Home » Final si Finale la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Sport

Final si Finale la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Cea mai asteptata competitie sportiva a planetei isi desemneaza ultimii medaliati. Finalele de baschet, fotbal, handbal, volei, box, polo, gimnastica ritmica, caiac canoe, atletism, precum si Ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 se vad in weekend la TVR.

Cel mai mare eveniment sportiv la nivel mondial din ultimii cinci ani a intrat in linie dreapta. Pe ultima suta de metri, sporturile de echipa, dar si alte competitii isi aliniaza castigatorii. Cele mai tari finale se joaca la TVR pe 7 si 8 august, iar Ceremonia de inchidere a evenimentului va putea fi vazuta, de asemenea, in direct de telespectatorii TVR 1.

Finala la baschet masculin pune fata in fata reprezentativele Frantei si Statelor Unite. Vor reusi oare francezii inca o victorie asupra asilor baschetului mondial la Tokyo sau isi vor lua americanii revansa dupa esecul din grupe? Emil Hossu-Longin ne face un scurt preambul al partidei pe care o va comenta sambata dimineata, de la ora 5:30, la TVR 1: „Francezii exulta dupa ce au reusit, gratie unei palme puse pe minge, sa revina in Finala dupa 21 de ani. ‘Mana lui Dumnezeu’, ‘E de expus la Luvru’, ‘Saint Nicolas’ – sunt cateva dintre titlurile care au inundat media din Hexagon dupa capacul lui Batum, echivalent cu o medalie si cu sansa istorica de a lua aurul olimpic. Americanii au castigat toate duelurile directe cu francezii la Jocurile Olimpice, din 1948 pana in 2012, dar s-au inclinat tocmai la Tokyo, in primul meci din grupa, incheiat cu 76-83. Duelul direct a avut doua episoade in meciul decisiv al turneului, in 1948, la Londra, 65-21 pentru americani, si in 2000, la
Sydney, 85-75.”

Fluierul de start pentru finala olimpica a sportului rege se aude tot pe 7 august, de la 14:30, pe Stadionul International Yokohama, unde echipele Spaniei si Braziliei lupta pentru aur. „La fotbal, calificarea Spaniei e fireasca, atata timp cat are cel mai valoros lot, evaluat la peste o jumatate de miliard de euro. ‚Furia Roja’ a
avut nevoie de prelungiri si in sferturile de finala, si in semifinala, pentru a se intoarce in cel mai important meci al Jocurilor Olimpice dupa 21 de ani. O asteapta campioana en-titre, cu Dani Alves capitan de echipa, cel mai titrat fotbalist din istorie, cu 43 de trofee. Brazilia a obtinut pe teren propriu primul aur olimpic dupa cea de-a 13-a incercare si vrea sa-l pastreze”, explica tot Emil Hossu-Longin. Partida va putea fi vazuta in direct, tot la TVR 1.

Aproape simultan se va juca si finala de handbal masculin, transmisa live in intervalul 15:00-16:30 la TVR 3 si in reluare la TVR 1, seara, de la ora 21:00. Jurnalistul Stirilor sportive TVR Dragos Cojocaru ne ofera cateva detalii inainte de intalnirea dintre nationalele Frantei si Danemarcei: „Acelasi scenariu si aceeasi finala ca acum 5 ani, la Rio. Danemarca si Franta vor lupta din nou pentru medalia de aur in intrecerea olimpica de handbal masculin. Danemarca, din postura de campioana mondiala si olimpica, porneste in ultimul act ca favorita, trioul Hansen – Gidsel – Holm a reusit jumatate din golurile nordicilor si in finala poate fi din nou arma letala a vikingilor. Franta a avut un program mai usor in sferturi fata de rivala sa, a eliminat Bahrain si Egipt si are, teoretic, un plus de prospetime (danezii au trecut in faza eliminatorie de Norvegia si Spania). Va fi, cu siguranta, un supermeci, care nu trebuie ratat, iar duelul Mikkel Hansen – Nikola Karabatic, cei mai valorosi handbalisti ai lumii, va fi sarea si piperul acestui regal handbalistic.”

Tot in acest sfarsit de saptamana aflam in direct la TVR 1 si campionii olimpici la caiac canoe simplu, masculin, 1000m (7 august, ora 5:39), box (7 august, ora 8:00, respectiv 8 august, ora 12.00), maraton masculin (8 august, ora 1.00), handbal feminin (8 august, ora 9:00) si polo masculin (8 august, ora 10.30). Finalele olimpice la gimnastica ritmica (7 august, ora 9:20), atletism – unde concureaza si Alexandru Novac, la proba de aruncarea sulitei (7 august, ora 13:35), volei masculin (7 august, ora 16:30) si volei feminin (8 august, ora 7:30) pot fi urmarite la TVR 2.

Duminica, la ora 14:00, spectacolul olimpic se incheie cu Ceremonia de inchidere, transmisa in direct la TVR 1, cu comentariul Alinei Alexoi, respectiv in reluare, tot duminica, 8 august, de la 21:10.

In perioada 23 iulie – 8 august, TVR a oferit telespectatorilor sai cele mai importante competitii olimpice, in calitate de official broadcaster al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. In continuare, la TVR revin partidele de handbal si rugby din campionatele interne.