Home » Inaugurarea noii imagini a Agentiei Teatrale, cu prilejul unei conferinte de presa
Teatru si Film

Inaugurarea noii imagini a Agentiei Teatrale, cu prilejul unei conferinte de presa

Luni, 31 mai, ora 12:00, a avut loc prima conferinta de presa in format fizic a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu din acest an, in sediul Agentiei Teatrale de pe Pietonala Nicolae Balcescu, recent renovat. Alaturi de Constantin Chiriac, Director General TNRS si Presedinte FITS, s-a aflat arhitectul Dorin Stefan Adam, responsabil de noua identitate a Agentiei Teatrale.
Printre subiectele principale ale acestei intalniri s-au numarat: programul din luna iunie al Nationalului sibian, atat pe scena, cat si pe retelele de socializare; noile productii ale Scenei Digitale, precum si proiectul „Teatru la cinema” (realizat de TNRS in colaborare cu Asociatia EXPLOSGC si cu Multiplexul CineGOLD). De asemenea, un subiect important a vizat reprezentatia spectacolului „Faust” din luna iunie. Nu in ultimul rand, prezentarea celor opt „stelari” care vor poposi pe Aleea Celebritatilor in cadrul FITS 2021 a reprezentat un punct de interes pentru participanti..

233 de ani de teatru la Sibiu
In 1 iunie 2021, Nationalul sibian celebreaza 233 de ani, de existenta cu o serie de evenimente speciale, difuzate gratuit online pe pagina de Facebook TNRS si cea a Sectiei Germane. „Traditii TO GO” va deschide programul de la ora 10:00 cu un episod special, iar de la ora 21:00 actorii TNRS vor prezenta online o serie de 23 de momente artistice dedicate frumosului universal. Darurile teatrale vor fi prezentate atat in limba romana, cat si in limbile engleza, germana, franceza si maghiara.

PROGRAM SPECIAL 1 iunie
Ora 10:00 „Traditii TO GO” – Episod special

Ora 21:00
1) Pali Vecsei – fragment muzical nr. 1 din spectacolul „Platonov”, compozitia Vasile Sirli
2) Mihai Coman – „Ganduri despre teatru” – diverse personalitati – Mircea Albulescu, Tudor Musatescu, Alexander Hausvater, Maria Filotti, Federico Garcia Lorca, Emil Cioran, Oscar Wilde, Petre Tutea, Stela Popescu, George Bernard Shaw, Platon, Silviu Purcarete, H. Heine, Seneca, Alexa Visarion, Eugenio Barba, Peter Brook
3) Ofelia Popii – fragment din „Spatiul gol”, de Peter Brook
4) Marian Ralea – „Unde merg clovnii…”
5) Gabriela Pirliteanu – „Actorii”, de Marin Sorescu
6) Emőke Boldizsar – „O zi din viata unui actor” (in limba maghiara)
7) Diana Fufezan – „A doua fabula biblica”, de Aurel Baranga
8) Pali Vecsei – fragment muzical nr. 2 din spectacolul „Platonov”, compozitia Vasile Sirli
9) Ioan Paraschiv – „Primul meu catharsis”
10) Catalin Neghina – „Romanta automobilului”, de George Toparceanu
11) Cristina Ragos – „El și Ea”, de Radu Stanca
12) Andrei Gilcescu – „Cantec de leagan”
13) Fabiola Petri – „Goethe Vorspiel” (in limba germana)
14) Yannick Becker – Mesaj de Ziua Mondiala a Teatrului, Simon McBurney (in limba germana)
15) Ciprian Scurtea – monolog din „Hamlet”, de William Shakespeare
16) Stefan Tunsoiu – „Artistul”, de Oscar Wilde
17) Veronica Arizancu – „Between action and cut” (in limba engleza)
18) Daniel Plier – „Message urgent” (in limba franceza)
19) Johanna Adam – citate din B. Brecht (in limba germana)
20) Mariana Mihu Pliear – Ranevskaia Liubov Andreevna, monolog din „Livada de visini”, de A. P. Cehov
21) Neacsu Adrian – „Imparatul mare si Imparatul Mic”, de Marta Cozmin
22) Viorel Rata – „Shakespeare”, de Marin Sorescu
23) Ioana Blaga Frunzescu – „As I began to love myself”, Charlie Chaplin (in limba engleza)
24) Cristina Stoleriu – „Urare in vis”
25) Pali Vecsei – fragment muzical nr. 3 din spectacolul „Platonov”, compozitia Vasile Sirli

„Teatru la cinema” aduce Scena Digitala pe marile ecrane, din 8 iunie 2021
Dupa succesul Scenei Digitale, care a atras abonati din intreaga lume si vizualizari record, filmul „Cea mai frumoasa zi”, regizat de Ofelia Popii, va inaugura marti, 8 iunie 2021, cel mai nou proiect al Nationalului sibian, realizat in colaborare cu Asociatia EXPLOSGC si cu Multiplexul CineGOLD. Incepand cu luna iunie, iubitorii teatrului si filmului se pot bucura de productiile Scenei Digitale in confortul salilor CineGOLD din Promenada Mall Sibiu. La proiectia de deschidere, spectatorii vor avea parte de o sesiune de autografe cu indragita actrita Ofelia Popii, dar si cu actorii din distributia filmului „Cea mai frumoasa zi” – Ciprian Scurtea si Adrian Matioc. Costul unui bilet este in valoare de 28 de lei si poate fi achizitionat fie la intrarea in salile de cinema, fie online folosind aplicatia CineGOLD.ro. Acesta este doar un prim pas catre a ajunge la un public cat mai divers prin intermediul marilor ecrane.

TEATRU LA CINEMA
Program iunie 2021

Marti, 8 iunie 2021
Ora 19:00 „Cea mai frumoasa zi” – regia Ofelia Popii

Marti, 15 iunie 2021
Ora 19:00 „Femei” – concept semnat Raluca Iani

Marti, 22 iunie 2021
Ora 19:00 „Mici crime conjugale” – de Mariana Camarasan si Amalia Florina Iorgoiu

Marti, 29 iunie 2021
Ora 19:00 „Orb de mina” – regia Bogdan Saratean

Reprezentatia „Faust” cu numarul 250 va avea loc in 12 iunie 2021
Prima reprezentatie „Faust” din 2021 va avea loc pe 12 iunie, la Fabrica de Cultura IACM Constructii Sibiu, de la ora 19:00. Multi-premiat atat in Romania, cat si in strainatate, „Faust”, in regia lui Silviu Purcarete, este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate spectacole de teatru romanesti de pe intreg mapamondul. Spectacolul care a ajuns la 250 de reprezentatii invita publicul la o experienta puternica despre cunoastere, credinta, durere si iubire. Evenimentul se va desfasura in conditii impuse de reglementarile specifice contextului pandemic actual, insa care nu vor eclipsa momente importante din spectacol, precum Noaptea Valpurgiei. Locurile in sala vor fi ocupate in proportie de 70%, iar biletele vor putea fi achizitionate dupa 5 iunie 2021.

Opt noi „stele” isi vor gasi un loc pe Aleea Celebritatilor, in FITS 2021

Deja o traditie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu care celebreaza excelenta la nivel international in sfera Teatru si Artele spectacolului, Aleea Celebritatilor a pregatit pentru editia din acest an inca 8 stele care isi asteapta posesorii.

Prima stea ii revine lui Yoshi Oida – unul dintre cei mai importanti actori si regizori japonezi ai momentului si primul membru in compania internationala de teatru a lui Peter Brook. Specialist in tehnicile Noh, Kabuki si Bunraku, Yoshi Oida este o figura emblematica in spatiul european occidental, devenind in 2013 Comandor al Ordinului Artelor si Literelor, Franta. Yoshi Oida poate fi vazut in cadrul FITS 2021 intr-un spectacol jucat si transmis de pe scena sibiana, precum si intr-o conferinta speciala.

Israel Galvan este a doua stea care se instaleaza pe Aleea Celebritatilor. Renumitul dansator si coregraf originar din Spania a devenit cunoscut prin stilul sau aparte care revitalizeaza tehnicile dansului flamenco, imbinand traditia cu modalitati inedite de a transpune in dans aspecte delicate ale realitatii contemporane. A devenit in 2016 Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor in Franta.

A treia stea ii este oferita lui Helmut Stürmer, scenograful de origine romana devenit cunoscut la nivel international prin forta impresionanta a artei sale. Viziunea sa artistica manifestata deseori in decoruri ce ofera paliere subtile de acces in psihologia personajelor a contribuit la crearea mai multor spectacole de succes, printre care se numara si celebrul „Faust” semnat de Silviu Purcarete.

Cea de-a patra stea ii revine lui Denis O’Hare, bine-cunoscutul actor si scriitor american care a aparut in filme precum „Dallas Buyers Club”, „Late Night”, „21 Grams”, „Milk” sau „The Changeling”. A facut parte, de asemenea, din distributia unor seriale extrem de populare, printre care „American Horror Story” si „True Blood”. A castigat un Tony Award pentru rolul sau jucat in piesa „Take Me Out”, de Richard Greenberg. Este coautor al piesei „An Iliad”, pentru care a primit un OBIE Award.

Charlotte Rampling este a cincea stea care vine sa se instaleze pe Aleea Celebritatilor in acest an. Recunoscuta drept una dintre actritele emblematice ale cinematografiei europene, Charlotte Rampling s-a afirmat la nivel international prin rolurile sale in filme precum „The Night Porter” (1974), „The Flesh of the Orchid” (1975), „Under the Sand” (2000) sau „45 Years” (2015). A primit numeroase nominalizari la Premiile Emmy, Golden Globe, César si Oscar si a castigat Premiul Festivalului de Film de la Berlin si Premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai buna actrita. In anul 2000, a primit Ordinul Imperiului Britanic. Charlotte Rampling va fi prezenta la Sibiu, unde o puteti vedea intr-unul din spectacolele invitate la FITS 2021.

A sasea stea ii revine lui Akram Khan, unul dintre cei mai apreciati coregrafi ai momentului. Creatiile sale se bazeaza pe explorarea diferitelor culturi si discursuri artistice, care implica deseori tehnologia. A colaborat cu mai artisti precum Sidi Larbi Cherkaoui, Israel Galvan, Kylie Minogue si Florence and the Machine. De asemenea, artistul va fi prezent in FITS 2021 cu un spectacol de dans.

Jan Lauwers este urmatoarea stea care se alatura Aleii Celebritatilor in acest an. A devenit faimos prin munca sa alaturi de Needcompany, pe care a fundat-o in 1986 si cu care a creat spectacole experimentale, postdramatice, la limita dintre fictiune si (auto)biografie. Pentru intreaga sa cariera, Jan Lauwers a fost recompensat in 2014 cu Leul de Aur la Bienala de la Venetia.

Maria Pagés este a opta stea care poposeste la Sibiu in acest an. Dansatoare si coregrafa recunoscuta la nivel international, Maria Pagés are meritul de a fi contribuit decisiv la reafirmarea flamencoului pe scena actuala. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu mai multe personalitati din domenii variate, precum Mikhail Baryshnikov, Sidi Larbi Cherkaoui, Placido Domingo sau José Saramago.