Comunicate

Germania se pozitioneaza in continuare ferm alaturi de Romania.

In contextul situatiei actuale de securitate, ambasadorul german Peer Gebauer declara: „ Germania se pozitioneaza in continuare ferm al aturi de Romania. Incepand de la mijlocul lunii februarie, Fortele aeriene germane (Luftwaffe) vor participa cu avioane Eurofighter si soldati la masura Politie Aeriana Intarita Zona de Sud (Enhanced Air Poli cing South). Impreuna cu Italia asiguram securitatea spatiului aerian al NATO , ca parteneri de incredere, cu o contributie vizibila si de inalta calitate.  Aceasta reprezinta un semn clar al solidaritatii transatlantice si europene.
Solicitarile privind retragerea trupelor NATO din Romania si revenirea la situatia din anul 1997 trebuie respinse cu fermitate. Nu putem da ceasul inapoi cu 25 de ani. Apartenenta Romaniei la NATO reprezinta o realizare esentiala si nu poate fi pusa la indoiala de catre terti.
Suntem foarte ingrijorati de situatia actuala in regiune. Atitudinea Rusiei n u reprezinta doar o amenintare la adresa Ucrainei, ci afecteaza securitatea intregii Europe. De aceea, o noua incalcare a suveranitatii Ucrainei ar artrage dupa sine un raspuns european ferm si comun.
In aceasta privinta, ministrul german al Afacerilor Ext erne, Annalena Baerbock, s a exprimat categoric in cadrul reuniunii ministrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii