Home » Programa noua si lectii transdiciplinare in „Telescoala”, la TVR 2
Comunicate Educatie

Programa noua si lectii transdiciplinare in „Telescoala”, la TVR 2

Clopotelul anunta lectii noi la „Telescoala”, adaptate cerintelor elevilor care in aceasta toamna intra in clasa a VIII-a si vor sustine Evaluarea Nationala dupa noua programa scolara, la disciplinele limba si literatura romana si matematica. Subiectele vor fi diferite fata de ce stiam pana acum, iar cursurile televizate, realizate de TVR in parteneriat cu Ministerul Educatiei, vor oferi elevilor informatii adaptate noii programe de examen pentru probele Evaluarii Nationale. Dupa cum spun profesorii, elevii vor avea lectii transdiciplinare, dinamice, interactive, vor invata sa aplice notiunile teoretice si le va fi stimulata gandirea ai creativitatea.

 

“O sa predam dupa programa noua, iar lectiile vor fi o provocare si pentru noi, profesorii. Abordarea va fi diferita, adica reflecta principii noi pentru clasa a VIII-a si pentru Evaluarea Nationala. Vor fi lectii transdiciplinare si, in masura in care este posibil, dinamice, interactive. Activitatile pe care le vom propune vor schimba copiilor gandirea si creativitatea. Competentele specifice din noua programa sunt asociate cu activitati de invatare, nu cu continuturi. Vom pleca de la ceea ce stie, sau ar trebui sa stie elevul si trebuie sa il invatam sa aplice notiunile teoretice. Prin “Telescoala” incercam sa gasim modalitati prin care sa le formam copiilor aceste competente. Pe scurt, o sa punem accent pe rezultatele invatarii, nu pe proces in sine. Lectiile din acest sezon cred ca vor fi mai atractive, pentru ca in demersul nostru didactic vom avea in vedere o abordare integrata a domeniilor de continut. Deci, vom elimina inertia si expunerile pur teoretice. Telescoala va raspunde nevoilor reale ale elevilor, va fi o ancora catre viata, catre realitate”, spune Ileana Gae, profesor de romana.

 

Din 14 septembrie, orarul „Telescoala” se schimba: de luni pana joi, de la ora 9:00, respectiv, ora 9:30, sunt programate cate doua cursuri (romana si matematica) pentru clasa a VIII-a. Vinerea, pe acelasi tronson orar sunt programate, in reluare, cursurile de competente digitale si limbi straine. Aceste cursuri nu sunt dedicate pentru un anumit an scolar. Pentru clasa a XII-a, de luni pana vineri, de la ora 15:00 si de la ora 15:30, TVR 2 va difuza doua cursuri din programa de Bacalaureat.

 

In urma solicitarilor primite de la telespectatori, referitoare la modul de predare, in noul sezon „Telescoala” la unele materii se vor preda mai multe teste si exercitii si se vor face chiar si unele experimente, in platou.

„Incercam sa adaptam si sa ne adaptam cerintelor profesorilor si elevilor, astfel incat cursurile predate la Telescoala sa aduca un plus de cunostinte elevilor. Ne dorim sa reproducem, pe cat posibil, experienta pe care elevul o are la clasa, in mod normal si sa imbinam elementele teoretice cu cele practice. Va reamintim ca suportul de curs al fiecarei lectii difuzate la TV se gaseste pe pagina de facebook a emisiunii. Tot acolo elevii ne pot scrie, daca au intrebari. Lectiile sunt disponibile online pe canalul youtube al TVR, sau pe site-ul TVR+”, spun membri echipei „Telescoala”.

 

Impactul emisiunilor “Telescoala” a fost amplu. Chiar din luna martie, elevii s-au aratat interesati de proiect, s-au implicat si au scris mesaje pe pagina de Facebook a emisiunii si chiar profesorilor, in particular.

“Elevii erau preocupati de continut si imi cereau informatii suplimentare despre lectiile predate la TV. Le-am raspuns si au fot incantati. Elevii au fost foarte receptivi la proiect, atat la televizor, cat si in online. Sunt modalitati de invatare ale vremurilor noastre si sunt eficiente. Asta e parerea mea”, a adaugat prof. Ileana Gae, cel mai tanar profesor de la “Telescoala”. 

 

Cursurile vor putea fi urmarite atat la TVR 2, cat si online pe canalul de Youtube al TVR si pe site-ul http://www.tvr.ro.