Teatru si Film

Intalnirea culturala a artistilor, diplomatilor si oamenilor de afaceri din spatiul lingvistic german la Sibiu

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu a organizat Intalnirea culturala a artistilor, diplomatilor si oamenilor de afaceri din spatiul lingvistic german, eveniment gazduit de Primaria Sibiu in perioada 31 martie – 1 aprilie 2022.
Relatia reciproca dintre cultura si mediul de afaceri, avand la baza exemplul Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu, cu Sectia Romana si Sectia Germana, Festivalul International de Teatru si toate structurile conexe, precum si consolidarea pilonilor regionali ai culturii, educatiei si cercetarii au fost temele de discutie ale intalnirii de lucru anuala a diplomatilor, artistilor si oamenilor de afaceri germani.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor distinsi invitati: doamna Corina Bokor, Vice-Primarul Municipiului Sibiu; Excelenta Sa domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul Romaniei in Austria; doamna Kerstin Ursula Jahn, Consul – Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu; doamna Sonja Gebauer, Sefa Sectiei Cultura, Educatie si Minoritate germana, Consilier politic – Ambasada Republicii Federale Germania in Bucuresti; domnul Andreas Huber, Consul onorific al Austriei la Sibiu; domnul Daniel Plier, Consul onorific al Marelui Ducat al Luxemburgului; doamna Jana Flottmann, Referent Sectia Cultura – Ambasada Republicii Federale Germania in Bucuresti; domnul Thomas Sindilariu, Subsecretar – Departamentul Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei; domnul Dr. Joachim Umlauf, Director – Institutul Goethe; domnul Thomas Kloiber, Director – Forumul Cultural Austriac; domnul Wolfgang Köber, Presedinte – German Business Club Transilvania; domnul Peter Hochmuth, Presedinte – Clubul Economic German din Banat; domnul Dr. Paul-Jürgen Porr, Presedinte Forumul Democrat al Germanilor din Romania; domnul Benjamin Józsa, Director executiv – Forumul Democrat al Germanilor din Romania; doamna Aurelia Brecht, Manager cultural IFA Sibiu; domnul Daniel Grecu, Director General Autoklass; domnul Claudiu Braicu, Sales Manager Autoklass Sibiu; domnul Thomas Emmerling, Director – Kunsthaus 7B; domnul Hunor Horvath, Seful Sectiei Germane TNRS, reprezentanti ai mass-media de limba germana.
„Este o intalnire cu totul speciala pe care o gandim de mult timp si pe care, din fericire o putem organiza aici, la Primaria Sibiu, institutie care patroneaza Teatrul National. Vreau sa multumesc Primariei Sibiu, doamnei primar Astrid Fodor si doamnei viceprimar Corina Bokor pentru sustinerea pe care ne-o ofera. Cred ca Sibiul este unul dintre cele mai bune exemple din lume in privinta felului in care o comunitate s-a putut dezvolta printr-un dat cultural. Teatrul a fost, de-a lungul timpului, o forma de manifestare cu totul aparte in Sibiu. Am dezvoltat Festivalul International de Teatru ca un simbol al ceea ce a insemnat puntea prin cultura pe care comunitatea germana a dezvoltat-o de-a lungul timpului si care este un semn de statornicie si de investitie la modul vizionar. Am dorit sa organizam aceasta intalnire intre cei care gasesc liniile politice de investitie, dar si de dialog, si am gandit o serie de proiecte pentru ceea ce inseamna dezvoltarea teatrului in limba germana, in conexiune cu zona de educatie”, a spus domnul Constantin Chiriac, Directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si Presedinte al Festivalul International de Teatru de la Sibiu, in deschiderea lucrarilor.
In cadrul intalnirii de la Sibiu au fost discutate proiectele pe care TNRS, prin Sectia Germana, le-a propus partenerilor germani: extinderea ansamblului de limba germana, sprijin pentru proiectele internationale de teatru cu texte germane, piese de teatru, experti si artisti, cresterea numarului de invitati din spatiul german prezenti la Festivalului International de Teatru de la Sibiu, organizarea unui turneu anual cu spectacole din repertoriu sau invitate in Transilvania.
Una dintre preocuparile TNRS este aceea de a pune bazele unei retele de spectacole invitate care sa poate fi organizata in orice perioada a anului si care poate avea loc in zona transilvaneana de limba germana.
Nationalul sibian a discutat cu invitatii la eveniment necesitatea unei cooperari pe termen lung cu parteneri din Germania, Austria, Elvetia, Luxemburg, Liechtenstein, Belgia si Olanda, care sprijina sau promoveaza proiectul TNRS, si chiar contribuie la modelarea acestuia, fapt care ar deschide oportunitatea de a atrage un public interesat in multe alte tari.
Oaspetii intalnirii au fost prezenti la premiera spectacolului „Macbeth” dupa William Shakespeare, regia Botond Nagy, in limba germana, si la reprezentatiile „Trei surori”, de A. P. Cehov, si „Cui i-e frica de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, ambele in regia lui Andrei si a Andreei Grosu.

Despre Sectia Germana a TNRS

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, cu cele doua sectii ale sale, cea Romana si cea Germana, este cunoscut drept cel mai important centru cultural, educational si de cercetare din regiune si unul dintre cele mai importante din Romania si din lume.
Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu si toate structurile asociate au promovat intotdeauna mostenirea culturala germana si au dezvoltat oferte culturale de inalta calitate pentru regiune, in parteneriat cu comunitatea germana.
Prin programul artistic pe care il propune, ansamblul german aduce o contributie importanta la activitatea culturala, manifestata prin: promovarea limbii germane, munca de mediere a culturii teatrale germane si europene, cercetarea in estetica moderna si practica teatrala, dar si prin implicarea culturala a spectatorilor care apartin mediului urban si etniei germane minoritare din intreaga regiune. Prin diversele spectacole, oferte creative si culturale (ateliere, turnee de teatru, evenimente culturale etc.), ofera atat publicului tanar, cat si adultilor de pe scenele noastre o oportunitate la o reflectie colectiva. Proiectele TNRS sunt destinate tuturor cetatenilor si reprezinta o platforma importanta pentru dialogul deschis in societate.
Ansamblul Departamentului german este unul dintre cele mai diverse din Romania. In prezent, este format din opt actori angajati care au origini ardeleno-saxone, romane, germane, austriece, maghiare sau luxemburgheze. Echipa Sectiei Germane este completata de artisti internationali din Elvetia, Germania, Austria si Luxemburg.