Home » Marele actor Victor Rebengiuc, aniversat la Duminica Filmului Romanesc
Comunicate

Marele actor Victor Rebengiuc, aniversat la Duminica Filmului Romanesc

Duminica, 12 februarie, TVR 2 va difuza „Un om in loden” si „Morometii”, doua dintre filmele de referinta din cariera actorului care, pe 10 februarie, a implinit 90 de ani.

Se numara printre cei mai iubiti si apreciati actori ai Romaniei, iar maestrul Victor Rebengiuc, care a implinit pe 10 februarie varsta de 90 de ani este respectat pentru roluri memorabile pe scena teatrului, dar si in cinematografie, tulburatoare drame care au incantat generatii de cinefili. La TVR 2, Victor Rebengiuc este aniversat prin difuzarea a doua dintre filmele sale de succes – duminica, 12 februarie, de la ora 13:00, „Un om in loden” (Romania, 1978), iar de la ora 20:00 „Morometii” (Romania, 1988).

„Cand intri intr-o sala de repetitii cu Victor Rebengiuc, este ca si cum ai apuca cu mainile goale un cablu de inalta tensiune, caruia, apoi, nu poti sa-i mai da drumul. Si acest curent care trece prin trupul tau este de cea mai inalta integritate artistica, de o sinceritate radicala si o daruire totala a artei. Si, dincolo de asta, se ascunde un copil frumos. Acel copil ce nu oboseste niciodata privind lumea care il inconjoara, surprins in fiecare zi de frumusetea oamenilor din jurul lui. Aceasta vulnerabilitate incredibila il face pe Victor Rebengiuc un atat de mare artist”, il descria regizorul de teatru Yuri Kordonski, colaborator si bun prieten.

La 90 de ani, Victor Rebengiuc continua sa interpreteze roluri de referinta pe scena teatrului. Alaturi de Mariana Mihut, partenera sa de viata si de scena, maestrul straluceste in spectacole-eveniment la Teatrul “Bulandra” si la Teatrul National Bucuresti.

De la ora 13:00, Duminica Filmului Romanesc va invita sa urmariti un film de actiune, „Un om in loden”, cu actorul Victor Rebengiuc in rolul principal, ecranizare a romanului politist „Moartea vine pe banda de magnetofon”, de Haralamb Zinca. Productia a fost laudata de critici, iar unii o considera una dintre cele mai bune regizate de Nicolae Margineanu. Din distributie fac parte actorii Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Draga Olteanu Matei si Sanda Toma.

Sinopsis. Dan Stamatiad este inginer geolog si detinator al unor date secrete privind zacaminte importante de uraniu. Dintr-o data, el incepe sa primeasca apeluri telefonice in miez de noapte, cu hohote de ras, scrisori anonime de amenintare, care-i fac viata un infern. Totul culmineaza cu seara in care descopera in casa un magnetofon si un plic. Necunoscutul il anunta ca, ascultand banda, ii va afla identitatea si motivul pentru care va veni sa-l ucida. Cand sora lui este impuscata in lift, Stamatiad apeleaza la autoritati, pentru a reusi sa dea de capat acestui mister.
„Intr-o lume in care oamenii nu exceleaza in verticalitate si in comportament consecvent, Victor Rebengiuc este unul dintre acei putini care raman egali cu ei insisi. Uneori deranjeaza felul lui de a fi – mai brutal, mai direct, mai temperamental. Explicatia e simpla: are caracter”, spunea regizorul Stere Gulea despre actorul care a interpretat memorabil unul dintre personajele emblema ale filmului romanesc: Ilie Moromete.

TVR 2 va difuza de la ora 20:00 filmul “Morometii” (Romania, 1988), productie semnata de regizorul Stere Gulea si care reprezinta una dintre cele mai importante creatii ale cinematografiei romanesti.
Ecranizare a romanului omonim de Marin Preda, „Morometii” este povestea destramarii unei familii taranesti traditionale, pe fondul unor mutatii sociale ireversibile care au loc in anii ’30 ai secolului XX, in ciuda incercarilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i tine impreuna pe toti membrii familiei si a nu-si vinde din pamant. Distributia ii mai include pe actorii Luminita Gheorghiu, Ionel Mihailescu, Constantin Chiriac, Radu Amzulescu, Gina Patrichi, Dores Visan, Mitica Popescu, Petre Gheorgiu, Florin Zamfirescu si Ilie Gheorghe.

Victor Rebengiuc s-a nascut pe 10 februarie 1933 in Bucuresti. In perioada studiilor, cariera sa se profila a fi cu totul alta: a urmat liceul militar din Predeal, apoi Scoala electrotehnica din Bucuresti. In ultimul an de liceu a jucat in diferite spectacole de teatru, ca amator, fara a se gandi pe atunci ca ar putea deveni actor. Directorul liceului l-a incurajat pe talentatul elev sa dea examen la Institutul de Teatru. A incercat si a reusit. Victor Rebengiuc a devenit student si a fost repartizat in clasa profesoarelor Aura Buzescu si Beate Fredanov.

Marele actor a facut parte dintr-o generatie de aur si a absolvit in 1956, alaturi de Gheorghe Cozorici, Constantin Rautchi, Dumitru Rucareanu, Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma si Eliza Plopeanu. A jucat in spectacolele de referinta de-a lungul mai multor decenii de cariera: „Un tramvai numit dorinta”, „Play Strindberg”, „Visul unei nopti de vara”, „Lungul drum al zilei catre noapte”, „Furtuna”, „O scrisoare pierduta”, „Iulius Cezar”, pana la „Unchiul Vania”, „Casatoria” etc.
De asemenea, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Dan Pita vorbesc despre filmele antologice realizate impreuna, de la „Padurea spanzuratilor” (unde l-a interpretat pe Apostol Bologa), „De ce trag clopotele, Mitica?”, „Morometii” pana la „Tanase Scatiu”, „Padureanca” s.a. Sub bagheta regizorului Yuriy Kordonskiy a jucat in „Unchiul Vania” de Cehov, la Teatrul Bulandra, in „Casatoria” si „Inima de caine”.