Evenimente

Lansare de carte – „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image”

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu invita publicul, in data de 16 decembrie, ora 18:00, la Centrul Cultural Habitus, la evenimentul de lansare a volumului „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image”.
Vor vorbi Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu si directorul general al TNRS, artistul Dan Perjovschi, poetul Radu Vancu si Camelia Proca din partea Asociatiei ALEG, iar autoarea Gloria Luca va avea o interventie inregistrata.
Accesul publicului in Centrul Cultural Habitus din Piata Mica nr. 4 este liber in limita locurilor disponibile.
Despre Ziarul Orizontal
„Ziarul Orizontal” este, cel mai probabil, cea mai longeviva interventie artistica in spatiul public din Romania si cu siguranta, un experiment artistic unic la nivel mondial. „Ziarul” se intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de metri lungime si 4 inaltime.
In mod ironic, momentul cand Teatrul National din Bucuresti a renuntat la instalatia „La Zid” a lui Dan Perjovschi a coincis cu prima interventie din Sibiu, Teatrul National „Radu Stanca” oferind astfel platforma atat de necesara pentru acest tip de interventie culturala.
The Horizontal Newspaper, sala de clasa cu un singur perete, nu discrimineaza si nici nu inchide ochii in fata discriminarii. In plus, ca experiment artistic, respinge standardele duble. Ceea ce publicul international al lui Perjovschi poate vedea expus pe marile scene occidentale este disponibil si privitorilor care se plimba pe bulevardul Corneliu Coposu din orasul Sibiu.
The Horizontal Newspaper a evoluat intr-un „loc in timp” care nu ne scuteste de erorile noastre sistematice, dar nici nu ne permite sa ne scufundam in disperare. Un punct fix din care Perjovschi ne ofera, de peste un deceniu, sens si un spatiu activ de libertate, autodeterminare, solidaritate si coerenta.

Volumul „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” de Gloria Luca este disponibil pe www.curteaveche.ro si in librariile din tara.

GLORIA LUCA este o artista multimedia care activeaza in Madrid si Iasi. A urmat cursul de post-master „Imagini Critice” de la Institutul Regal de Arta din Stockholm si detine, totodata, un masterat in fotografie si arta video si o licenta in istoria si teoria artei de la Universitatea de Arta „George Enescu” din Iasi. A expus lucrari in cadrul expozitiilor: Biennale Jeune Création Européenne, Montrouge, Franta (2019); KulturKontakt Austria, Viena (2018); Fundatia Art Encounters, Timisoara (2018); ANTICAMERA&Guests: Dan Perjovschi si Eduard Constantin, VOID. Whiskey. Tango. Foxtrot, Galeria apARTe, Iasi (2017); Ringturm Exhibition Centre, Viena (2015); National Gallery – Trade Fair Palace, Praga (2015).

DAN PERJOVSCHI este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist si autor de performance roman. Lucrarile sale de arta reprezinta o combinatie intre desene, desene animate, arta bruta si graffiti si se afla temporar pe peretii muzeelor sau altor spatii contemporane din lume. Dan Perjovschi abordeaza teme sociale de actualitate in operele sale si a avut un rol important in cultura romaneasca, fiind ilustrator si autor de articole pentru Revista 22 din Bucuresti. A avut expozitii in toata lumea: Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Coreea de Sud, China etc. In prezent, locuieste si lucreaza in Bucuresti si Sibiu.