Teatru si Film

MANIFEST – Primul spectacol al artistilor la Teatrul National, dupa un an de zile

Artistii, lucratorii din industria spectacolelor, organizatorii de concerte, furnizorii din industria evenimentelor si din industria de ticketing se revolta vis-a-vis de normele de redeschidere pentru industria artistica.

“Nu numai ca ni s-a interzis sa lucram mai mult de un an de zile, dar acum suntem in situatia injusta, in care nici nu putem lucra, dar nici nu mai primim compensari (indemnizatie, somaj tehnic) si mai avem o saptamana la dispozitie pana cand vom incepe sa platim taxe pentru compensarile primite pana acum. Din ce sa plateasca artistii taxe, daca nu li se faciliteaza dreptul la munca? Avand in vedere noile norme pentru redeschidere, nici nu poate fi vorba de o industrie in revenire, pentru ca aceste norme nu ne ajuta sa lucram performant. O sa fie un blocaj teribil. Solicitam de urgenta Guvernului sa prelungeasca acordarea acestor compensari, exact cum prevede legea si sa acorde o amanare a taxelor, ca artistii sa aiba din ce sa le plateasca. Trebuie intai sa lasi omul sa lucreze, ca sa aiba din ce sa cotizeze la bugetul de stat! Situatia este disperata si nu ne mai ramane decat sa iesim si noi in strada, daca nu primim urgent o rezolutie. De un an de zile incercam sa ajutam Ministerul Culturii, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor sa inteleaga cum functioneaza industria noastra si cum trebuie sustinuta, dar nu se grabeste nimeni sa aplice solutiile gasite. Asistam la anihilarea unei industrii!”

Razvan Ailenei – Presedinte MUZE – Asociatia pentru Teatru, Film, Muzica si Dans

Artistii au lansat un manifest, chiar la Teatrul National din Bucuresti, ca ultim semnal de alarma, in ceea ce ii priveste.

“Dupa un an intreg de cand ni s-a interzis sa lucram, acesta a fost primul nostru spectacol, atat cat ne-au permis restrictiile sa lucram si pare ca va ramane printre putinele pe care le putem desfasura. Aceasta a fost redeschiderea sectorului cultural.

In continuare, nu putem lucra. Normele prezentate zilele trecute nu ne ajuta sa ne revedem cu publicul. Aceste norme trebuie corectate, respectand propunerile elaborate in grupul de lucru.

Solicitam de urgenta implementarea Programului de Salvare si Redeschidere a Sectorului Cultural, asa cum a fost elaborat aici: https://asociatiamuze.ro/programul-de-salvare-si-repornire-a-sectorului-cultural/

Fara un sprijin concret si fara o schema de ajutor functionala, un set coerent de norme pentru redeschidere poate oferi o gura de aer sectorului cultural, pana se vor rezolva problemele la care asteptam de peste un an solutii. Altfel, “dati o casa celor morti, desi ei v-au cerut-o vii”.

Semnatari,

Asociatia MUZE – Asociatia pentru Teatru, Film, Muzica si Dans

ALIS – Asociatia Lucratorilor in Industria Spectacolelor

AROC – Asociatia Romana a Organizatorilor de evenimente

PaCTE – Patronatul Companiilor de Tehnica in Evenimente

AFIN – Asociatia Furnizorilor din Industria Nuntilor

AST – Asociatia Serviciilor de Ticketing

Text: Adrian Paunescu – Tarziu 1994

Muzica: Mihai Napu