Home » Meditatia mindfulness: Antidotul pentru stres si anxietate
Psihologie

Meditatia mindfulness: Antidotul pentru stres si anxietate

Meditatia si meditatia mindfulness (meditatia atentiei) sunt doua concepte diferite, iar mindfulness-ul este mai degraba o calitate decat o practica, in timp ce meditatia este o practica care poate ajuta la dezvoltarea calitatilor, inclusiv a atentiei. Mindfulness-ul este o stare de a fi prezent in momentul prezent, fara sa-ti faci griji pentru trecut sau viitor, iar meditatia mindfulness este o modalitate formala de a va antrena mintea pentru a va dezvolta abilitatile de atentie si de a va concentra asupra momentului prezent.

Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), meditatia mindfulness a devenit din ce in ce mai populara in Occident datorita beneficiilor pe care le ofera intr-o societate in care ocuparea si epuizarea sunt normele. Aceste beneficii includ scaderea raspunsului la stres, cresterea activitatii sistemului imunitar, imbunatatirea nivelurilor cronice de durere si a simptomelor de anxietate si depresie.

“Pentru a practica mindfulness-ul, exista o serie de tehnici pe care le puteti folosi, inclusiv meditatia, yin yoga, qigong, mancarea constienta, meditatia de scanare a corpului si meditatia de iubire-bunatate. Atitudinile de atentie, care includ capacitatea de a da drumul lucrurilor, mintea incepatorului, increderea, capacitatea de a nu judeca, lipsa intentionalitatii, rabdarea si acceptarea ca proces activ, sunt importante pentru a avea succes in practicarea mindfulness-ului. Este important sa practicati mindfulness-ul in mod regulat, deoarece acest lucru va poate ajuta sa va conectati cu voi insiva si cu ceilalti, sa reactionati productiv la situatii stresante si sa gasiti mai mult echilibru in vietile voastre aglomerate. Cu cat practicati mindfulness-ul mai mult, cu atat beneficiati de mai multe efecte positive”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Practicarea meditatiei mindfulness: 4 pasi simpli

Multi incepatori se pot simti intimidati de procesul de meditatie mindfulness si pot fi nesiguri despre modul de incepere, dar procesul este mai simplu decat credem:

  1. Asezati-va confortabil pe podea sau pe un scaun. “Primul pas in practicarea meditatiei Mindfulness este sa gasiti un loc linistit si sa va asezati confortabil pe podea sau pe un scaun. Asigurati-va ca sunteti intr-o pozitie care va permite sa va relaxati si sa va concentrati pe respiratie fara a va simti incomod. De asemenea, este important sa gasiti un loc in care sa nu fiti deranjati de zgomote sau alte lucruri care ar putea sa va distraga atentia”, explica specialistul.
  2. Cu ochii deschisi sau inchisi, fii atent la respiratie. “Una dintre cele mai importante aspecte ale meditatiei Mindfulness este concentrarea asupra respiratiei. Incepeti prin a va concentra asupra aerului care va intra prin nas si iese din gura. Observati cum aerul intra si iese din corp si observati miscarile burtii pe masura ce respirati. Nu incercati sa va schimbati respiratia, ci doar sa fiti constienti de ea”, continua psihologul Laura Maria Cojocaru.
  3. Odata ce v-ati concentrat cu succes asupra respiratiei, extindeti-va atentia catre alte lucruri. “Dupa ce v-ati concentrat cu succes asupra respiratiei, incercati sa va extindeti atentia catre alte lucruri, cum ar fi sunetele din jurul vostru sau senzatiile din corp. Observati senzatiile fizice pe care le simtiti in corpul dvs. si observati cum mintea voastra percepe si proceseaza informatiile din mediul inconjurator. Nu judecati aceste senzatii sau ganduri, ci pur si simplu observati-le”, declara psihologul.
  4. Ramaneti in starea de non-judecata. “Unul dintre principiile de baza ale meditatiei Mindfulness este non-judecata. Nu va judecati gandurile sau emotiile, ci pur si simplu le observati si le acceptati. Daca aveti dificultati in concentrarea asupra respiratiei sau va pierdeti atentia, nu va judecati si nu va invinovatiti. In schimb, incercati sa reveniti la concentrarea asupra respiratiei si sa va concentrati din nou asupra momentului prezent. Aceasta este linia de baza si ar trebui sa va intoarceti la ea oricand mintea dvs. incepe sa rataceasca. Este important sa va amintiti ca meditatia Mindfulness nu inseamna ca trebuie sa va eliberati complet mintea de ganduri, ci mai degraba sa va concentrati pe momentul prezent si sa observati gandurile care vin si pleaca. Pentru a face din meditatia Mindfulness o practica regulata, puteti incepe cu sesiuni scurte de cateva minute in fiecare zi si sa cresteti treptat timpul de meditatie pe masura ce va simtiti confortabil. Acest lucru va poate ajuta sa va dezvoltati abilitatea de a va concentra si de a fi prezenti in momentul prezent, precum si de a va reduce stresul si anxietatea”, declara cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Ce castigam in urma meditatiei mindfulness?

Psihologul Laura Maria Cojocaru promoveaza practica mindfulness si sustine ca aceasta poate aduce numeroase beneficii pentru oameni, precum:

  1. Capacitatea de a da drumul lucrurilor implica sa ne eliberam de dorintele noastre si sa acceptam fluxul vietii. De multe ori, dorintele noastre ne pot ingradi libertatea si ne pot face sa fim captivi in propriile noastre ganduri si emotii. Prin practicarea respiratiei constiente, putem dezvolta aceasta capacitate de a ne elibera de dorinte si de a lasa lucrurile sa vina si sa plece fara a le fixa in mintea noastra.
  2. Mintea incepatorului sau curiozitatea ne ajuta sa fim deschisi la noutate si sa ne bucuram de fiecare moment al vietii. In loc sa fim captivi in obisnuintele noastre si in gandurile noastre obisnuite, putem cultiva aceasta curiozitate si sa fim atenti la momentul prezent, descoperind mereu lucruri noi si interesante.
  3. Increderea in intelepciunea naturala a corpului ne ajuta sa fim mai conectati la corpul nostru si sa ne ascultam nevoile si dorintele. Prin increderea in modul in care corpul nostru functioneaza, putem sa ne ingrijim mai bine de el si sa avem o relatie mai sanatoasa cu noi insine.
  4. Capacitatea de a nu judeca implica sa fim constienti de gandurile noastre si de judecatile noastre si sa le acceptam fara a le critica sau a le analiza prea mult. Aceasta practica ne ajuta sa fim mai prezenti si sa cultivam discernamantul si claritatea.
  5. Lipsa intentionalitatii implica sa fim prezenti si sa nu ne concentram pe obiective sau dorinte viitoare. In schimb, putem sa ne concentram pe ceea ce se intampla acum si sa ne bucuram de momentul prezent.
  6. Rabdarea ne ajuta sa fim prezenti si sa ne bucuram de momentul prezent, in loc sa ne grabim mereu catre urmatorul moment. Prin cultivarea rabdarii, putem sa ne deschidem mai mult la experientele noastre si sa fim mai prezenti in momentul prezent.
  7. Acceptarea ca proces activ implica sa fim constienti de lucrurile care se intampla in viata noastra si sa le acceptam fara a le judeca sau a le critica. Aceasta practica ne ajuta sa fim mai prezenti si sa actionam in mod mai eficient pentru a face schimbari pozitive in viata noastra si in lumea inconjuratoare

.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.