Home » Primul weekend al FITS aduce un regal al artelor spectacolului din Romania: Silviu Purcarete, Alexandru Dabija, Eugen Jebeleanu, Opera Nationala Romana din Timisoara, Teatrul Mic, Teatrul National din Iasi si Teatrul Dramatic din Galati
Evenimente

Primul weekend al FITS aduce un regal al artelor spectacolului din Romania: Silviu Purcarete, Alexandru Dabija, Eugen Jebeleanu, Opera Nationala Romana din Timisoara, Teatrul Mic, Teatrul National din Iasi si Teatrul Dramatic din Galati

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) prezinta, incepand din 20 august, o serie de reprezentatii exceptionale ale artistilor din Romania, opere ale unor apreciati regizori si puneri in scena ale teatrelor romanesti renumite.
Regizorii Silviu Purcarete, Alexandru Dabija, Eugen Jebeleanu, alaturi de institutii culturale de prestigiu – Opera Nationala Romana din Timisoara, Teatrul National „Vasile Alecsandri“ din Iasi, Teatru Mic, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galati, Teatrul National „Radu Stanca” – sunt prezente notabile in programul celei de-a XXVIII-a editii a FITS.

Teatrul National „Vasile Alecsandri“ din Iasi cu „Plugarul si moartea”
Prima zi de Festival va aduce in fata publicului un spectacol extraordinar creat de Silviu Purcarete. „Plugarul si moartea”, text dupa Johannes von Tepl, regia Silviu Purcarete, scenografia Dragos Buhagiar, muzica originala Vasile Sirli va fi prezentat in 20 august, ora 18:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu si transmis in direct.
Productia Teatrului National „Vasile Alecsandri“ din Iasi ii are in distributie pe Calin Chirila, Diana Chirila; Petronela Grigorescu, Irina Radutu Codreanu, Malina Lazar, Ioana Aciobanitei, Camelia Bogles, Smaranda Haisan, Robert Agape, Marian Alexandru Chiculita, Flavius Grusca, Alexandru Maxim, Valentin Mocanu. Canta: Diana Chirila, Diana Roman, Livia Iorga, Oana Sandu, Malina Lazar, Ioana Aciobanitei, Camelia Bogles, Smaranda Haisan.

Teatru Mic si „Legaturi primejdioase”
Teatru Mic prezinta in 20 august, ora 17:00, la Fabrica de Cultura IACM Constructii SA– UniCredit – Sala Lulu, spectacolul „Legaturi primejdioase”. Regizat de Cristi Juncu, spectacolul ilustreaza, intr-un cadru feeric imaginat de scenografa Cristina Milea, o poveste despre un joc de intrigi amoroase.
Distributia – Florin Piersic Jr., Diana Cavallioti, Alina Rotaru, Cezar Grumazescu, Silvana Mihai, Ana Bianca Popescu, Rodica Mandache, Beatrice Peter, Ionut Visan – este o garantie a unui spectacol de succes.

TNRS si „Faust”, in regia lui Silviu Purcarete
„Faust”, dupa J. W. Goethe, in regia lui Silviu Purcarete, un veritabil spectacol fenomen, productie a Teatrului National “Radu Stanca” Sibiu, nu putea lipsi din programul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Cu Ofelia Popii, in rolul lui Mephisto, si cu Miklós Bacs, in rolul lui Faust, spectacolul care nu conteneste sa umple salile de teatru la fiecare reprezentatie, se va juca in 20 august, ora 21:00, si in 21 august ora 22:00, la Fabrica de Cultura IACM Constructii SA– UniCredit – Sala Faust.

Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galati cu „Salba Dracului”
„Salba Dracului”, de Vasile Alecsandri, este spectacolul savuros cu care Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galati este prezent la FITS 2021. In regia lui Alexandru Dabija, cu Nicu Mihoc, Florin Toma, Petronela Buda, Ciprian Brasoveanu, Radu Horghidan, Vlad Ajder, Vlad Volf, Stefan Forir, Oana Mogos, Flavia Calin, Elena Anghel, Ionut Moldoveanu, Oana Preda, Razvan Clopotel, „Salba Dracului” va fi un bun si oportun prilej de a ne reintalni cu umorul sanatos, cu farmecul nedisimulat.
Spectacolul va avea loc in 21 august, ora 17:00, la Fabrica de Cultura IACM Constructii SA– UniCredit – Sala Lulu.

Opera Nationala Romana din Timisoara cu „La Serva padrona”
Sambata si duminica, Opera Nationala Romana din Timisoara va fi prezenta la FITS cu spectacolul exceptional de opera „La serva padrona”, in regia artistica a lui Silviu Purcarete, muzica: Giovanni Battista Pergolesi, libretul: Gennaro Federico, conducerea muzicala: Mihnea Ignat, scenografia: Dragos Buhagiar, concert maestri: Ovidiu Rusu, Corina Murgu si in distributie Serpina – Narcisa Brumar; Uberto – George Proca; Vespone – Cristian Rudic.
Spectacolul este prezentat in limba italiana, cu traducere in limbile romana si engleza, la Fabrica de Cultura IACM Constructii SA– UniCredit – Sala Eugenio Barba, in 21 august la ora 20:00, si in 22 august la ora 17:00, cand va fi transmis si online in direct.

„Itinerarii. Intr-o zi lumea se va schimba”
„Itinerarii. Intr-o zi lumea se va schimba”, o productie ARCUB – The Centre for Cultural Projects of Bucharest Municipality, Compagnie des Ogres, in regia lui Eugen Jebeleanu, cu Ioana Bugarin, Nicholas Catianis, Clémence Laboureau, Radouan Leflahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier, Alex Calin, va fi prezentat in romana, franceza, germana si berbera, cu traducere in limbile romana si engleza. Spectacolul este laureat al premiilor UNITER.
Reprezentatia va avea loc in 22 august, ora 19:00, la Fabrica de Cultura IACM Constructii SA– UniCredit – Sala Lulu, iar in 23 august, ora 16:00 in aceeasi sala de spectacole si transmis in direct.
Biletele pot fi achizitionate de la Agentia Teatrala din Sibiu, strada Nicolae Balcescu, nr. 17, si online, pe www.sibfest.ro

Accesul in salile de spectacol
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in perioada 20-29 august 2021 si reuneste artisti din 37 de tari, cu peste 600 de evenimente, intr-o tripla dimensiune – fizica, hibrida si online – cu tema „Construim speranta impreuna”.

Accesul la evenimentele organizate in spatii inchise se face in baza unui document de identitate, precum si a prezentarii unuia dintre urmatoarele documente:
– dovada oficiala care atesta vaccinarea anti SARS-COV2 (minimum 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare),
– dovada oficiala a unui test PCR negativ – efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea evenimentului,
– dovada a rezultatului negativ certificat de o unitate medicala a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore inainte de inceperea evenimentului,
– dovada medicala a faptului ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-COV-2.

Pentru accesul in sali, organizatorii vor pune la dispozitia spectatorilor bratari care sa faciliteze triajul epidemiologic rapid. Acestea se vor putea ridica din urmatoarele puncte: Parcarea Pietei Teatrului, Parcul Astra, Fabrica de Cultura IACM Constructii SA – UniCredit.
Purtarea mastii de protectie in sali este obligatorie, iar accesul se face cu respectarea unei distante de minim 1,5 metri si cu dezinfectarea mainilor in punctele special amenajate.

INSTITUTII:

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI ROMANIEI, de:
TEATRUL NATIONAL RADU STANCA SIBIU
PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:
GUVERNULUI ROMANIEI
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCATIEI
UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN

Actiune cofinantata de Consiliul Judetean Sibiu:
CONSILIUL JUDETEAN SIBIU

Co- Producatori:
SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:
AMBASADA FRANTEI
INSTITUTUL FRANCEZ
AMBASADA JAPONIEI
EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE
AMBASADA SUA
AMBASADA MARII BRITANII
BRITISH COUNCIL
AMBASADA ISRAELULUI
AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA
INSTITUTUL GOETHE
CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU
AMBASADA ELVETIEI
SWISS SPONSORS’ FUND
PRO HELVETIA
AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE
MINISTERUL CULTURII CHINA
AMBASADA BELGIEI
WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL
AMBASADA SPANIEI
INSTITUTUL CERVANTES
ACTION CULTURAL ESPANOLA
AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL POLONEZ
AMBASADA AUSTRIEI BUCURESTI
FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

FILARMONICA DE STAT SIBIU
COMPLEXUL NATIONAL MUZEAL ASTRA
UNITER

COMPANII

Parteneri Oficiali:
UNICREDIT BANK
DEDEMAN
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Special:
JTI

Parteneri Principali:
LIDL

Partener de Traditie:
RAIFFEISEN BANK

Partener al Therme Forum:
THERME BUCURESTI

Partener al Sezonului de Strada:
BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:
AUTOKLASS

Partener pentru sanatate:
MEDLIFE
DENT ESTET
CLINICA POLISANO

Parteneri:
GOOGLE ARTS&CULTURE
LENOVO
GLS
VACCIN.LIVE

Partener al Bursei de Spectacole
si al Programului de Voluntariat:
ALPHA BANK

Berea Oficiala a Festivalului:
URSUS

Vinurile Oficiale ale Festivalului:
CRAMA OPRISOR

SPONSORI:
AQUA CARPATICA
KEEP CALLING
CEC BANK
HEIDI CHOCOLATE
TULIPA FLOWER SHOP
CASA DENTE
ROMFILATELIA
RONDOCARTON
LIME
HAMA

PARTENERI MEDIA:
TV5 MONDE
RFI
EURONEWS
DEUTSCHE WELLE
DIGI24
PROPAGARTA
ZIARUL METROPOLIS
B365.RO
RADIO GUERRILLA
URBAN.RO
ELLE
AGERPRES
DCNEWS
ROMANIA POZITIVA
LIBERTATEA
REVISTA BIZ
MUNTEANU
ZILE SI NOPTI
CAPITAL CULTURAL
TURNUL SFATULUI
TRIBUNA
SIBIU 100%
STIRI DE SIBIU
ORA DE SIBIU
SIBIUL IN IMAGINI
GOODTIME
STAR SIBIAN
MESAGERUL DE SIBIU
STRADA CETATII
MONITORUL DE CLUJ
SIBIU CITY APP
MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE