Teatru si Film

Orasul nostru – premiera la Teatrul EXCELSIOR

Cum ar arata viata noastra daca am putea sa o privim cu ochi de spectator? Daca am avea sansa sa retraim un moment din trecut, care ar fi acela?

Teatrul EXCELSIOR prezinta, pe 9 si 10 iunie, de la ora 19:00, premiera spectacolului Orasul nostru de Thornton Wilder, regia Alexandru Dabija. Este prima colaborare a regizorului cu actorii Teatrului EXCELSIOR si, totodata, prima sa punere in scena a acestui text de referinta al dramaturgiei mondiale. Ada Milea semneaza muzica originala a spectacolului.

Scrisa in 1938 si distinsa cu Premiul Pulitzer in acelasi an, piesa Orasul nostru urmareste viata de zi cu zi a locuitorilor unui orasel american, Grover’s Corners, pe parcursul a 12 ani – un bun prilej de a vorbi, cu umor si compasiune despre Viata, cu caruselul ei de intamplari banale sau exceptionale, cu preaplinul sau golul ei de sens.

In maniera sa inconfundabila, cu umorul si inteligenta care ii definesc amprenta regizorala, Alexandru Dabija a creat alaturi de actorii Teatrului EXCELSIOR un spectacol care aduce in prim-plan forta de semnificare a gestului si a cuvantului, dincolo de conventiile clasice ale teatrului sau decoruri sofisticate. Un oras-spectacol, la granita fragila dintre Aici si Dincolo, care surprinde oamenii si balansul lor tragicomic intre acele actiuni mereu repetabile si marile evenimente care par sa dea sens existentei noastre efemere. Oamenii, acesti mereu captivi intre normalitatea ca standard de viata si fericirea ca deziderat absolut, risipesc prezentul alergand mereu intre viitor si trecut. Orasul nostru este o invitatie de a fi mai atenti la viata, de a aprecia micile bucurii si de a pretui fiecare clipa.

Alexandru Dabija: „Ideea acestei montari a aparut intr-un context foarte favorabil. Am intalnit la Teatrul EXCELSIOR o trupa minunata de actori, o trupa extraordinara pe care am descoperit-o – nu cu surpriza, pentru ca stiam ca e o trupa buna! Stiam ca e o trupa buna, dar nu stiam ca e chiar atat de buna! E o trupa excelenta! (…) Am acceptat provocarea. Textul acesta, eu voiam sa il fac de foarte multa vreme. Cred ca este unul dintre textele majore ale culturii teatrale contemporane. Este un text extrem de important si underrated”.

Teaser spectacol: https://youtu.be/1zNl05FhCU0

Detalii, pe www.teatrul-excelsior.ro. Biletele pot fi achizitionate de pe platforma bilet.ro si de la Casa de bilete.

Orasul nostru este cea de-a sasea productie a Teatrului EXCELSIOR din actuala stagiune.