Comunicate

Granita mortii, un film documentar cutremurator, va fi difuzat pe canalul YouTube al Arhivei TVR

Duminica, 30 ianuarie, de la ora 10:00, filmul „Granita mortii” in regia lui Catalin Apostol va fi disponibil gratuit, exclusiv online, 24 de ore, pe canalul Arhivei TVR

Cu un palmares remarcabil, Granita mortii, documentarul finantat de TVR, reprezinta povestea adevarata a unor oameni umiliti, batuti, torturati, intr-o epoca marcata de frica dusa la extrem, de minciuna si de alienare.

Filmul a obtinut Premiul Publicului la Festivalul de Film si Istorii Rasnov, Mentiune speciala la Gala UCIN si a fost proiectat la evenimente de anvergura din domeniul cinematografiei, dintre care mentionam Festivalurile TIFF, Astra Sibiu, Barcelona 2022.

Regia si scenariul apartin lui Catalin Apostol, imagine Mihai Patrascu, montaj Ela Stefanescu, scenografie Mihnea Tautu si Carmen Puscariu, muzica Petru Margineanu, mixaj Mihai Orasanu, machiaj Mariana Ianas, Raluca Moldoveanu si Carina Gagiu, producatori Marius Th. Barna si Avram Iclozan.

Filmul are o durata de 93 de minute si va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore, incepand din 30 ianuarie ora 10:00 pana pe 31 ianuarie ora 10:00, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Documentarul reprezinta o marturie zguduitoare despre vremurile cand Romania era o puscarie mare, ingradita cu sarma ghimpata si pazita de graniceri indoctrinati sa fie gata oricand sa mitralieze visul de libertate al oricarui nechibzuit care ar indrazni sa evadeze din absurdul dictaturii comuniste.
Unii au reusit sa fuga. Altii au sfarsit impuscati pe fasie ori inecati in Dunare. Unii au supravietuit tentativelor de trecere a frontierei, dupa interogatorii si bataie sora cu moartea, dar au ramas cu sechele, cu traume, mutilati pe viata. Este povestea adevarata a unor oameni umiliti, batuti, torturati, intr-o epoca marcata de frica dusa la extrem, de minciuna si de alienare.

Marturiile lor sunt impresionante.

„Nu vom sti niciodata cati oameni au murit incercand sa fuga din Romania inainte de 1989. Cati au fost impuscati pe fasie, cati s-au inecat in Dunare, cati au murit in puscarii. Sunt si astazi familii, oameni care nu stiu ce s-a intamplat cu fiul, fiica, fratele lor.”
(Brandusa Armanca, jurnalista)

„N-am apucat sa fac cativa pasi ca au inceput sa traga. 32 de cartuse in plin, de la doi metri. A fost un miracol ca am scapat cu viata.”
(Ioan Bouros, Jimbolia)

„Baiatul meu a plecat la Jimbolia si nu s-a mai intors. Dupa zece zile ne-au zis sa-l luam de la morga. Era impuscat in gura de graniceri.”
(Aurora Briscan, Timisoara)

„Mi se scurgeau matele pe-afara, dar granicerii parca mai tare ma loveau cu bocancii.”
(Ioan Bouros, Jimbolia)

„Cadavrele celor impuscati pe Dunare erau impinse de curent spre malul sarbesc. Erau colturi de cimitir in satele de pe granita, unde sarbii ii ingropau pe ai nostri cu cruci fara nume. Autoritatile romane refuzau sa-i preia.”
(Brandusa Armanca, jurnalista)

Filmul documentar Granita mortii face parte din cadrul proiectului duminicilor dedicate productiilor de film independente sprijinite de TVR si difuzate gratuit, 24 de ore, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Parteneri media sunt: Radio Romania si LiterNet.