Comunicate Psihologie

Ce-i datoram Eului din viitor? – explicatiile psihologului Andra Tanasescu

Majoritatea dintre noi traim mai mult in viitor decat in prezent. Ne inchipuim cum o sa fie cand lucrurile o sa devina mai bune, cum o sa ne simtim cand nu o sa mai fim in situatia actuala, cum vor arata zilele noastre odata ce ne vom gasi perechea si vom intemeia o familie. Dincolo de riscul mare la care ne expunem traind in viitor, adica deconectarea de la prezent, mai omitem un lucru important: Ce facem concret pentru a ajunge acolo?

In opinia psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), majoritatea oamenilor viseaza, dar nu schimba nimic acum – desi realizeaza ca reteta actuala nu are cum sa le aduca rezultatul dorit. “Multi dintre noi ne imaginam cu lux de amanunte viitorul. Il traim, il mirosim, il simtim ca si cand ar fi aici si acum. Ne cufundam intr-o intreaga scenarita in jurul viitorului nostru, dar uitam complet de momentul cel mai important: ACUM. Pentru ca suntem cu mintea acolo, ratam unicul moment in care putem cu adevarat sa plantam semintele pentru viitor. Toata treaba aia cu vizualizatul viitorului este nula fara actiuni zilnice, sustinute, in directia catre care vrem sa mergem. Ce te intreb eu e asta: Ce ai de facut astazi, pentru viitorul TU?, Care sunt lucrurile pe care poti sa le schimbi acum, ca sa devii TU-ul din viitor?, Ce persoane vrei sa ramana aproape si care relatii te blocheaza?, Ce decizii de AZI fac diferenta pentru MAINE? Ca sa putem deveni varianta noastra de maine, azi este singurul moment in care putem sa facem schimbarea. Nu ieri si cu siguranta nu mai tarziu decat ne dorim sa avem rezultatele. Daca vrem o schimbare in 2 ani, este absurd sa incepem procesul peste 3 ani, nu?”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Totodata, specialistul este de parere ca primul lucru important dupa vizualizarea viitorului ideal este sa iei decizia ca de AZI sa faci ce tine de tine ca sa devii acel TU.

“Nimeni nu poate face pasii in locul tau. Nici parintii, nici fratii/surorile, nici iubitul/a, nici terapeutul tau. Toti te pot sustine, te pot ajuta pe parcurs, te pot ghida cand ai nevoie – insa tu esti singura persoana care controleaza cu adevarat rezultatele din viata ta. Si tu, doar tu, poti sa faci posibil acel viitor in care te visezi in mod constant. Asa ca, unde te vezi in viitorul tau? – peste 2 ani, 5, 10… Cum arati? Cum stai cu sanatatea? In ce fel de relatie te vezi? Ce fel de atitudine ai fata de tine, fata de copiii tai, fata de partener? Cum privesti viata? Care este diferenta dintre tine de acum si tu din viitor? Pune totul pe o lista si vezi care sunt lucrurile pe care poti sa incepi chiar de azi sa le schimbi. Iar din ziua in care vei lua decizia sa incepi procesul, vei face deja primul pas mai aproape de acel viitor pe care ti-l doresti”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este Psiholog, Coach Wing Wave, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, cu specializari in terapia de cuplu si familie, dans terapie, somato-terapie, NLP si lucrul cu proiectiile sinelui. Si-a propus ca prin ceea ce face sa aduca in viata fiecarei persoane cu care lucreaza un plus de constientizare, cunoastere si incredere in propriile forte. Obiectivul ei este sa ofere cat mai multe din experienta ei, atat personala cat si profesionala, astfel incat sa produca schimbari semnificative in vietile celorlalti.