Evenimente

Incepe Festivalul International George Enescu! Gala de deschidere si alte concerte exceptionale, in direct la TVR

La 140 de ani de la nasterea lui George Enescu si la a 25-a editie a Festivalului, Televiziunea Romana va reflecta pe posturile sale, dar si in mediul online, cele 30 de zile de festival, cu peste 70 de evenimente transmise in direct sau inregistrate, stiri, reportaje, interviuri live si interviuri in exclusivitate.

Cu un program artistic exceptional, sustinut de 4700 de artisti straini si romani, pe o durata record de patru saptamani, Festivalul International George Enescu va oferi publicului cel mai amplu program de lucrari enesciene din istoria sa, interpretate de artisti si orchestre internationale – 42 la numar, inclusiv cele cinci simfonii. In calitate de coproducator si official broadcaster al Festivalului International George Enescu, Televiziunea Romana preia toate evenimentele prezentate de Festivalul International George Enescu. Astfel, pe durata prestigiosului eveniment, TVR va asigura pentru melomani si pentru publicul larg o serie de transmisiuni in direct de la Sala Palatului si Ateneul Roman, iar in perioada urmatoare, pana in luna decembrie a anului curent, va programa pe TVR 3, postul sau cultural, concertele si interviurile in exclusivitate inregistrate in „luna Enescu”.

Gala de deschidere a Festivalului International George Enescu – in direct la TVR 1, TVR 3, TVRi si TVR Moldova

A 25-a editie a Festivalului International George Enescu debuteaza sambata, 28 august, la ora 19:30, in direct la TVR 1, TVR 3, TVR International si TVR Moldova. Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta in Gala de Deschidere a Festivalului, sub bagheta dirijorului Paavo Jarvi si cu Sarah Nemtanu – prim violonist al orchestrei. Prezentatorul galei de deschidere va fi jurnalistul TVR Marius Constantinescu. Alaturi de el, jurnalistul Catalin Sava ne va oferi, in pauza Concertului de deschidere, un interviu live, in exclusivitate, cu Mihai Constantinescu, directorul Festivalului. Comentarii si informatii interesante din culisele festivalului si nu numai ne vor aduce, de-a lungul intregului eveniment de prestigiu, jurnalistii TVR Valentina Baintan, Marius Constantinescu, Claudia Spatarescu, Claudia Robu, Luminita Velciu si Catalin Sava.

Rapsodia nr. 2 de George Enescu va rasuna si in acest an, in mod traditional, in deschiderea Festivalului. Programul galei de deschidere continua cu Concertul in Re minor pentru vioara si orchestra op. 47, de Jean Sibelius, o compozitie epica, atmosferica, profund evocatoare a naturii si a sensibilitatii scandinave. Solista va fi Hilary Hahn – violonista detinatoare a nu mai putin de trei premii Grammy, recunoscuta pentru virtuozitatea si interpretarile exuberante. Simfonia nr. 2 in Mi Minor op. 27, de Serghei Rahmaninov, va inchide o seara memorabila, cu interpreti de valoare. Dar este doar inceputul unei povesti care se scrie timp de o luna: aceea a editiei jubiliare a Festivalului International George Enescu.

Pe langa Orchestra Filarmonicii George Enescu, alte mari orchestre vor sustine concertele programate in Festival: Orchestra si Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului sau dirijor, Lahav Shani; Orchestra Nationala a Frantei, dirijata de noul ei director, Cristian Macelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev, dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special si cu un dirijor care vine pentru prima data in Romania, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal, dirijor si solist; Royal Concertgebouw Orchestra, cu dirijori diferiti pentru cele doua concerte sustinute – Daniel Harding si Alan Gilbert.

Artisti de talie modiala vor urca pe scena Festivalului Intenational George Enescu. Printre acestia, solisti cunoscuti: Maxim Vengerov, Patricia Kopatchinskaja; violoncelista americana Alisa Weilerstein, care vine pentru prima data in Romania, impreuna cu orchestra sa de camera The Trondheim Soloists; Fratii Renaud Capuçon (vioara) si Gautier Capuçon (violoncel); violonistii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; contratenorul Philippe Jaroussky; mezzo-soprana Joyce DiDonato si soprana Sonya Yoncheva. Si la pian sunt anuntati artisti de prestigiu, care au mai onorat cu prezenta lor Festivalul International George Enescu: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria Joao Pires, Kirill Gerstein.

Vom regasi si doua lucrari cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul sau din filmul lui Franco Zeffirelli, “Jesus of Nazareth” – 1977) va fi naratorul in „Oedipus Rex”, de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev si in Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opéra de Marseille, dirijata de Gabriel Bebeselea.

„Va fi un adevarat rasfat muzical, pe care Televiziunea Romana il va oferi telespectatorilor sai. Vom putea gusta impreuna, din nou, din acea atmosfera cu totul aparte, specifica salilor de concert, vom respira cu nesat emotiile si trairile artistilor prezenti in festival, iar inimile tuturor vor bate la unison. Pentru ca Festivalul Enescu nu inseamna numai iubirea pentru muzica si frumos, ci si pasiune, determinare si inalta performanta. Pentru ca este, cu toata puterea cuvintelor, O poveste din iubire”, a declarat producatorul Festivalului Enescu din partea TVR, Valentina Baintan.

Program special la TVR 3 in ziua debutului Festivalului International George Enescu

TVR 3 prefateaza concertul de deschidere a Festivalului George Enescu printr-o transmisiune directa de la Muzeul National de Arta al Romaniei sambata, 28 august, incepand cu ora 17.00. Marius Constantinescu si Valentina Baintan ii vor avea invitati pe Calin Stegerean, directorul Muzeului National de Arta al Romaniei, Daniel Jinga, directorul Operei Romane, Andrei Dimitriu, managerul Filarmonicii George Enescu si pe Oana Marinescu, directorul de comunicare al festivalului. Cu momente muzicale speciale – muzicianul Grigore Lese, flautistul Ion Bogdan Stefanescu si chitaristul Costin Soare. Transmisiunea directa de la MNAR incheie proiectul „Caravana TVR 3″.

Programul evenimentelor transmise live de TVR de la Ateneul Roman si Sala Palatului:

Sambata, 28.08 – LIVE TVR 1, TVR 3, TVR International, TVR Moldova
Ora 19:30, de la Sala Palatului
ORCHESTRA FILARMONICII GEORGE ENESCU
PAAVO JARVI, dirijor
HILARY HAHN, vioara
SARAH NEMTANU, concertmaistru
In program: George Enescu – Rapsodia romana in re major op. 11 nr. 2
Jean Sibelius – Concertul in re minor pentru vioara si orchestra op. 47
Serghei Rahmaninov – Simfonia nr. 2 in mi minor op. 27

Duminica, 29.08 – LIVE TVR 3
Ora 19:30, de la Sala Palatului
ORCHESTRA SIMFONICA DIN LONDRA
CORUL ACADEMIC RADIO
Sir SIMON RATTLE – dirijor
CIPRIAN TUTU – dirijorul corului
In program: George Enescu – Isis
Igor Stravinski – Simfonia in 3 miscari
Igor Stravinski – Simfonia in do major
George Enescu – Rapsodia romana in la major op. 11 nr. 1

Duminica, 5.09 – LIVE TVR 3
19:30, de la Sala Palatului
PHILHARMONIA LONDON
CORUL ACADEMIC RADIO
CIPRIAN TUTU – dirijorul corului
CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMANE – dirijor cor: RAZVAN RADOS
JOSE CURA – compozitor si dirijor
In program: José Cura – Modus (Kyrie din Recviemul argentinian)
José Cura – Te Deum dedicat aniversarii celei de-a 25-a editii a Festivalului (prima auditie) pentru solista, cor si cor de copii
POLINA PASZTIRCSAK, soprana
José Cura – Ecce Homo (Triptychum: Magnificat; Calvarium; Stabat Mater)
ELISA BALBO Maria (soprana)
RAMÓN VARGAS Cristo (tenor)
ROXANA CONSTANTINESCU – Magdalena (alto)
MARIUS VLAD BUDOIU – Iuda, Tribunos, Ioannes (tenor)
NICOLAS TESTE – Vox Creaturæ, Caiphas, Pilatus (bas)

Luni, 06.09 – LIVE TVR 3
Ora 16:30, de la Ateneul Roman
ORCHESTRA DE CAMERA DIN BASEL
ADAM FISCHER – dirijor
ALEXANDRA DARIESCU – pian
In program: Clara Schumann – Concertul in la minor pentru pian si orchestra op. 7
Felix Mendelssohn – Simfonia nr. 3 in la minor op. 56, Scotiana

Joi, 09.09 – LIVE TVR 3
Ora 16:30, de la Ateneul Roman
ORCHESTRA FILARMONICA REGALA DIN LONDRA
VASILY PETRENKO, dirijor
DMITRY SITKOVETSKY, vioara
In program: Maurice Ravel – Suita Mama mea, gasca
George Enescu – Capriciul roman pentru vioara si orchestra
Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 5 in do minor op. 67

Sambata, 11.09 – LIVE TVR 3
Ora 16:30, de la Ateneul Roman
MÜNCHENER BACH-CHOR si MÜNCHENER BACH-ORCHESTER
HANSJÖRG ALBRECHT, conducere muzicala si clavecin
In program: Johann Sebastian Bach – Johannes-Passion
REGULA MÜHLEMANN soprana
WIEBKE LEHMKUHL alto
PATRICK GRAHL tenor (arii)
DANIEL JOHANNSEN tenor (evanghelist)
MICHAEL VOLLE bas (arii)
CHRISTIAN IMMLER bas (Isus)

Miercuri, 15.09 – LIVE TVR 3
Ora 16:30, de la Ateneul Roman
ORCHESTRA DE CAMERA MAHLER
YUJA WANG – pian
In program: Joseph Haydn – Simfonia nr. 31 in re major
Leos Janaček – Capriccio pentru mana stanga si ansamblu de suflatori
Igor Stravinski – Octet pentru suflatori
Dmitri Sostakovici – Concertul nr. 2 in fa major pentru pian si orchestra op. 102

Duminica, 19.09 – LIVE TVR 3
Ora 19:30, de la Sala Palatului
ORCHESTRA TONHALLE DIN ZÜRICH
PAAVO JARVI – dirijor
KHATIA BUNIATISHVILI – pian
In program: George Enescu – Simfonia nr. 1 in Mi Bemol Major op. 13
Ludwing van Beethoven – Concertul nr. 1 in Do Major pentru pian si orchestra op. 15
Robert Schumann – Simfonia nr. 3 in mi bemol major op. 97, Renana

Marti, 21.09 – LIVE TVR 3
Ora 16:30, de la Ateneul Roman
EAST-WEST CHAMBER ORCHESTRA
ROSTISLAV KRIMER – dirijor
NICOLAS DAUTRICOURT – vioara
In program: Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 29 in la major K. 201
George Enescu – Sonata nr. 3 in la minor pentru pian si vioara op.25, „in caracter popular romanesc” (aranjament pentru orchestra de Frédéric Chaslin)
Mieczyslaw Weinberg – Simfonia de camera nr. 2 op. 147
Piotr Ilici Ceaikovski – Serenada pentru orchestra de coarde op. 48

Miercuri, 22.09 – LIVE TVR 3
Ora 19:30, de la Sala Palatului
ORCHESTRA ROMANA DE TINERET
CRISTIAN MANDEAL – dirijor
FAZIL SAY – pian
In program: Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 3 in do minor pentru pian si orchestra op. 37
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 6 in si minor op. 74, Patetica

Joi, 23.09 – LIVE TVR 3
Ora 19:30 – de la Sala Palatului
ORCHESTRA ACADEMIEI NATIONALE SANTA CECILIA DIN ROMA
DANIELE GATTI – dirijor
JEAN YVES THIBAUDET – pian
In program: George Enescu – Simfonia nr. 4 in mi minor
Maurice Ravel – Concertul in sol major pentru pian si orchestra
Claude Debussy – La Mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre

Duminica, 26.09 – LIVE TVR 1, TVR 3
Ora 19:30, de la Sala Palatului
ORCHESTRA REGALA CONCERTGEBOUW DIN AMSTERDAM
DANIEL HARDING – dirijor
In program: George Enescu – Pastorale-Fantaisie
Richard Wagner – Uvertura la opera Tannhauser
Antonin Dvořak – Uvertura Othello op. 93
Anton Bruckner – Simfonia nr. 7 in mi major WAB 107

Incepand cu anul 1958, Televiziunea Romana a preluat si transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfasurarii Festivalului si Concursului, ajungand in cel mai scurt timp sa fie coproducator si partener. Mai mult, la ultimele editii, TVR a incheiat o serie de parteneriate externe cu televiziuni europene interesate de Festival. Una dintre cele mai de succes colaborari este cea cu prestigiosul canal Mezzo, TVR devenind principalul partener de transmisii live pentru acest post. De asemenea, TVR a colaborat si cu Arte, Televiziunea Nationala Elvetiana (Television Suisse Romande) sau ZDF.