Home » Prin „Romania veritabila”: de la stranepotul Mos Ion Roata, la nobilii maramureseni (TVR 1, din 13 decembrie, ora 15:30) -galerie-
Comunicate

Prin „Romania veritabila”: de la stranepotul Mos Ion Roata, la nobilii maramureseni (TVR 1, din 13 decembrie, ora 15:30) -galerie-

Cristina Soloc ne aduce patru noi episoade din emisiunea dedicata excelentei, valorii si traditiei romanesti, plus o editie speciala doar cu muzica autentica de la Nord la Sud si de la Vest la Est, in al treilea sezon „Romania veritabila”. Incepand din 13 decembrie, duminica, de la 15:30, la TVR 1.

In urma cu doi ani, Cristina Soloc pleca in cautarea Romaniei veritabile. A gasit-o in locurile si in oamenii care pastreaza identitatea si traditiile unui popor viteaz si intelept. Iar cautarea nu s-a oprit, continua si in sezonul 3. Incepand din 13 decembrie, in fiecare duminica de la ora 15:30, la TVR 1, telespectatorii pot descoperi, impreuna cu realizatoarea emisiunii, Cristina Soloc, romani veritabili, care traiesc si scriu istorie prin faptele lor.

„Nu a fost simplu sa continuam calatoria prin Romania veritabila in acest an greu incercat, dar pentru ca esenta neamului nostru a strabatut veacurile, indiferent de vremuri, am hotarat sa facem si noi la fel. Asa ca, mi-am asumat riscul si am pornit intr-o noua aventura de 20 de zile. Cele mai multe dintre filmari au avut loc in aer liber, in peisaje superbe, am putut pastra cu usurinta distantarea sociala. La final, ne-am intors cu totii la fel de sanatosi. Si este uimitor ca in timpul filmarilor din acest an, mi-am aflat si eu originile. Numele meu de fata, Ticala, exista de cateva sute de ani. L-a purtat o familie de nobili din Dragomiresti (Maramures)”, a marturisit Cristina Soloc, producator si realizator al seriei Romania veritabila de la TVR 1.

In straie de erou: preotul Ionel Miron a salvat zeci de copii abandonati – azi formeaza toti un cor spectaculos

Pe 13 decembrie, in primul episod Romania veritabila, echipa emisiunii ajunge in Vrancea, unde ne da intalnire cu Moa Ion Roata, stranepotul de 94 de ani al razesului fruntas din comuna Campuri, cel care a contribuit la Marea Unire. Impreuna vom afla si povestea preotului Ionel Miron, din satul Iresti, care mai poarta si straie de erou. Preotul paroh are grija de zeci de copii abandonasi de parinti, in catunele comunei Vidra. Totodata, le-a descoperit talentul artistic, i-a invatat sa cante la chitara si a creat un cor spectaculos, cum nu te astepti sa gasesti intr-un sat sarac. Din Corul Parohiei Iresti fac parte 30 de copii care, in sase ani, au invatat peste 60 de melodii, au cantat in peste 130 de spectacole mari si castiga premii dupa premii. Parintele Ionel Miron si preoteasa Paraschiva au infiintat „Asociatia Sfanta Ecaterina – Cel ce da lui isi da”, prin care copiii satului primesc mancare, haine, rechizite, servicii medicale, educatie si, mai ales, dragoste. Cristina Soloc ne aduce asadar duminica, 13 decembrie, o poveste emotionanta, tulburatoare, profunda, putin trista pe alocuri, dar plina de speranta si inaltatoare, recomandata intregii familii.

Calatorie prin Viseu de Sus, Petrova, Tebea, Medias, Bucuresti, Braila si Tulcea, in episoadele 2, 3 si 4 ale seriei Romania veritabila.

Pe 20 si 27 decembrie, iar apoi pe 3 ianuarie, in urmatoarele trei episoade ale seriei Romania veritabila, Cristina Soloc ne invita intr-o calatorie fascinanta, de la Nord la Vest si de la Vest la Est prin tara noastra. Din Tara Maramuresului, in Tara Zarandului, pana in Dobrogea, calatoria ne poarta prin Viseu de Sus, Petrova, Tebea, Medias, Bucuresti, Braila si Tulcea. Ne ies in cale tarani iubitori de glie, fermieri, specialisti in dezvoltare regionala, profesori, copii talentati, patrioti, inventatori, colectionari pasionati de istoria locului, de arta, poeti, pictori, fotografi, tenori, interpreti si dansatori – toti uniti de pasiunea pentru Romania. Pe calea batuta de Romania veritabila, descoperim si istoria mai putin cunoscuta, uitata sau ascunsa a nobililor maramureseni din Evul Mediu, pasim pe urmele lui Avram Iancu, descoperim si vechea Metropola de Vin a Transilvaniei, vizitam muzee si case traditionale.

Protagonistii sezonului 3 Romania veritabila sunt: Mos Ion Roata, preotul Ionel Miron si Corul Parohiei Iresti, marele parodist maramuresean Ioan Perta, tenorul Ion Piso, Anuta Pop si Maria Cocarca, specialiste in dezvoltare regionala si promovare, profesorul Vasile Codrea si grupul de copii Doina Maramuresului, fermierul Ion Mihalca, inventatorul Iulian Hornet, patriotul Daniel Stanc, interpretul Alexandru Pop Zarandean, colectionarul Octavian Isaila, pictorul Constantin Pacea, fotograful Razvan Voiculescu, profesorul Stefan Coman si ansamblul Baladele Deltei.

Folclor din Romania veritabila, in editia speciala din 10 ianuarie

Iar pe 10 ianuarie tot de la 15:30, la TVR 1, protagonistii editiei speciale de folclor sunt Corul Parohiei Iresti, grupurile Baladele Deltei, Doina Maramuresului, Ansamblul Transilvania, Georgiana Cocarca, Alexandru Pop Zarandan si altii.

„Ma straduiesc sa realizez o emisiune captivanta si utila, din care telespectatorul sa ramana castigat, multumit ca a aflat ceva interesant, ca a cunoscut pe cineva care i-a oferit inspiratie si energie sau ca s-a delectat cu personaje si imagini care i-au redat optimism si speranta, atat de necesare, pentru sanatate”, adauga Cristina Soloc. Ne vom convinge urmarind fiecare dintre cele cinci editii, duminica, din 13 decembrie, la TVR 1.

Echipa seriei Romania veritabila ii reuneste pe Gabriel Borta, director imagine, Daniela Andronie, producator, Cristina Soloc, producator general si realizator.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu