Comunicate

„M-am reintalnit in studio cu oameni pe care i-am intervievat pe strada acum mai bine de 15 ani!” Ruxandra Gheorghe Negrea, „Care pe care”, TVR 1

Va invitam in culisele celei mai noi emisiuni concurs dedicate limbii romane – „Care pe care”, de la TVR 1. Ruxandra Gheorghe Negrea ne povesteste despre concurenti, probe, premii… inclusiv pentru cei de acasa.

Romanilor le plac concursurile! Iar „Care pe care”, noul concurs de la TVR 1 care testeaza cunostintele de limba romana, e pe placul lor. Despre primii concurenti care au intrat in arena cuvintelor corecte, dar si despre frumusetea jocului pe care TVR 1 ni-l propune in fiecare zi de luni pana joi, ora 18.00, am aflat mai multe de la gazda emisiunii, Ruxandra Gheorghe Negrea. Tot ea ne anunta si concursul pentru telespectatori, asa ca, fiti pe faza!

„Filmarile sunt in desfasurare si urmeaza editii senzationale!”, promite Ruxandra Gheorghe Negrea, prezentatoarea noului concurs de limba romana de la TVR 1. „M-am reintalnit in studio cu oameni pe care i-am intervievat pe strada la emisiunea Vorbeste corect! acum mai bine de 15 ani. Unul dintre concurenti si-a amintit ca era in clasa a IX-a si ca, intr-o zi, la Piata Romana, l-am oprit sa il intreb despre un dezacord… a stiut raspunsul si a primit cadou o carte. Si nu este singurul exemplu…”, ne-a povestit incantata Ruxandra Gheorghe despre primele intalniri cu concurentii la „Care pe care”.

 

Dar ce fel de concurenti vin la „Care pe care”?

Primii care au intrat in arena cuvintelor corecte la „Care pe care” au venit din toata tara… Cluj, Alba, Hunedoara, Constanta, Suceava si Bucuresti. Au calatorit ore intregi cu trenul pana in capitala, ca sa isi testeze cunostintele de limba romana. Multi dintre ei sunt experimentati, participa la concursuri de cultura generala de ceva timp. Printre primii concurenti s-a numarat si un domn din Constanta care a participat la celebrul concurs lansat de Televiziunea Romana in anii ’90 – Robingo – si, de atunci, nu rateaza nicio competitie de profil. „Fane Robingo”, cum i se spune, a castigat si prima editie „Care pe care”.

Sunt concurenti pasionati de concursurile de televiziune si chiar vin sa castige. Vor sa isi adauge in palmares si acest titlu: de campion la limba romana. Unii dintre concurenti au venit sa isi testeze capacitatea de a vorbi in public si in fata camerelor de filmat, sa vada daca isi pot gestiona emotiile atunci cand se afla in lumina reflectoarelor si sunt sub presiunea timpului. Doi tineri IT-isti, angajati ai unor mari companii, au venit special la concursul nostru sa isi testeze abilitatea de a vorbi liber, fara ca vocea si mainile sa le tremure de emotii. Alti concurenti sunt pur si simplu pasionati de limba romana si vor ca, prin exemplul lor, sa promoveze vorbirea corecta. Sunt cativa care mi-au spus ca au venit la „Care pe care” in semn de recunostinta pentru profesorii lor de limba romana.

Cum au primit participantii probele? Ce le-a placut? Ce li se pare dificil?

„Care pe care” este mai mult decat un concurs de intrebari si raspunsuri, este un joc cu obstacole care  provoaca participantii si ii ambitioneaza sa se concentreze la maximum si sa treaca de toate etapele, ca, in final, sa ajunga la duel. Dificultatea probelor de limba romana creste treptat. Dar cresc si sumele de bani cistigate pentru raspunsurile corecte. Concurentii trebuie sa dea dovada de rapiditate in gandire, viteza de reactie, stapanirea emotiilor. In functie de cum isi gestioneaza timpul, emotiile si viteza de reactie, ei pot fi rasplatiti cu bani, sanctionati sau chiar eliminati. Ca in orice joc. Nu li se cere doar sa vorbeasca romaneste corect, dar sa faca acest lucru contra cronometru!

Frumusetea competitiei noastre sta si in rasplata: toti participantii isi pastreaza banii castigati pana la parasirea jocului. Toti concurentii pleaca acasa cu bani.                                                                                                             

„Calca parca are oua-n…”- Proba proverbelor si expresiilor romanesti a adus castiguri tuturor concurentilor care s-au intrecut in prima saptamana. Unii concurenti au castigat 500 de lei in 15 secunde. E o proba individuala si fiecare concurent are aceasta sansa.

A doua proba, care testeaza viteza de reactie a concurentilor prin alegerea enuntului corect, ne-a aratat saptamana trecuta ca oricata gramatica ai sti, daca nu iei decizia rapid, pierzi. „Ori una ori alta” sau proba butonului rosu le-a dat mult de furca unora dintre concurenti. Incercati si voi! Dati raspunsul intr-o secunda! Cum e corect: „Fata al carei caine a latrat este Ana” sau „Fata al carui caine a latrat este Ana”? Odată cu proba a treia, „Vânătoarea de greșeli”, am vazut si rasturnari de situatii, concurenti la care nu ne asteptam au fost eliminati doar pentru ca nu si-au canalizat atentia unde trebuia. In aceasta runda, participantii vizioneaza clipuri si, tot contra cronometru, trebuie sa vaneze greselile de limba romana. Greselile trebuie ochite si notate rapid pe tablete, fiecare „vanat” autentic valoreaza 200 de lei. Daca in acel fragment sunt, de exemplu, 5 greseli, iar vanatorul este iscusit si le gaseste pe toate, castiga dintr-un foc 1.000 de lei.

De unde si pana unde…: A freca menta? Cei mai multi concurenti au dat de greu la proba a patra, unde li se cere sa spuna de unde provine o expresie sau un cuvant, sa demonstreze ca stiu originea unor expresii sau cuvinte pe care le folosim zi de zi, dar a caror provenienta nu o cunoastem.

Duelul „Greucenilor” – proba finala, se da intotdeauna intre cei mai buni concurenti, cei care au dovedit ca pot trece de probele de foc ale limbii romane. La proba sinonimelor ne creste tensiunea tuturor, si celor doi combatanti, dar si noua, in regie si in platou. Castigatorul duelului isi dubleaza suma. Concurentii cei mai buni pot castiga peste 6.000 de lei intr-o ora.

Cum devii concurent la „Care pe care”?

E foarte simplu sa devii concurent la „Care pe care”. Intri pe www.tvr.ro, sectiunea Preselectii si completezi un chestionar. Un coleg din echipa te va contacta pentru un interviu video. Unul dintre concurenti a marturisit ca a fost fermecat de colega noastra care l-a intervievat si a venit pur si simplu de drag. A si castigat! Multi bani si doua dictionare: DOOM, editia 2021 si DEX, editia 2016, cele mai noi aparitii.

Limba romana ne antreneaza mintea! Din 16 mai incepe concursul pentru telespectatori

„Care pe care” este o emisiune interactiva care antreneaza intreaga comunitate, atat pe concurentii din platou, cat si pe cei de acasa. Din 16 mai, la „Care pe care” incepe si concursul pentru telespectatori.

Runda a patra, „De unde si pana unde”, este deschisa si telespectatorilor care sunt invitati sa participe la concursul „Care pe care” printr-un raspuns pe WhatsApp. Concurentii din platou au la dispozitie 30 de secunde sa scrie de unde si pana unde vine un anumit cuvant sau o anumita expresie, sa trimita in scris povestea din spatele acelui cuvant sau acelei expresii. Concurentii pot scrie cateva cuvinte cheie care sa demonstreze fara echivoc ca stiu originea expresiei. Patru astfel de expresii sunt analizate in emisiune. Primul telespectator care trimite raspunsul corect pentru prima expresie analizata in emisiune este selectat sa participe la „Care pe Care”, fara sa mai sustina interviul din etapa de preselectie. Cei care se incumeta sa ne scrie au la dispozitie numarul de WhatsApp al emisiunii, care va fi afisat pe ecran.

Si echipa „Care pe care”, tanara si muncitoare, se lasa antrenata in noul concurs de la TVR 1 …

„Suntem o echipa tanara si plina de viata, entuziasmata ca lucreaza la un proiect inedit in Romania. Simtim emotia si tensiunea concurentilor, dar pe parcursul filmarii, discutiile devin antrenante, uitam toti de stres si ne concentram chiar si noi cei din echipa sa vedem cum am raspunde daca am fi la pupitru… Pe platoul de filmare sau in culise, toti vorbim aceeasi limba… limba romana! Atent supravegheata de consultantul lingvist al emisiunii, Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistica Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti din cadrul Academiei Romane”, a mai adaugat Ruxandra Gheorghe Negrea.

Prima emisiune concurs dedicata exclusiv limbii romane, dupa un format tv 100% romanesc, se vede din 8 mai la TVR 1. Urmarim „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, de luni pana joi, de la ora 18.00.