Comunicate

O poveste ca in filme. „…Cand culorile au tacut”, la „Dosar Romania”, pe TVR 1

In urma unui eveniment tragic, in decursul a 10 zile, doua surori gemene si-au pierdut vederea in proportie de 80%. Socul suferit nu le-a doborat, ci le-a indarjit sa duca o viata frumoasa. Urmarim povestea lor, spusa de Alina Amza, la TVR 1, pe 11 decembrie, ora 17.30.
Au aratat tuturor celor care le-au cunoscut ca sunt un exemplu de ambitie, perseverenta, forta si ca au ajuns acolo unde putini oameni reusesc sa fie. Oricine altcineva s-ar fi prabusit sau ar fi cautat mila celor din jur. Silvia si Irina, insa, au invatat sa se reconstruiasca. O poveste adevarata, despre doua surori gemene, invingatoare amandoua, ne aduce Alina Amza la „Dosar Romania”, pe TVR 1, duminica, 11 decembrie, de la ora 17.30.
„Cand culorile au tacut prezinta povestea de viata a doua eroine, Silvia si Irina, surori gemene, care, datorita fortei interioare, ambitiei si dorintei de a depasi orice bariera, au reusit sa invinga greutati pe care cu greu ni le-am putea imagina”, ne introduce Alina Amza, realizatoarea filmului, in povestea celor doua surori.
Irina si Silvia se aflau la inceput de drum, aveau 24 ani, castigau concursuri de frumusete, in scurt timp terminau facultatea. Socul mortii tatalui lor, insa, le-a agravat retinopatia pigmentara atipica. Aveau din copilarie aceasta boala a retinei, dar nu le provocase probleme de vedere pana atunci. Distruse din cauza durerosului eveniment, in doar cateva saptamani, gemenele si-au pierdut mai mult de 80% din acuitatea vizuala si au fost nevoite sa se adapteze rapid la o viata in care abia mai zareau franturi de lumina.
Silvia lucreaza la o firma de telemedicina din Romania. „In tot ceea ce traim noi este vorba despre alegere, despre felul in care iti impui sa vezi viata”, povesteste Silvia. „Alegi sa fii fericit sau… sa te izolezi, in depresie. Si noi, amandoua, am ales bucuria fiecarei clipe pe care o traim”, adauga Silvia.
La randul ei, Irina, a plecat in Olanda pentru a lucra acolo, pe cont propriu, fara niciun alt sprijin. Nu s-a ferit niciodata de incercarile vietii si a reusit sa izbandeasca intotdeauna. In prezent, lucreaza la o companie de asigurari de sanatate, tot in Romania.
Chiar daca nu a fost deloc simplu, chiar daca s-au izbit de greutati provocate de ceilalti, dar si de starea lor de sanatate, Silvia si Irina au demonstrat tuturor celor care le-au cunoscut ca ambitia, perseverenta, forta le-au dus unde putini oameni reusesc sa fie.
Cele doua gemene au o viata sociala plina, fac sport constant, merg la dans, au joburi complete si pasiuni pe care le urmaresc si, in plus, sunt invitate sa sustina prezentari inspirationale in romana sau in limba engleza, pe care o vorbesc fluent. Ascultandu-le, oamenii din public preiau puterea exemplului si simt imediat nevoia reevaluarii propriilor vieti.
Invitatul special al documentarului este actorul Andi Vasluianu, care se lasa prins si surprins de povestea de viata fabuloasa a gemenelor Silvia si Irina.
„Cand culorile au tacut este documentarul care infatiseaza profilul unor invingatoare si tulburatoarea lor poveste de viata, dar este un film care aduce bucurie privitorului si ofera speranta si incredere tuturor celor care vibreaza alaturi de Silvia si de Irina”, mai spune Alina Amza, realizatoarea filmului pe care il vedem duminica, 11 decembrie, la „Dosar Romania”, pe TVR 1.
Realizator – Alina Amza
Producator – Razvan Butaru