
KEEP CALLING
CEC BANK
HEIDI CHOCOLATE
TULIPA FLOWER SHOP
CASA DENTE
ROMFILATELIA
RONDOCARTON
LIME
HAMA

PARTENERI MEDIA:
TV5 MONDE
RFI
EURONEWS
DEUTSCHE WELLE
DIGI24
PROPAGARTA
ZIARUL METROPOLIS
B365.RO
RADIO GUERRILLA
URBAN.RO
ELLE
AGERPRES
DCNEWS
ROMANIA POZITIVA
LIBERTATEA
REVISTA BIZ
MUNTEANU
ZILE SI NOPTI
CAPITAL CULTURAL
TURNUL SFATULUI
TRIBUNA
SIBIU 100%
STIRI DE SIBIU
ORA DE SIBIU
SIBIUL IN IMAGINI
GOODTIME
STAR SIBIAN
MESAGERUL DE SIBIU
STRADA CETATII
MONITORUL DE CLUJ
SIBIU CITY APP
MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE